• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] zważyłem swoją Alfę :)

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Nadarzyła się okazja, więc skorzystałem, tym bardziej, że wszyscy narzekamy na masę naszych 159.
W samochodzie na wadze były dwie osoby, 1/2 baku paliwa i zakupy na około 13kg.
Waga z dokładnością do 5kg wskazała: 1760kg.
Po odjęciu masy "balastu" wychodzi: 1610 - 1615kg przy czym bak nadal jest zalany w 1/2 swojej pojemności.
Biorąc pod uwagę wyposażenie mojej 159 myślę, że to nie taki jednak zły wynik...
Czy ktoś z Was ważył już swoją 159?
Pozdrawiam.
- Rafał

159ki nie miałem okazji zważyć, ale pamiętam byłem na wadze ze swoją 156FL 1.9 SW to z pełnym bakiem wyszło 1330kg
Więc mniej więcej się pokrywa ta różnica ok 300kg o których zazwyczaj się pisze przy porównaniu 156 i 159

Ja swoją ważyłem i wyszło 1635kg, samochód był pusty, a w baku tylko rezerwa.

Ja swoją ważyłem i wyszło 1635kg, samochód był pusty, a w baku tylko rezerwa.
Pewnie sadza w DPFie robi różnicę ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S.
po 4.000km Trip A u mnie się nie kasuje. Obecnie 4.350km i liczy dalej ;)

Ciekawe. U mnie Trip-B działa tak samo jak Trip-A - zlicza dopóki go nie wyzeruję.

Trip-B można ustawić w menu czy ma się kasować automatycznie przy odpalaniu , czy manualnie.

Skąd Wam takie wysokie "wagi" wychodzą ?

159 na pusto świecąca rezerwa - 1520 kilo

w dowodzie pisze 1503 kg wiec by się zgadzało :)

Ostatnia edycja:
2.0 jest odchudzona (nie pamietam dokladnie o ile ale o jakies 50 kilo bedzie). Wiecie tak a propos gdzie mozna zwazyc belle w wawie? z ciekawosci bym podjechal

no jakby 159 była "chudsza" o 100kg to byłoby inne auto...niestety czuć tą nadwagę...

Na czym głównie polega "odchudzenie" 159. Tzn jakie elementy po lifcie gubią zbędne kg?
Wiem, że zwrotnice są se stopów lekkich, ale to chyba nie wszystko?
Pozdrawiam.
- Rafał

Tak, moja na tylnej osi pokazała 1110kg, a na przedniej 710kg. Razem 1820kg
W środku siedział średniej postury diagnosta. Wychodzi masa około 1740kg

O <lol> naprawdę tak poważyłeś samochód? Naciskami osi?
Czyli auto było 4 kołami na wadze która mierzy osie i przód nacisk wymierzyło później tył? Według Ciebie każdy z pomiarów był wyizolowany i w żadnym nie zmierzono masy "wspólnej"?

Szewi: podjedź na jakiś skład węgla, albo innego piachu. :D

Albo daj Alfe na złom ;)

Jedź zważyć znaczy :)

Na czym głównie polega "odchudzenie" 159. Tzn jakie elementy po lifcie gubią zbędne kg?
Tak jak piszesz Rafał, zastosowano lżejsze zwrotnice, amelinowe zaciski hamulcowe i przedni stabilizator jest rurowy (przed liftem był to pręt o pełny przekroju). Na tym zaoszczędzili parę kg, a reszta tego odchudzania to cięcia czysto ekonomiczne. Na pewno dali mniejszą ilośc wygłuszeń , cieńsze blach na niektórych elementach i powywalali co się da a czego klient nie widzi

PS. tam wcześniej chodziło mi o Trip-B a nie Trip-A

Moja 2.4 sedan ti Q4(rocznik 2010) zatankowana ok.50l ,bez kierownika waży 1740 kg.Ciekawi mnie waga "Czarnej bestii " kol.Szewiego. Różnica będzie wagą systemu Q4

Amortyzatory
Powrót