Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 253

Temat: 2,4 JTDM nierówna praca silnika

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Michał co do mojego problemu to narazie bez zmian, chociaż przyznam że nic w tym temacie nie robiłem ostatnio z braku czasu alfa stała nieuzywana, ale może ktoś inny ma jakieś doświadczenia?

osqarq
    Gość

Domyślnie

u mnie też na zimnym faluje, jeszcze do tego nie doszedłem co to może być... Jak jest rozgrzany to działa idealnie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał osqarq Zobacz post
    u mnie też na zimnym faluje, jeszcze do tego nie doszedłem co to może być... Jak jest rozgrzany to działa idealnie.
    A z 3 przyczyny conajmniej. Uszkodzony wtrysk, zapchany sadzą kolektor dolotowy, wyrwana klapa z kolektora dolotowego...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

depalma
    Gość

Domyślnie

Witam,
    wrocilem dzis z serwisu AR z podobnymi objawami co "admor" tylko ze w silniku 1.9 16V
    na niskich obrotach silnik szarpal i tracil moc regularnie, co kilkaset km - laczylem to z procedura oczyszczania filtra DPF
    dzisiaj, po podlaczeniu do komputera okazalo sie ze jeden wtryskiwacz niedomaga - daje zbyt duza korekte wtrysku w dol
    akceptowalna wartosc to 2mm3/wtrysk - u mnie bylo wiecej i "na minusie"
    mozliwe opcje:
    (1) czyszczenie wtryskiwaczy,
    (2) wymiana koncowki wtryskiwacza,
    (3) wymiana calego wtryskiwacza..
    ciag dalszy w poniedzialek..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Hej!Mam problem.Po dłuższym postoju samochód ciężko odpala tzn. muszę dłużej kręcić żeby zaskoczył.Jak już zaskoczy to widać kłęby, ale niezbyt duże, szarego dymu z rur i przez parę chwil nierówną pracę silnika z lekko falującymi obrotami.Dzieje się tak z reguły tylko raz w ciągu dnia (zakładając, że jest więcej odpaleń).Wydaje mi się, ze nie ma to związku ze stopniem zapchania DPF-u.Innych objawów nie zauważyłem.O czym myśleć w pierwszej kolejności?Wiem, że jest na forum kilka podobnych wątków ale może by je zebrać w całość?Pzdr.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Mój na wolnych obrotach też czasami zatelepie i czasami szarpnie w przedziale 1500-2000. Podłączyłem pod kompa i wyszło że 5 wtrysk leje i egr nieaktywny a przepływka daje 1000 zamiast 1100. Samochód stał nieużywany 1,5 miesiąca. Po niedzieli jadę w trasę 1200km więc może wszystko się "rozhuśta".

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

U siebie telepania nie obserwuję natomiast czasem lekko falują obroty po "ciężkim". Objawy trochę podobne jak przy odpalaniu na słabym akumulatorze.Może z racji kombinacji krótkich tras i stania pod blokiem akumulator nie jest odpowiednio ładowany i traci pojemność?Sprawdzę ładowanie i pobór prądu w spoczynku ale wcześniej będzie długa trasa i się zobaczy.Czekam też na inne sugestie.U mnie czasem też poszarpuje przy ok.2000rpm.Pzdr.

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Sugerujecie że to może byc wina slabego aku? Na ile te informacje mogą być pewne?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    U siebie telepania nie obserwuję natomiast czasem lekko falują obroty po "ciężkim". Objawy trochę podobne jak przy odpalaniu na słabym akumulatorze.Może z racji kombinacji krótkich tras i stania pod blokiem akumulator nie jest odpowiednio ładowany i traci pojemność?Sprawdzę ładowanie i pobór prądu w spoczynku ale wcześniej będzie długa trasa i się zobaczy.Czekam też na inne sugestie.U mnie czasem też poszarpuje przy ok.2000rpm.Pzdr.
    Silniki 2.4 JTDm są bardzo wrażliwe na stan wtryskiwaczy - to pierwsza rzecz, którą należy w takim aucie sprawdzić. Druga rzecz - nagminnie padają zarówno w 2.4 jak i 1.9 zawory regulacji ciśnienia przy pompie common rail - to powoduje różnego rodzaju skutki uboczne - od falowania obrotów po odpaleniu, poprzez trudności z odpaleniem, gaśnięcie silnika przy ostrym pałowaniu, a kończąc na niemożności uruchomienia silnika w ogóle.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Hej!Postaram się zwrócić na wtryskiwacze uwagę (gdzie w Warszawie dokładnie to robią?) natomiast problemy z "ciężkim" odpaleniem pojawiają się okresowo i wtedy przez chwilę obroty falują.Podczas jazdy, nawet ostrej, nic złego nie zauważyłem.