• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] 2,4 JTDM nierówna praca silnika

• Autor wątku Autor wątku phontastik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

phontastik

Guest
Witam forumowiczów,
niedawno zakupiłem samochód jak w temacie. Po zrobieniu kulkudziesięciu kilometrów zauważyłem, że w aucie w trakcie jazdy włącza się zmulacz, tzn raz autko śmiga jak ta lala, a tu czasem w trakcie przyspieszania jest dziura do ok 3500 obr.
Gadałem ze znajomym mechanikiem z ASO i całą wine zwalił na EGR.
Zabrał auto, zamontował kryze (zaślepkę) na EGR i powiem że auto zaczęło jeździć.
Potem zauważyłem że na wolnych obrotach auto chodzi nierówno, tzn podczas klepania co jakiś czas auto wpada w jakiś swój tryba pracy , telepie po czym znów chodzi równo. Dodatkowo podczas jazdy , gdzie pedał gazu jest w jednej pozycji , autem potrafi na chwilę szarpnąć.
Po jakimś czasie zapaliła mi się kontrolka check engine i auto jeździło bez turbo, zero przyspieszania, ot taka spacerówka.
Zorganizowałem sobie inny zawór EGR, pojechałem do innego kolegi mechanika, wymienił zawór i auto zaczęło normalnie jeździć, ale dalej na jałowym pojawiało się od czasu do czasu to telepotanie. Podpiął KTS i sprawdził parametry turbiny oraz przepływki. Wskazania mierzone oraz wymagane przy turbo były +/- zbieżne, zaś przepływka po 3 tyś obr już nie zwiększała dawki. Postanowiłem zrobić test i odpiąc przepływkę.
Wynik test okazał się OSZAŁAMIAJĄCY !!! Autem zrobiłe 3 tyś km i nigdy nie miało takiego kopa. Alfa od początku zakresu obrotów pięknie ciągnie i nawet mi się wydaje że nie tak często na jałowym nie wpada w to swoje telepotanie. Dodam, że ów telepotanie występuje również podczas odpalenia auta na zimnym silniku. Zastanawiałem się czy komputer wyrzuci na licznik jakiś błąd odnośnie przepływki, ale błąd pokazał się dopiero dzień poźniej. Występuje nierówna praca na wolnych obrotach, szarpie podczas jazdy i może dziwna sprawa, ale nie działa tempomat. Podstawiałem jeszcze inny zawór overboost (ten na przednim pasie) ale zero róznicy.

Jakieś sugestie ?

Czysciliscie kanaly wlotu z EGR do kolektora? Trzeba rozebrac rurke dolotu, przepustnice zamykajaca i zobaczysz (albo nie) tunel otaczajacy wlot, mozliwe, ze jest caly zasyfiony sadza.

Dziś zamontowałem nową przepływkę. Skasowałem usterkę i autko śmiga jak należy, jedynie co mnie dalej martwi to nierówna praca na jałowym. Przejechałem kilkanaście kilometrów po zamontowaniu przepływki i auto odstawiłem. Parę godzin później odpaliłem go i jak to zwykle potlepotał na wolnych obrotach i dodatkowo puścił niezłego niebieskiego dyma. Sprawdzałem KTS-em pracę EGR i overboosta. Zawory działają, przepływka teraz też działa, DPF zanieczyszczony w 65% , czyszczenie za ok 200KM.
Kanału wlotu z EGR nie czyściłem, stary EGR od spodu (od kolektora wydechowego) miał obklejone scianki z sadzy, ten który mam teraz zamontowany wyglądał okopcony ale miał pełny prześwit na obu otworach, Zero zbędnego syfu.
Co zrobić z tym telepotaniem ? Może odkręcić rurę dolotową do kolektora (ta cała aluminiowa) przy kolektorze (przy EGR) i zobaczyć czy nie ma tam jakieś niespodzianki w postaci kupy sadzy ?

W poniedziałek podjadę na KTS-a i zrobimy diagnostykę układu zasilania.

Ja bym tam zajrzal do tego dolotu, duzo roboty nie ma, a jak jest caly zatkany to wyrzuca bledy przeplywki i EGR i na wolnych chodzi nierowno.

Phontastik powiedz na jakim oleju jeździsz? Mamy jak widzę takie same silnik, więc może podpowiesz.
W poprzednim (AR 156 1.6 TS) miałem opisaną przez Ciebie nierówną pracę na wolnych obrotach - okazło się ze wiinnym był silniczek krokowy. Po wymianie i wgraniu nowego softu, auto smiga do tej pory bez probemów z wolnymi obrotami (było to chyba w 2002 r. robione).

Raar2 nie wiem na jakim oleju jeżdżę, nie mam żadnej kartki na motorze, Soft w sterowniku mam najnowszy, wgrywany 28.05.2010. Nowszego nie ma. Oliwę mam do wymiany za 2000km, rozrząd za 10000km
Podziałam z przepustnicą, odpowiem co i jak

mi komunikat już krzyczy aby wymienić olej - tak sobie myślę ze chyba będzie to Selenia WR. Podobno jest to olej dedytkowany do DPF'a.
Czym ryzykuję przedłużając termin wymiany oleju?

---------- Post added at 22:33 ---------- Previous post was at 22:30 ----------

Phontastik a jaki masz obecnie przebieg samochodu i kiedy ostatnio wymieniałeś rozrząd?
U mnie 64000 km i od 2007 ciągle fabryczny rozrząd - tak sądze że powinno się go wymienić

W chwili obecnej 140 tkm (2007r.), w książce nie ma nigdzie śladu wpisu na temat rozrządu. w tym tygodniu będę czyścił przepustnicę to przy okazji zdejmę osłonę z rozrządu i spojrzę czy są jakieś znaczniki. Wtedy można wnioskować że rozrząd był wymieniany.

Ostatnia edycja:
ja na twoim miejscu nie szukałbym znaczników tylko wymień rozrząd. Jeżeli nie masz pewności na 100% (np. z wpisów w książce albo w historii serwisowej) to wymień bo 140tyś to już czas najwyższy na rozrząd.

Halo. Powiedzcie mi jakie są objawy wypalania filtra DPF. Dziś sobie jechałem traskę ok 50km i w pewnym momencie podczas jazdy na 5-tym biegu 90km/h 1500obr/min zaczęło mi szarpać autem. Przyspieszyłem i było znacznie lepiej. Podjechałem pod biuro klienta , dalej szarpało i wjechałem na parking. Otworzyłem bagażnik, wyjąłem walizkę i poczułem dość intensywny zapach i ciepło spod auta. Nie zauważyłem żadnej kontrolki na liczniku, obroty jak to zwykle skakały, wskaźnik ciśnienia turbo na postoju w jednym miejscu "0". Zgasiłem motor, załatwiłem swoje sprawy i pojechałem w drogę. Już tak strasznie nie szarpało, auto jechało "normalnie" prócz swojego telepotania od czasu do czasu. Mam na dachu antene od CB i telepoce na aucie okropnie, czy u was też są odczywalne wibracje na karoserii na jałowym ? Znajomy z serwisu twierdzi że ten typ tak ma, ja jestem w niewiedzy i nie wiem co o tym myśleć ...

wskazywałoby na wypalanie DPF'a a ta nierówna praca w silnikach 2,4 słyszałem, że czasami jest związana z softem i ponoć wgranie nowego poprawia pracę silnika. Może dobrze by było jakby wypowiedział się jakiś właściciel 2,4

Soft mam najnowszy dostępny. Według examinera wgrywany 28.05.2010r.

u mnie silnik trochę nierówno pracował na biegu jałowym przez to że zapchana była chłodnica...po potraktowaniu jej karcherem silnik się uspokoił ;)

po potraktowaniu jej karcherem silnik się uspokoił

czegoś takiego to ja jeszcze nie słyszałem, żeby zapchana chłodnica powodowała falowanie obrotów :confused: a temperatura silnika była oki,tylko obroty falowały.

tak wszystko było ok...jedyne co to ciśnienie w układzie klimatyzacji było za duże. Ponoć jest to rozwiązanie serwisowe, w drugiej kolejności wymienia się jakiś filtr na układzie klimatyzacji jeżeli czyszczenie chłodnicy nie pomoże. Dodam, że u mnie to falowanie obrotów było spowodowane nagminnym załączaniem/wyłączaniem się wentylatora przy chłodnicy co było spowodowane zapchaniem chłodnicy. Żeby w 100% wyczyścić chłodnice trzeba demontować zderzak, bez demontażu dostęp jest do ok. 60% powierzchni. U mnie wyleciało tyle syfu, że się błoto na posadzce zrobiło ;)

Przeczyszczenie karcherem mały koszt a może pomóc.

Witam. U mnie silnik pracuje równo. Można powiedzieć ideał. Kiedyś dawno temu w poprzednie Alfie, tz. w AR 156 miałem problemy z nierówną pracą na wolnych obrotach. W serwisie stwierdzili że trzeba wymienić silnik krokowy. To też uczyniono i dodatkowo wgrano nowy soft. Było to chyba w 2002 roku. Od tamtej pory do dziś - bo 156 ciągle stoi w garażu - silnik pracuje idealnie. Acha poźniej się dowiedziałem że można było nie wymieniać silniczka krokowego tylko jakoś go przeczyścić. Po porstu serwis zarobił.
Phontostick na jakim oleju jeździsz?

Przed momentem wróciłem autem od mechanika. Została wyczyszczona przepustnica w której było kupę sadzy, dodatkowo mechanik zasugerował i wymienił podkładki pod wtryskami. Na chwilę obecną auto odpala od szlagu, ładnie łapie obroty i równiutko klepie. Jutro jadę w trasę także przetestuję i powiem co zauważyłem. Jeśli chodzi o olej to nie wiem co tam jest wlane. Auto mam od miesiąca, w książce mam informację o serwisie w maju zeszłego roku przy przebiegu 116tkm, teraz mam 140tkm a na liczniku serwis za 1700km. Wymiana oleju przede mną. Czym zalać motor ? Fiat sugeruje selenie, a co wy proponujecie ?

Witam forumowiczów. Dziś zrobiłem 400km i powiem że autko teraz chodzi idealnie. Silnik cyka tak jak powinien, nie ma wcześniejszego telepotania co jakiś czas. W związku z czym temat uważam za zamknięty. Po podmianie EGR, wymianie przepływki, wymianie podkładek pod wtryskami i czyszczeniu przepustnicy sytuacja się ustabilizowała. Pozdrawiam
Więcej info udzielam na PW

Amortyzatory
Powrót