[159] Dorobienie kluczyka / pilota, klucz problemy

jest opcja dorobienia klucza w Tychach firma Ko-Card <- chyba tak się pisze. ale nie ma funkcji otwierania drzwi, i nie będzie! Tylko serwis. Dlaczego już pisze. Pan z w/w firmy opowiedział jak to działa jak robił mi Body kompa po zwarciu. Więc do sedna nasze 9 są zabezpieczone 4 krotnie. Nikt jej nie ukradnie (chyba ze na lawetę ) KOD ( zmienny ) musi spasować do czytnika kardy ( kluczyk ) , czytnika w BODY kompie ( tam kaj bezpieczniki ) Alarm, i blokada kierownicy. Jak ktoś rozumie co to KOD zmienny wie o czym mowa, na ta chwilę nie ma w Polsce prócz serwisu że zrobi kpl. Koszt dorobienia w w/w firmie karty to 500 bez możliwości otwierania z pilota. Dodam ze w/w firmie sterowniki itd. naprawia serwis Ganinex Gazda Grup. Chłop ma pojęcie co robi nie pierwszy raz korzystam z ich usług, i powiem że nie znam i długo nie poznam chłopa co ma taki łeb do takich spraw. Polecam tel. do firmy i wszystko opowie.

Może i rozmawiałeś z kimś kompetentnym ale proponuję najpierw poczytać trochę w tym temacie...
Skoro kolega Mały_777 napisał, że zakodował pilota, to pewnie tak też uczynił. Zobacz jego inne projekty a oczy Ci się szerzej otworzą.
Poza tym nie masz racji, że serwis dorabia kluczyki. Oni je dostają nowe z fabryki wedle zamówienia.
Pana z Tych też kojarzę i jeśli on potrafi zrobić kluczyk odpalający, a Mały_777 pilota, to znaczy, że pewna bariera już została przekroczona.

Dzięki za wsparcie.
Nie wiem po co miałbym kłamać.
Pracuję nad odpalaniem i jestem prawie pewien że się uda. Trochę mnie ograniczył brak mega profesjonalnego sprzętu ale posiłki są w drodze.
Ale pilot działa, bagażnik się otwiera. Jak 'komplet" nie wyjdzie to trudno. Mam teraz testowy zestaw gdzie działaja 3 piloty i 2 klucze.

Tak wygląda kluczyk rozebrany
162786-dorobienie_kluczyka_pilota-1966831_691744714236038_2985757540948883870_n.jpg
162787-dorobienie_kluczyka_pilota-10583793_691744764236033_6333829392233558574_n.jpg
162788-dorobienie_kluczyka_pilota-10645106_691744467569396_6495949593641865767_n.jpg

Dodano po 2 minutes:

Widać, że za logiem jest śrubka. Mnie zastanawia jak ściągnąć przyciski, samo logo oraz jak odpiąć grot (jak wyciągnać lub czym ten trzpień). Próbowałem u siebie na próbę i ani drgnie ten grot...

W tą rureczkę wkładasz igłę ale uchem a nie kolcem ,dopasuj igłę bo są różnej wielkości .Ma wejść ciasno ,możesz delikatnie ją wbić (ale uchem w dziurkę)Za resztę igły łapiesz kombinerkami i obruszasz .Cierpliwości ,wyjdzie jak nie za raz to jeszcze spróbuj. Śrubka jest nie za logiem tylko odkręcisz ją od strony przycisków .Trzeba je podważyć np, igłą to jednolita gumka i tam zobaczysz śrubkę .Robiłem to nieraz ale nie jest to łatwe i nie jest do rozbierania bez końca ,pojawią się luzy albo zaklinuje się ten kołeczek albo będzie wypadał .Swoją drogą szukam ładnej obudowy ale nie za 400. Ktoś napisał że tu się kończy na gadce , jak bym zarabiał 3 tyś ale euro to bym brał w ciemno i miałbym idealną alfę np, z 2010 r a nie trochę umęczoną(obtartą z wykończoną dwumasą itp ) z 2006 i robiłbym powoli z niej lalkę , taka rzeczywistość , he he he .
pozdrawiam.

Odgrzebię temat, może komuś się przyda kilka uwag.
Potrzebowałem wymienić obudowę w kluczyku i do tego musiałem go rozebrać na części pierwsze. Kilka uwag do powyższego:
1. Wyjęcie grota trzeba poprzedzić wyciągnięciem bolca. Ja włożyłem mikro-śrubokręt płaski do środka (taki do precyzyjnych robót), dość mocno go zaklinowałem i kręciłem w prawo (zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara). Wtedy poszło (w drugą stronę bolec się sam zaciska i nie chciał ruszyć). Ktoś pisał, że można to zrobić zagiętym drucikiem, ale u mnie tak nie poszło.
2. Po zdjęciu gumki z przycisków (trzeba uważać, bo jest krucha, łatwo uszkodzić, ja zaczynałem od strony przycisku bagażnika) i po odkręceniu śrubki pozostaje rozpołowić kluczyk. Nie jest to oczywiste, bo od dołu kluczyka jest zaczep i rozpołowienie trzeba robić od góry kluczyka (czyli tam gdzie przyciski zamknij/otwórz).

Ja bym z chęcią kupił nowy kluczyk.

Nowych nie ma w rozsądnych cenach. Ale czasem ktoś wyprzedaje po rozbitym aucie drugi kluczyk i można trafić taki za grosze. Tylko trzeba obserwować. Mi się udało dorwać praktycznie nieużywany kluczyk za bardzo niewielki pieniądze (w porównaniu do allegrowych 300-400 zł za kluczyk w ładnym stanie).

BTW gdyby ktoś potrzebował to mam do oddania swój stary kluczyk ze środkiem od tego co kupiłem. 100% sprawny, ale obudowę ma tak styraną, że trudno o bardziej zniszczony, gumka porwana, metalowy element lekko ułamany. Nadaje się tylko do testów i zabawy.

Hej,

- - - Updated - - -

Kurczę czekam z niecierpliwością na efekty pełnego kluczyka:)

ja doradzę obserwować zagraniczne serwisy aukcyjne, ze dwa lata temu za 22Ł (z przesyłką) trafiłem prawie nowy na ebay-u.

True, ja trafiłem za kilkadziesiąt złotych idealny kluczyk bez najmniejszej skazy.

Wszystko się udało.
Zabieg trwa min. 3 dni. Jeżeli będzie zadowalająca liczba chętnych w przyszłości to czas ten się skórci max. do 1 dnia
Nad ceną muszę jeszcze pomyśleć. Z chętnymi mogę porozmawiać na priv.

Tymczasem. Mam na sprzedaż pełen zestaw do odpalenia 1.9 16v sedan. 3 klucze ;)

No toś Pan namieszał:) Gratuluję zacięcia i wiedzy. Tylko teraz mnie ciekawi ile osób będzie konkretnie zainteresowanych a ile dalej pozostanie przy marzeniach o dwóch kluczykach:)

Jak cena bedzie atrakcyjna to klient sam przyjdzie. Ja wywalisz 1500pln za drugi klucz to lipa jak niby za 2 jest w servisie..

Gratuluje rozgryzienia tematu :) sama jestem ciekawa jaka bedzie cena

Potwierdzam że w aso chcieli 1200 PLN za kluczyk. Jeśli będzie 500-600 (za 3 minuty pracy jak pisał autor) i jakieś gadżety np wskaźnik wypalania DPF na wyświetlaczu i bajer ze wskazówkami zegarów przy odpaleniu auta to się pisze i biorę kredyt providencie pod zastaw nerki.

Amortyzatory
Powrót