Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: wymiana stacyjki

Użytkownik Ogier Avatar lizard
    Mieszka w
    lodz
    Auto
    alfa romeo gt 1.9 jak i 147 1.9 jtdm BRERA 3.2 MITO 1.4 155 km

Domyślnie wymiana stacyjki

witam znajomy nosi sie z zamiarem wymiany stacyjki w alfie 159 i teraz nasuwa sie pytanie.......czy po wymianie trzeba cos grzebac w komputerze czy tylko wyjmij zamontuj nowy (-=

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Stacyjka (slot na kluczyk) jest podpięta pod sieć CAN. Nie da się tego tak po prostu fizycznie podmienić, wsadzić kluczyk i odpalić auto. Zmieniona stacyjka nie rozpozna kluczyka. A przy okazji mam pytanie - dlaczego chce wymieniać stacyjkę, co się stało ?

Mieszka w
    lodz
    Auto

Domyślnie

ZARYSOWALA SIE LEKKO CZY PEKLA PODESLE ZDJECIE.............fanatyzm doskonalosci nie zna granic

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Pytam dlatego, bo ja też teoretycznie miałbym stacyjkę do wymiany a to dlatego, że nie zawsze łapie połączenie z kluczykiem. Czasem trzeba wyjąć kluczyk drugi raz i włożyć żeby załapało albo nacisnąć drugi raz przycisk start/stop. Drążąc ten temat właśnie dowiedziałem się, że nie jest możliwa wymiana stacyjki. Teoretycznie powinno być tak, że kupuje się nową stacyjkę w ASO za ok. 1000 zł oni to wymieniają i kodują od nowa. Druga możliwość to jest przelutowanie pamięci eeprom ze starej stacyjki do nowej. Dzwoniłem w tej sprawie kiedyś do firmy Ko-car w Tychach. Koszt ok. 200 zł tyle, że facet mi powiedział że oni nie mogą dać mi gwarancji, że to będzie na 100% działać. Pytałem jeszcze kiedyś na forum, czy nie dałoby się zrobić tak, że wsadza się nową stacyjkę np. używkę kupioną z allegro i robi się proxy allignment FES-em. Nikt mi w tej materii nie odpowiedział, ale tak po mojemu to raczej nie będzie się dało w ten sposób...
    W moim przypadku nie jest to więc kwestia estetyki a poza tym stacyjka działa. Nawet jak muszę dwa razy wyciągnąć i wsadzić kluczyk, to to nie jest taki problem żebym był chętny wydawać w ASO 1000 zł za samą część + teoretycznie jeszcze wkodowanie tego - myślę że by dodatkowo kilka stów doliczyli.

Mieszka w
    lodz
    Auto

Domyślnie

I sprowadzil kolaga przyjaciela na ziemie jak i mnie (-=

dziekuje

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kizior
    Mieszka w
    Rybnik-Kamień
    Auto
    Alfa 159 jtdm 1,9 16v 2006 sw

Domyślnie

podłącze się do tematu,ja mam taki problem że czasami po włożeniu kluczyka do stacyjki wszystkie kontrolki normalnie się zapalają ale po naciśnięciu start słychać tylko cyknięcie z rozrusznika ,poruszałem ten problem już wcześniej ( http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1150219 ) bo myślałem że to rozrusznik - okazał sie dobry,akumulator? wymieniłem na nowy , problem na chwilę znikł żeby właśnie parę dni temu powrócić , skąd wiem że to stacyjka lub kluczyk , właśnie z tąd że wszystko co przedtem pisałem jest ok a problem się rozwiązuje poprzez odwrócenie kluczyka bądź dociśnięcie go bardziej ,pytanie mam takie - czy może to być wina stacyjki, rozładowanej na maxa baterii, albo immobilizer nawala ? tylko dziwne jak dla mnie jest to że wszystko świeci normalnie i rozrusznik cyknie a nie zapala ,dopiero potem .

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

A próbowałeś z zapasowym kluczykiem?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Rybnik-Kamień
    Auto

Domyślnie

no właśnie spróbuje jutro podmienić , bo akurat żona jeździ cały czas i ja tam nie bardzo mam wgląd do tego problemu , wiem ile wiem tylko z jej relacji , bo dziwnym trafem ja staram się tym jeździć , odpalać i mnie się nic nie dzieje a jak zwykle jej się wali , a w dodatku problem występuje raz na powiedzmy 30 - 50 uruchomień a czasami jeden za drugim , ale występuje i boje się że któregoś pięknego dnia stanie na dobre . A co do samego kluczyka to mam jeszcze takie pytanko - czy bo wymianie baterii trzeba go zakodować na nowo?

Mieszka w
    Rybnik-Kamień
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A próbowałeś z zapasowym kluczykiem?
    nie pomogło

pioter84
    Gość

Domyślnie

ja miałem kiedyś podobny problem w mojej 156
    o dziwo żona też nie mogła odpalić, ale jak się okazało problem był w stacyjce - była już wyrobiona. Stacyjkę zrobiłem w zakładzie zajmującym się generalnie zamkami w tym samochodowymi (min awaryjne odpalanie auta, otwieranie bez kluczyka .itp) Gostek rozebrał ją na najdrobniejsze elementy spiłował gdzie trzeba pilniczkiem i jeżeli chodzi o to to do dziś nie mam problemu
    Gorzej jest teraz - zaczeła mi się kopcić kostka stacyjki na pinie klimy i kierunkowskazów:/