[Brera] Rozrząd 2.2 JTS (P0013,P0014,P0015,P0016, rozciągnięty łańcuch, brak mocy)

• Autor wątku Autor wątku tchrzanowskiprv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tchrzanowskiprv

Guest
Hej,

wiem, że ciężko postawić diagnozę bez zaglądania pod maskę, ale może ma ktoś pomysł co może być przyczyną awarii.

silnik:
- 2.2 JTS, '06, 65k przebieg

objawy:
- znaczący spadek mocy (słabo rusza, gaśnie przy próbie ruszania pod górkę)
- słabo wchodzi na obroty
- dziwny dźwięk na niskich obrotach ( pod linkiem można posłuchać http://www.youtube.com/watch?v=Onv94_2c8Jk )
- wydaje mi się, że większe spalanie
- świeci się check engine

może znaczenie ma to, że jakieś 2 dni temu zabrakło mi paliwa i jechałem kawałek praktycznie na pustym baku.

Podłączałeś kompa? Sprawdź czy nie ma błędów typu P0016 i (chyba) P0014 lub innych wskazujących na problemy z rozrządem...

dzięki za odpowiedź.

nie podłączałem kompa - za bardzo nie mam jak - pozostaję mi sprawdzić w serwisie

ok, tak zrobię. Myślicie, że mogę tak jechać (10km) czy lepiej laweta żeby uniknąć ew. większych zniszczeń ?

Hej,

wiem, że ciężko postawić diagnozę bez zaglądania pod maskę, ale może ma ktoś pomysł co może być przyczyną awarii.

silnik:
- 2.2 JTS, '06, 65k przebieg

objawy:
- znaczący spadek mocy (słabo rusza, gaśnie przy próbie ruszania pod górkę)
- słabo wchodzi na obroty
- dziwny dźwięk na niskich obrotach ( pod linkiem można posłuchać http://www.youtube.com/watch?v=Onv94_2c8Jk )
- wydaje mi się, że większe spalanie

może znaczenie ma to, że jakieś 2 dni temu zabrakło mi paliwa i jechałem kawałek praktycznie na pustym baku.

jak uda ci się zdiagnozować i usunąć problem nie zapomnij podzielić się na forum.

Czyli pracuje w trybie serwisowym, a więc to może być powodem spadku mocy, teraz tylko pytanie, co jest powodem zaświecenia marchewki - tu nie ma co gdybać, tylko diagnoza po podłączeniu pod kompa, bo to może być od przetartego kabelka, po problemy z rozrządem, na które narzekają użytkownicy 2,2 JTS, ale, że po 65 tys...., aż trudno uwierzyć.

Przebieg faktyczny, mam go (używany) od dealera z PL gdzie ten samochód był kupiony i serwisowany od nowości.

tak jak napisaliście - problemy z rozrządem - generalnie do wymiany łańcuch i związany z nim osprzęt (napinacz, zębatki etc.).

Szacowany koszt naprawy: 4800 PLN (części 3400 PLN, robocizna 1400 PLN ) - co myślicie o tej wycenie ?

*dla ścisłości poniżej zaproponowana lista części do wymiany:
- uszczelka pokrywy zaworów 55189690
- uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu 71739309
- uszczelniacz przedni wału korbowego 71739681
- zmieniacz faz rozrządu wałka ssącego 71739677
- zmieniacz faz rozrządu wałka wydechowego 71753047
- koło zębate napędzające na wale korbowym 71739301
- łańcuch rozrządu 71739327
- napinacz łańcucha 71769984
- wodzik łańcucha na napinaczu - 71739319
- wodzik po stronie przeciwnej

Ostatnia edycja:
Szacowany koszt naprawy: 4800 PLN (części 3400 PLN, robocizna 1400 PLN ) - co myślicie o tej wycenie ?

Trochę drogo. Tyle Ci krzyknęli u Tomka T? Zadzwoń jeszcze do Tomka Seligi w Lesznowoli lub do Pabla (nr. tel. znajdziesz na forum). Zapytaj się ile oni wezmą...
3400 za komplet rozrządu to zdecydowanie za dużo...

ad.*
To może i nie jest tak drogo... Sam zestaw łańcucha z napinaczami to ok 800 zł

Ostatnia edycja:
W intercarsie łańcuch z napinaczami to 1000...
A dolicz resztę i 3k pękną...

znaczą część tej kwoty stanowi:

Zastanawiam się czy istnieje konieczność wymiany tych części przy wyciągniętym łańcuchu? (nie ukrywam, że szukam miejsca, którym mógłbym trochę zredukować ten koszt :) )

znaczą część tej kwoty stanowi:

Zastanawiam się czy istnieje konieczność wymiany tych części przy wyciągniętym łańcuchu?

Dobre pytanie. Też jestem ciekaw. Żeby się później nie okazało że zrobisz rozrząd bez tych zmieniaczy faz a potem zapłacisz drugi raz z robociznę bo będziesz musiał je wymienić w niedługim czasie...

problemy z rozrządem, na które narzekają użytkownicy 2,2 JTS, ale, że po 65 tys...., aż trudno uwierzyć.

no faktycznie trudno w to uwierzyć, 65K ??
YonasH ok 80k panewka, tu 65k rozrząd, "padają jak muchi"!

3mam kciuki za "bezbolesną" naprawę .

koledzy moim zdaniem to nie rozrząd bo to nie te objawy co kolega opisuje, mechanikiem jestem tylko z wykształcenia, u kolegi Dzixona w 159 2,2 JTS z 2006 r miała najechane 300 tyś km i nie był łańcuch wymieniany i było ok, z resztą łańcuch szybciej by się urwał niż przeskoczył. Podłączysz pod kompa i będzie wiadomo ale ja bym stawiał że pompa paliwa mogła dostać po garach z braku paliwa

Amortyzatory
Powrót