Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Tomek, przeczytałem i wnioskuje z tego tylko, że mam zaślepić pełną blachą na próbę. Jednak tak samo jak Prezes-tk nurtują mnie pytania dlaczego się tak dzieje.
Więc dlaczego w takim wypadku nie pomaga wymiana na nowy zawór?wadliwy materiał samego EGR
To wydaje mi się najbliższe prawdy.Ktoś musiałby się trochę poświęcić i powymieniać sporo rzeczy w takim aucie, żeby w końcu trafić na faktyczną przyczynę szarpania.
Może wcale nie tak dużo. Po zakupie auta miałem może nie trudności ale dyskomfort z odpalaniem potrafił zgasnąć, obroty falowały, dym jak ze starego Jelcza). Usunąłem DPF, wyłączyłem EGR (oczywiście całkowitcie zaślepiony) i nic. Zmiana kolektora na "bezklapowy" i całe zło odeszło. Ciekaw jestem, co by było, gdybym od tego zaczął. Zaznaczam: dotyczy 2,4. A jeżeli w 1,9 po "prewencyjnym" usunięciu klap jest gorzej to może nie tędy droga? W sumie nie chciałbym, zeby auto po "naprawie" czy też poprawianiu fabryki chodziło gorzej.
No to w tym wypadku chyba jasne co jest przyczyna "czkania" - brak klap.Bywa tak, że jest np. samochód zupełnie sprawny, jeździ, nic nie szarpie. Usuwamy klapy w kolektorze (plastik, działanie prewencyjne). Po tej operacji auto zaczyna dostawać czkawki...
Tomek czy programowe wyłączenie EGR raz na zawsze zamknie problem?
No to w tym wypadku chyba jasne co jest przyczyna "czkania" - brak klap.
I teraz jak w jakims miejscu ma zawirowania albo cos go spowalnia to po prostu szarpie ... tylko pytanie gdzie tak sie dzieje?
A co z czkaniem w autach z klapami?
Jedyna rada - założyć do takiego auta nowy, sprawny kolektor i sprawdzić. Dużo pracy ale inaczej będzie tylko gdybanie. Dlatego też jestem w stanie zrozumieć ASO, że szukają czasem trochę po omacku (komputer rzadko wskazuje konkretne rozwiązanie problemu, raczej służy do wskazania drogi po właściwej interpretacji jego odczytów), a potem chcieliby, żeby ktoś za ten czas zapłacił. Nie pochwalam tego ale nie podejrzewam, że w innych warsztatach poszukiwania będą trwały tydzień, za który nikt nie zapłaci. To dojdziemy do sytuacji, w której właściciele warsztatów będą tylko chcieli wymieniać olej i klocki bo ryzyko strat czasu niewielkie.
Źle mnie zrozumiałeś. Nie mam nic przeciwko drodze na skróty, zwłaszcza jeżeli prowadzi do właściwego celu. Chodzi mi tylko o to, że wcześniej te auta przecież były sprawne, nie szarpały, nie dymiły, dobrze odpalały. Miały EGR-y, DPF-y, klapy i co tam jeszcze. Więc jakiś element przestał działać właściwie, a problem leży w znalezieniu który. W moim przypadku bardziej doświadczeni użytkownicy 159 widząc jak zachowuje się moje auto "nakazali" usunięcie DPF-a, zaślepienie EGR-a i programowe jego usunięcie. Prowadnica klap pracowała normalnie, nic nie wskazywało na pierwszy rzut oka, że wina może leżeć po stronie kolektora. Zrobiłem to co zostało "zalecone" i nadal było to samo, doszło jeszcze dymienie (wcześniej filtr chyba wychwytywał) przy odpalaniu. Ile takie czynności kosztują u Ciebie? Czy zaoszczędziłem? Uważam więc, że każdy określa sam swoje ryzyko. Ja być może wydałem niepotrzebnie pieniądze na usunięcie DPF-a i EGR-a, a ktoś inny zaryzykuje wymianę kolektora na nowy. Gdybym zaczął od kolektora, to teraz na forum bym był pewnie Twoim głównym adwersarzem i twierdziłbym, że żadne zaślepienie EGR-a nie pomoże tylko wymiana kolektora na sprawny (nieważne w tym momencie czy sprawny wg. producenta czy "usprawniony"). A sam przyznałeś, że "prewencyjne" usunięcie klap też może spowodować kłopoty więc wiesz doskonale, że zawsze jest ryzyko. A co do ASO, to rozumiem ich. Przecież muszą postępować zgodnie z procedurami producenta, inaczej nie byliby ASO.
Witam.Te wyłączenie EGR-a programowo to FES-em chyba nie da rady zrobić ? Dorobiłem ostatnio zaślepke z 3 otworami o przekroju 4 mm (oryginalnie mają po 7 mm),szarpanie ustało,ale check sie zaświecił.Spróbuje jeszcze z troche większymi, zobaczymy.Nie słuchaj ASO. Weź kup zaślepkę PEŁNĄ na EGR. Za 20 PLN na Allegro. Załóż ją pod zawór. Sprawdź, czy problem ustąpił. Jeśli tak (a na 99% ustąpi) to wyłącz EGR programowo... Wiem, że podmieniali EGR. Zrób jak napisałem.
Witam.Te wyłączenie EGR-a programowo to FES-em chyba nie da rady zrobić ? Dorobiłem ostatnio zaślepke z 3 otworami o przekroju 4 mm (oryginalnie mają po 7 mm),szarpanie ustało,ale check sie zaświecił.Spróbuje jeszcze z troche większymi, zobaczymy.