kontrolka się włącza bo przy odpiętym przepływomierzu nie pracuje EGR i nic z tym nie zrobisz.
Panowie, zaślepiłem egr zaślepką pełną wg. instrukcji i krótka jazda próbna 2-3km. Jest ok, brak drgań i szarpnięć. Teraz pytanie: czy mogę pojeździć z zaślepionym przez 2-3 dni, żeby dokładnie sprawdzić ?????? check oczywiście świeci.
- - - Updated - - -
do LukeMazur, jak do tego doszedłeś?
jak?
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_odpali.html
Dziś wróciły ze sprawdzenia i faktycznie, jeden ledwo nadaje sie do regeneracji, w przyszłym tygodniu dokupię jednego i zobaczę ale według mnie szarpanie objawiało sie tym, bo zadne zaślepianie EGRu nic nie dawało, a jak dało to na krótka mete bo zawsze powracało...
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW
ja wtryski miałem sprawdzane w lutym i były ok (mieściły się w normie) Może dolać do paliwa coś do czyszczenia profilaktycznie![]()
Raczej nie zaszkodzi, ale i pewnie nie pomoże. Mam co prawda 16V, ale objawy takie same. Po całkowitym zaślepieniu EGR obroty przestają falować. Może pokombinuję coś z tym zaworem, ale najprawdopodobniej poleci do kasacji. Bez EGR zdaje się też można żyć![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jeżdżę trzeci dzień z zaślepionym całkowicie EGR-em i nic się nie dzieje, żadnego szarpania. Diagnoza? uszkodzony egr??? W sumie mogę kupić oryginał za 420 zł. Nie jest to jakaś duża kasa zwłaszcza gdyby pomogło. Kwestia czy pomoże - ktoś już wymieniał????????
A nie lepiej zaślepić na amen?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Koledzy, mam poszarpywania w zakresie 1500-2000 obrotów, najbardziej odczuwalne na 2 i 3 biegu. Któryś z kolegów sugerował, żeby odpiąć przepływomierz. Tak też zrobiłem i rzeczywiście szarpanie ustało. Zastanawia mnie jakie są wnioski. Uszkodzony jest przepływomierz, egr, czy overboost? Proszę o pomoc.