[159] Szarpanie - EGR, przepływomierz, itp.

LukeMazur

Nowy
Auto
Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260
Witam otóż mój problem polega na tym że silnik szarpie w zakresie obrotów od 1500 do 2500rpm , i tylko gdy na zewnątrz jest ciepło, bo teraz to sie zaczeło, a rano jak było 5 stopni to było ok. Dzieje się to podczas delikatnej jazdy np 80 na 5 biegu lub niżśzych i auto podszarpuje jakby paliwo nie dochodziło, a jak juz przyszpieszam mocniej towszystko jest ok.
Co radzicie w takim przypadku? EGR czyściłem, dalej to samo, ponoć przelutowują sterownik od klapy gaszącej...
Może pomoże wgranie nowej mapy silnika?

Witam otóż mój problem polega na tym że silnik szarpie w zakresie obrotów od 1500 do 2500rpm , i tylko gdy na zewnątrz jest ciepło, bo teraz to sie zaczeło, a rano jak było 5 stopni to było ok. Dzieje się to podczas delikatnej jazdy np 80 na 5 biegu lub niżśzych i auto podszarpuje jakby paliwo nie dochodziło, a jak juz przyszpieszam mocniej towszystko jest ok.
Co radzicie w takim przypadku? EGR czyściłem, dalej to samo, ponoć przelutowują sterownik od klapy gaszącej...
Może pomoże wgranie nowej mapy silnika?

Na pewno pomoże całkowite wyłączenie EGR albo aktualizacja softu centralki.

Temat wałkowany wielokrotnie.
1. do testów można założyć pełną zaślepkę EGR. Poza zapaleniem się kontrolki silniki nie powoduje to żadnego problemu. Można tak pojeździć i sprawdzić czy jeździ lepiej.
2. Odłączenie programowe EGR jest możliwe i kosztuje kilkaset złotych. Wtedy kontrolka się nie świeci, komputer nie rusza EGR, zaślepka powinna w dalszym ciągu pozostać. Wtedy problem zaworu jest rozwiązany definitywnie.

U siebie też miałem poszarpywanie. Zaślepka z otworami i czyszczenie samego zaworu pomogły ale nie wyeliminowały szarpnięć. Pomogło dopiero rozebranie części elektrycznej EGR i wyczyszczenie (wypolerowanie pastą zaworową) rdzenia elektromagnesu. Od tamtego czasu ani jednego szarpnięcia.

siema, u mnie też znowu sa te poszarpywania, zazwyczaj 4,5,6 bieg i wtedy muszę odpuścić gaz na chwilę i za którymś razemprzechodzi. EGR mam -nowy i już brak pomysłów. Żadnych błędównie ma. Jedynie co to zaobserwowałem, że podczas szarpania faluje wskazówka turbo w granicach jednej podziałki ispalanie chwilowe mocno wzrasta - jedak nie tak jak przy wypalaniu DPF-a.

jak jest cieplo i ci szarpie to wylacz na chwile klime i zobacz czy bedzie to samo.....

Nie wiem, co jest bezpośrednią przyczyną bo nie jestem specjalistą w tym zakresie, lecz mogę powiedzieć że również miałem takie szarpanie, które ustało po zregenerowaniu kolektora ssącego z jednoczesnym założeniem dziurkowanej zaślepki pod EGR. Po tym zabiegu szarpania nie mam w ogóle.

nie do sie działo bez klimy też. W następnym tygodniuidę na operacje całkowitego usunięcia EGR, znaczy dam pełną zaślepke i zmienie softa. Nie bedzie mi tu brudas paskudził.

a w zimie też wam szarpało ? U mnie szarpie przy 1,5 tys obrotów ale przez zimę było spokój. Pare dni teraz jest cieplej i własnie sie zaczęło. Ja EGR czyściłem i nic to nie dało. Czy jak zaślepię egr blaszką z dziurkami to wywala jakieś błędy ?

a w zimie też wam szarpało ? U mnie szarpie przy 1,5 tys obrotów ale przez zimę było spokój. Pare dni teraz jest cieplej i własnie sie zaczęło. Ja EGR czyściłem i nic to nie dało. Czy jak zaślepię egr blaszką z dziurkami to wywala jakieś błędy ?
Ponoć blaszka z dziurkami nie, tylko pełna zaslepka wywala błąd.

Potwierdzam, jeżdżę już drugi miesiąc z zaślepką z dziurkami pod EGR i żadnego błędu

Skoro LukeMazur, ma zamiar wyłączyć programowo EGR, to mija się z celem zakup "dziurawej" zaślepki. Zanim wywali EGR z ECU może wrzucić pełną zaślepkę i sprawdzić jak będzie zachowywał się motor po tym zabiegu.

Przyszłą wczoraj zaślepka z dziurkami i ją założyłem po wyczyszczeniu tego elektrozaworu w części "spalinowej", i jak narazie jak ręką odjął i nawet lekko lepiej sobie radzi na niskich obrotach:)

No i co z tym poszarpywaniem - udało się komuś definitywnie ustalić przyczynę?

U mnie winowajcą jest zacinająca się zmienna geometria w turbinie, Cinek wykluczył egry, przepływke, wtryski i tym podobne.

Ostatnia edycja:
Tak tylko gdy temperatura otoczenia przekroczy 15* zaczyna sie problem, a gdy jest 14,5* nic sie nie dzieje, myśle że to wina przepływki. Bo w niej jak sie nie myle jest też czujnik powietrza zasysanego i moze nie być sprawny.

Tak tylko gdy temperatura otoczenia przekroczy 15* zaczyna sie problem, a gdy jest 14,5* nic sie nie dzieje, myśle że to wina przepływki. Bo w niej jak sie nie myle jest też czujnik powietrza zasysanego i moze nie być sprawny.

Nie dokońca bym się z tym zgodził, bo wymieniłem przepływke na nową bosch i nowy oryginalny EGR i znowu jak pojawiły się wyzsze temperatury codziennie mi poszarpuje, a zima było oki. Ręce mi opadają.

Nie dokońca bym się z tym zgodził, bo wymieniłem przepływke na nową bosch i nowy oryginalny EGR i znowu jak pojawiły się wyzsze temperatury codziennie mi poszarpuje, a zima było oki. Ręce mi opadają.
Przeczyść i nasmaruj overboost.

Amortyzatory
Powrót