• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana rozrządu + pompy wody

mpiotrek

Nowy
Auto
jest VW Sharan 2.0 TSI, była: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM
Cześć.
Jestem świeżo po zakupie Alfy 159 JDTM 1.9 150KM.
Postanowiłem od razu wymienić rozrząd + pompę wody. Zadzwoniłem do pewnego serwisu i wyszło im, że taka wymiana wraz ze wszystkimi powiązanymi podzespołami wyniesie ok 1400zł (w tym części za ok. 800zł).
Czy to nie jest zbyt wysoka cena?
Jeśli chodzi o czas wykonania wymiany, to sugerują, że raczej (graniczące z pewnością) odbędzie się to w ciągu jednego dnia roboczego, co też jest ważne.
Pisać się na to?
Swoją drogą jeśli chodzi o rozrząd, to chyba nie warto się patyczkować w kalkulacje co do grosza, bo można na tym źle wyjść...

ja w 8V wymienilem za 650 total, czesci z AS24 okolo 400 pln (pasek, pompa rolka napinacz) 250 za wymiane w warsztacie ( nie ASO) ale z gwarancja
u mnie oddalem rano odebralem po 16 , tak mi pasowalo bo gotowy byl wczesniej:)

1. Był już podobny temat, poszperaj, coś znajdziesz

2. oprócz rozrządu trzeba od razu sprawdzić stan kolektora dolotowego. Przy zdjętym rozrządzie dużo łatwiej tą robotę zrobić. Jeśli tego nie zrobisz od razu z rozrządem to późniejsza wymiana kolektora ssącego będzie droższa o kilkaset złotych.

3. Warto zerknąć od razu na pasek osprzętu i na (niestety drogie) koło pasowe.

4. Cena raczej droga, u mnie w drogim warsztacie, części około 580 zł (pasek, rolki, pompa wody), robocizna 350zł. Dodatkowo pasek osprzętu, rolka i koło pasowe 425 zł. Jeśli będziesz miał do roboty kolektor ssący to dodatkowo 200-800 zł w zależności od tego czy wyrzucasz klapy, kupujesz regenerowany kolektor lub nowy oryginalny.

Ostatnia edycja:
Dzięki za informacje.
Generalnie będzie na pewno drożej, bo z tego co kojarzę Carserwis to ASO Fiata. Generalnie ciśnie mnie czas i tym razem przeboleję tych kilka stów, przynajmniej będę pewny roboty przed wyjazdem.
Swoją drogą, to mam nadzieję, że do roboty będzie tylko ten rozrząd i pompa, bo autko mimo swoich ponad 7 lat ma tylko 72 000 km przebiegu.

Ja u Cinka za calosc + wymiana filtrow zaplacilem 1400.

Pompa wody - SKF

Czy ktoś przyglądał się jak w tym cholerstwie SKF zamocowany jest wirnik (tworzywo) na ośce pompy?!
Ja niestety miałem okazję kiedy ośka się kręciła a wirnik stał i nie mogło być inaczej skoro wirnik nabity był na radełkowanej (!) ośce i to na tak "markowej" pompie - po dwóch miesiącach od założenia.Na pewno jest wiele dobrych pomp ale dla mnie priorytetem przy podjęciu decyzji jest sposób osadzenia wirnika tak aby nie miał prawa się obluzować. Niemieckie HEPU sprawę załatwiło.

hmm.... w ASO FIATA robilem rozrząd za 1078 zł (oryginalne części - rozrząd z pompą, plyn, robocizna). Okolice - Sosnowiec.

oj a potem wszyscy mówią że utrzymanie Alfy jest drogie...oj...
Ja zakupiłem zestaw:
pasek Contitech
reszta SKF
po żniżkach w intercarsie za 300zł, plus zrobiłęm sobie sam. a tak czy siak jak komuś robie to biore max 250zł za robocizne, poprostu za dużo jest naiwnych osób które daja sie namówić na rozrzad za ponad 1000zł...

P.S. Że w ASO to że niby co? wykwalifikowani i doświadczeni pracownicy? napewno kilku jest ale w większosci to stazysci lub praktykanci...
ja w życiu bym nie oddał Alfy do ASO! chyba zebym chciał zbankrutować.

Ostatnia edycja:
Kupowałem ostatnio: pasek Dayco - 128 zł; rolka napinająca SKF - 197; rolka prowadząca Rouville (w środku INA) - 50 zł; pompa wody Hepu - 243 zł. Usługa to około 300 zł. Czyli 620 części + 300 usługa = 920 zł. Są osoby, które nie wymieniają pompy - podobno nie jest to konieczne ale lepiej dmuchać na zimne.
Pompa SKF została w zeszłym roku zmodyfikowana. Wzmocniono łożysko. Na rynku są jednak wciąż dostępne także stare, więc zwróćcie uwagę, którą kupujecie.

Są osoby, które nie wymieniają pompy - podobno nie jest to konieczne ale lepiej dmuchać na zimne.

Znam jedną taką osobę, która w 159 nie wymieniła pompy wody i przy przebiegu 40kkm na nowym rozrządzie o mały włos nie zatarł się silnik (pompa przestała poprawnie działać, silnik się zaczął przegrzewać, znacie jakie mogą być tego skutki).

Niestety dzisiaj produkowane pompy wody nie są tak trwałe jak te sprzed 20 lat, które potrafiły przejeździć 200-300 kkm i działały.

Ostatnia edycja:
Ja wymieniłem w ASO rozrząd wraz z pompą wody - wszystko oryginalne części plus wszystkie filtry zamienniki (powietrza, kabinowy, klimatyzacji, paliwa, oleju) plus olej za 1850 zł - przeliczając różne ceny części i robocizny myślę, że wyszło w miarę ;) Wymieniałem w ASO nie tylko, że znają konkretny model auta i mają jakichś doświadczonych pracowników ale też głównie dlatego, że mają sprzęt i dostęp do oryginałów - wszystko łącznie robi jednak przewagę nad nieautoryzowanym serwisem - plus mam fakturę i gwarancję - a przy takiej kwocie to bardzo ważne !

oj a potem wszyscy mówią że utrzymanie Alfy jest drogie...oj...
Ja zakupiłem zestaw:
pasek Contitech
reszta SKF
po żniżkach w intercarsie za 300zł, plus zrobiłęm sobie sam. a tak czy siak jak komuś robie to biore max 250zł za robocizne, poprostu za dużo jest naiwnych osób które daja sie namówić na rozrzad za ponad 1000zł...

P.S. Że w ASO to że niby co? wykwalifikowani i doświadczeni pracownicy? napewno kilku jest ale w większosci to stazysci lub praktykanci...
ja w życiu bym nie oddał Alfy do ASO! chyba zebym chciał zbankrutować.

sciemniasz cos albo masz mikołaja w intecarscie ktory ci prezent zrobil:) z pasek continental rolka skf napinacz skf i pompe skf za 300zl ? niema takiej mozliwosci....

hurta paska jakies 100zl detal 190
hurt roli jakies 35zl detal
hurt napinacza jakies 140zl detal 235
pompa hurt jakies 150 detal 300

wiecx nie opowiadaj oj oj bo w IC nie dadza ci 60-70% rabatu abys sie na forum mogl pochwalic jakie to ty tanie czesci niemasz

sciemniasz cos albo masz mikołaja w intecarscie ktory ci prezent zrobil:) z pasek continental rolka skf napinacz skf i pompe skf za 300zl ? niema takiej mozliwosci....

hurta paska jakies 100zl detal 190
hurt roli jakies 35zl detal
hurt napinacza jakies 140zl detal 235
pompa hurt jakies 150 detal 300

wiecx nie opowiadaj oj oj bo w IC nie dadza ci 60-70% rabatu abys sie na forum mogl pochwalic jakie to ty tanie czesci niemasz

Sadzę, że kolega podał cenę bez pompy wody, dodatkowo kupił niewłaściwy pasek rozrzadu.

Amortyzatory
Powrót