• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Brak mocy, problem z turbiną - check engine

blazejsj

Nowy
Auto
Alfa 159 jtdm 150 km Limuzyba
Witam:)

Mam maly problem.
Zakupilem 150 jtdm 150 km i w sumie od poczatku pomyslalem sobie, ze nie ma tej mocy..tego powera., ale co tam kupilem.

Jade wczoraj, po chwili zaswieca sie kontrolka silniczka i nagle auto traci moc...prawie wogole nie ciagnie do przodu.
Wskaznik turbiny nie dochodzi nawet do polowy. Po jakims czasie jak wsiadlem, blad nadal jest, idze przyspieszac, ale gdy tak konkretnie wcisne pedal gazu wskazowka od turbo podnosi sie i spada...i tak w kolko...tak jakby do jakiegos momentu turbo dzialalo, albo poprostu dzialalo z mala moca.

Pozdrawiam.

Czyli auto weszło w tryb awaryjny najprawdopodobniej z przeładowania turbiny a powodów może być tysiąć. Podłącz pod kompa i najpierw spr błąd. A później można sie zastanawiać.

Pamiętam gdy ostatnio u mnie auto weszło w awaryjny to również występował brak mocy i wskazówka od turbo nie była zbyt żwawa. I wcale nie miało to związku z turbiną :)
Podłącz pod kompa i najpierw spr błąd. A później można sie zastanawiać.

Ja raz miałem taką sytuację, a jej przyczyną był zapełniony filtr cząstek stałych. Wymuszone wypalenie go rozwiązało problem.

W moim przypadku padł sterownik wtrysku. Ale skoro Twoje auto nadal odpala to o sterownik raczej możesz być spokojny ;) Dla pewności podłącz pod kompa.
W przypadku zapchania filtra powinna pojawić się na wyświetlaczu między zegarami ikonka zapchanego filtra (w lewym dolnym rogu, gdzie pokazuje się np. ikona spalonej żarówki). Auta po lifcie mają dodatkową ikonę na tarczy zegara.

Ostatnia edycja:
overbost, mógł spasc wężyk podcisnienia -mozesz to ocenic gołym okiem , pozniej czujnik cisnienia doładowania jest w kolektorze pod osłoną silnika , lub turbo zmienna geometria pracy łopatek lub wirnik uszkodzony, jak pisali koledzy wyżej przyczyn może byc wiele, komp i numer błedu!! bez tego nic nie zrobisz. napisz numer błedu to podpowiemy
pzdr.

Dzieki:) Jutro podjade do kolesia to Mi napisze:)
Wtryski odpadaja, bo byl z nimi problem, ale naszczescie byly poprostu zabrudzone i zapchane.... powodu nie znam. dzisiaj znowu...jade, oczywiscie z kontrolka silniczka. Turbina dziala, ale jednak czuje, ze to nie ta moc.. dodusilem na 3 i 4 biegu i znowu padla.... (moze sie myle, bo nie jestem jeszcze przyzwyczajony do tego silnika, poprzednio byl peugeot 407 2.0 HDi 140. slabiej do setki, ale bylo czuc ten wcisk w fotele jak sie turbina zalaczyla...) To tylko Moje odczucie, czy te silniki tak maja?? W HDI przy 90 km spokojnie moglem dac 6 bieg, a tutaj nie.. Jak w Waszym przypadku to wyglada..??

poprzednio byl peugeot 407 2.0 HDi 140. slabiej do setki, ale bylo czuc ten wcisk w fotele jak sie turbina zalaczyla...)
Jeździłem trochę c5 HDI 136 KM (chyba ten sam silnik co jest w 407, mniej więcej ten sam osprzęt i masa). C5 jeździ wolniej niż moje 159 JTDm. Wyraźnie wolniej jeśli chodzi o odczucia i tylko trochę słabiej jeśli chodzi o liczby/osiągi. Coś u Ciebie mocno jest nie tak i musisz znaleźć kogoś, kto trochę lepiej zna się na naprawach JTDm niż przeciętny mechanik.

Inaczej mowiac...jakbym nie wiedzial, ze to diesel i nie slyszal to przyspiesza jak benzyna...nie ma tego efektu turbiny ktory wdusza w fotel. Jechalem za kumplem Audi a4 1.9 tdi 130 kucy. (w tdi jednak wdusza jak sie turbina zalaczy) Ciagnelismy rowno, ani On, ani Ja nie odstawal.

Auto ma moc..ale jednak nie taka jak powinno(tak czuje, bo turbina leci do gory i spada, do gory i spada..nie cala wskazowka tylko tam z 1 cm) a jak pojade troche dluzej i dam w palnik to sie wylaczy, nie wiem moze jak sie nagrzeje, czy cos

Ostatnia edycja:
jak spada u góry to dobrze tak ma byc, ale ze wchodzi w tryb awaryjny to już nie:/ ja bym obstawiał tutaj przeładowanie za które moze byc odpowiedzialna zmienna geometria w turbinie p 0237- o ile pamietam. 150 km w alfie to nie szał, musisz zrobic chip zeby to jezdziło tak jak nalezy. ja przesiadłem sie z 147 120 km i wrazenie było takie ze 147 lepiej smigała. Masa robi swoje. Musisz podłaczyc pod komp bez tego w tym aucie nic nie zrobisz.

Witam. Bylem na kompie i koles powiedzial, ze to DPF. Jutro auto mu zostawiam i ma tam zerknac..

Zapchałeś emerycką jazdą :) Niech Ci go od razu wytnie :P

mam go 2 tygodnie wiec raczej nie, ale w Alfie jestem zakochany:) xD ja tam pcham do przdu:) a mozliwe, ze zapchany dpf jakby "kradnie" kuce?? daltego auto cos tam wolniej idzie? wypalenie nic nie da ?;p

a mozliwe, ze zapchany dpf jakby "kradnie" kuce?? daltego auto cos tam wolniej idzie? wypalenie nic nie da ?;p
To narmalne że jak masz przytkany układ wydechowy to auto dostanie muła i nie będzie chciało jechać. Wypalanie załatwi sprawę, ale jak DPF jest tak zapchany że wywala błąd i silnik przechodzi w tryb awaryjny to normalnie w czasie jazdy Ci się nie wypali. Masz 2 opcje, albo wypalanie serwisowe czego nie polecam, albo ktoś siada na miejscu pasażera z lapkiem podłączonym do OBD i kasuje na bieżąco pojawiający się błąd aż DPF zacznie się wypalać. Jak tak robiłem i udało się wypalić bo nie chciałem serwisowo tego robić.

Dzieki za pomoc:) Napisze potem jak sobie poradzilem:)

A wypalenie za pomoca kompa...??

Ostatnia edycja:
Wpływa negatywnie na układ wydechowy, również olej silnikowy nadaję się po takiej zabawie tylko do wymiany. Wypalanie serwisowe nie wyczyści też filtra całkowicie, zapchanie spadnie o góra kilkanaście procent. Spróbowałbym to rozwiązać jak proponuje sickboy.
Wsiądź do auta na trasę pozamiejską, wrzuć 3. bieg i trzymaj wysokie możliwie stałe obroty (80-90 km/h) przez kilkanaście kilometrów. Radziłbym podpiąć auto pod kompa i skontrolować jak często DPF się będzie wypalał, bo może nadaje się już tylko do kasacji ;)

Ostatnia edycja:
Kolega cos wspominal o czyszczeniu DPFa . Wiecie cos na ten temat?

Kolega cos wspominal o czyszczeniu DPFa . Wiecie cos na ten temat?
Musiałbyś poszukać na forum ale ktoś pisał ostatnio, że wyjął dpf-a i wyczyścił go w środku jakimś detergentem. Moje zdanie jest takie. Ja planowałem i planuję pojeździć trochę jeszcze 159-tką więc 3 lata temu zainwestowałem 2 tys. zł. usunąłem dpf-a i była to bardzo dobra decyzja. Teraz można zrobić to taniej. Ale też musisz wziąć pod uwagę to że za naszą zachodnią granicą jak będziesz miał pecha to możesz mieć problemy ze strony policji za jazdę bez dpf-a. Wybór należy do Ciebie.

Amortyzatory
Powrót