• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] odpalanie problem (rozrusznik, akumulator)

Odpalam swój w momencie, gdy na wyświetlaczu pokaże się komunikat, że można uruchomić silnik i zawsze odpala dobrze. Jeśli wciskasz start zaraz po włożeniu kluczyka to nie dziw się, że rozruch jest ciężki - świece też potrzebują pewnej dawki prądu. Niedawno przetoczyło się kilka tematów nt. rozruchu silnika. Sprawdź stan akumulatora, może jest wyeksploatowany. Może rozrusznik, może świece też nie najmłodsze, układ zasilania paliwem zanieczyszczony albo trafiło się kiepskie paliwo. Przyczyn jest mnóstwo i niełatwo zdiagnozować przyczynę.

Odpalam swój w momencie, gdy na wyświetlaczu pokaże się komunikat, że można uruchomić silnik i zawsze odpala dobrze. Jeśli wciskasz start zaraz po włożeniu kluczyka to nie dziw się, że rozruch jest ciężki - świece też potrzebują pewnej dawki prądu. Niedawno przetoczyło się kilka tematów nt. rozruchu silnika. Sprawdź stan akumulatora, może jest wyeksploatowany. Może rozrusznik, może świece też nie najmłodsze, układ zasilania paliwem zanieczyszczony albo trafiło się kiepskie paliwo. Przyczyn jest mnóstwo i niełatwo zdiagnozować przyczynę.
Dokładnie jak kolega wyżej to nie benzin w klekocie świece trzeba chwilke podgrzać i pali od strzala i świece pewnie też od nowości nie wymieniane.

U mnie to był kabel od masy... wisiał na włosku ...
Jeszcze raz dzięki Chłopacy za pomoc !!!!

Kabel od masy powiadasz... Miałem bardzo podobne objawy (łupnięcia w konsoli), ASO zasugerowało regenerację rozrusznika (i wykonało), przez trzy-cztery dni było dobrze, po czym dzisiaj utknąłem 50 kilometrów od domu mimo kilku wcześniej wykonanych krótkich tras bez najmniejszego problemu. Bella się zlitowała w momencie jak już miałem panią z Assistance na linii :)

- - - Updated - - -

U mnie w jts juz wyjasnione ze byla to nieszczelnosc na wtrysku przez to byly problemy z odpaleniem

Jakie miałeś objawy?

Silnik sie dlawil przy starcie sle glownie na zimnym silniku. ..czasamu wogóle nie odpalal....czasami gasl po paru sekundach....silnik pracowal wtedy nierowno. Podskakiwal i mulilo na jedynce i dwojce

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Wizyta u elektryka w czwartek - ktoś ma jeszcze jakieś podpowiedzi i sugestie? Przypomnę tylko objawy - losowo (szczególnie po dłuższej jeździe) rozrusznik nie kręci w ogóle, mam tylko charakterystyczny klekot w konsoli. Akumulator jest raczej w dobrym stanie.

- - - Updated - - -

Przed południem ruszyła od pierwszego strzała. I bądź tu człowieku mądry...

Jednak rozrusznik. Wygląda na to, że tak go zregenerowali, że nie zregenerowali. Poza tym strzelili sobie w stopę i umyli auto, przez co już widzę, że w przyszłym tygodniu będą poprawiać po sobie tylne drzwi po stronie kierowcy (wymieniali elektryczny podnośnik jakiś czas temu), bo są nieszczelności. I na tym chyba zakończę przygodę z ASO...

Dzisiaj znowu ten sam problem. Nie kręci, klik-klak w konsoli i to by było na tyle. Przed południem sprzed domu bez problemu, krótka trasa, potem półtorej godziny postoju i bez problemu, kilka kilometrów, pół godziny postoju i zonk.

Gonić ASO, żeby wreszcie skutecznie zregenerowali rozrusznik czy negocjować rozsądną cenę nowego? Kabel podobno wszystkie zostały sprawdzone w momencie, gdy udało im się odtworzyć problem.

Podepnę swój problem pod ten temat.
Prawdopodobnie pada bendix rozrusznika w mojej 159. Czy ktoś już go wymieniał? Jest jakiś problem z dostępnością części i jakie koszty?
Pozdrawiam.
- Rafał

Prawdopodobnie pada bendix rozrusznika w mojej 159. Czy ktoś już go wymieniał? Jest jakiś problem z dostępnością części i jakie koszty?
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja wymieniałem. Z tego co pamiętam, zapłaciłem za całość około 150 złotych. Z dostępnością jakichkolwiek problemów.

Pozdrawiam.
- Rafał

Jakie masz objawy?

- - - Updated - - -

I tak informacyjnie - moja historia zakończyła się montażem nowego rozrusznika w rozsądnej cenie (no, powiedzmy nowego, refurbished z gwarancją tego samego producenta co oryginalny rozrusznik). Za dużo mojego czasu pochłonęła ta historia, więc zdecydowałem się na zdecydowany ruch.
Wygląda na to, że pomogło ;)

zalecam wszystkim zalanie zestawu STP przed wymiana czesci... juz sie nauczylem ze wtryski w 159 sa bardzo "przewrazliwione" na wszelakie zanieczyszczenia

Nie lepiej zrobić po prostu diagnostykę układu wtryskowego? Przy ostatniej rozmowie z ASO się dowiedziałem, że to też robili, żeby wyeliminować możliwe przyczyny...

Domyślnie

zalecam wszystkim zalanie zestawu STP przed wymiana czesci... juz sie nauczylem ze wtryski w 159 sa bardzo "przewrazliwione" na wszelakie zanieczyszczenia
A konkretnie co?
Pozdrawiam.
- Rafał

przetestowane na trasie Irlandia - Polska, Polska - Irlandia
http://skleptirpl.shoper.pl/pl/producer/STP/52

Czarna I czerwona butelka dla benzynowych. U mnie przez to ze robie krotkie dystanse to znowu srednio odpalal...po tym wszystko wraca do normy :) no I czuje ze start z jedynki jest duzo mocniejszy. W irlandii ten zestaw polecaja nawet mechanicy przed robieniem przegladow I na czas mrozow

- - - Updated - - -

http://www.motochemia.pl/stp-m-43.html

- - - Updated - - -

Zalewasz napierw czarny na pelny bak a pozniej czerwony z kolejnym tankowaniem

Ja wymieniałem. Z tego co pamiętam, zapłaciłem za całość około 150 złotych. Z dostępnością jakichkolwiek problemów.
Dzięki wielkie Mariusz :)

A co z bendixem? (w sensie - skąd pomysł, że to bendix) Pytałem wcześniej o objawy, nic nie odpisałeś
Wybacz, nie zauważyłem, że temat o rozruszniku został tutaj przeniesiony (?).
Objawy są takie, że czasem (zdarzyło mi się to dotychczas dwukrotnie) rozrusznik zakręci silnikiem, ale jeszcze za mało, żeby samochód zapalił, po czym mimo wciśniętego STARTu, nagle przestaje kręcić i słychać jakby dźwięk wiertarki.
Podejrzewam zatem bendix, chociaż znajomy wspomniał też o uszkodzeniu cewki rozrusznika, chociaż bardziej prawdopodobne moim zdaniem jest zużycie bendixa.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót