Witam, mam na oku 2 fajne alfy z przebiegami w granicach 160000 km. Tak się zastanawiam ile wytrzymuje średnio koło dwumasowe w silnikach 2.4 i 2.0 czy jest jakaś reguła?
Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2
Witam, mam na oku 2 fajne alfy z przebiegami w granicach 160000 km. Tak się zastanawiam ile wytrzymuje średnio koło dwumasowe w silnikach 2.4 i 2.0 czy jest jakaś reguła?
Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2
Reguły nie ma. Ale możliwe że pierwsze objawy już mogą być. Jak autentyczny przebieg i nie było robione.
W przebiegi nie wierz - nie sugeruj się tym. Udaj się na zagraniczne portale i wyciągnij średnią z przebiegów.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Nie ma na to reguły. Wszystko zależy od stylu jazdy, czy więcej miasta czy więcej trasy, czy był jezdzony z niskimi prędkościami na wysokim biegu jest tego trochę. Poza tym uszkodzony dwumas można zdiagnozować - drgania na kierownicy, drgania przy odpalaniu, przy gaszeniu, niepokojące dźwięki z okolicy silnika czy skrzyni biegów itp
Ja mam 1,9 8V i 200tyś km i dwumas jest ok, także reguły nie ma
"Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"
przebieg przebiegiem a sposób użytkowania sposobem użytkowania
chyba nawet tomek krk nie da kwitu gwarancyjnego na dwumas
ale nawet gdyby ( czego wielu się boi ) trzeba zrobić - przecież zapewne zrobiłbyś to jedyny raz w czasie swojej przygody z tym autem
więc rozkładając wydatek na x lat ( nie wiem ile średnio masz autko ) to nie ma źle
- - - Updated - - -
jeden znajomy ostatnio szukał mondeo - i stwierdził że nie kupi diesla bo wszystko mu pasuje i wsio gra ale cena dwumasu jest wysoka ... w razie jak by miał mieniać
na pytanie czy ma zamiar robić to co rok - brak odp ....
2.4 jtdm :
wymiana tania nie jest ale przy przebiegach od 100 tys do 200tys jeżeli ktoś nie wymieniał dwumasy to jest bardzo duża szansa, że to Ty możesz być tym szczęściarzem![]()
Ewentualnie szukaj takiej sztuki która nie miała jeszcze dwumasy wymienianej i targuj się ze sprzedawcą.
Mnie taka zabawa kosztowała 450zł mechanik robocizna + 1260zł sprzęgło kpl (z wysprzęglikiem LUK) + 2350zł dwumasa (LUK)
Jak ktoś szuka NOWEJ dwumasy do 2.4 jtdm to mam sztukę na stanie. Oddam w dobre ręce za 2390zł - taniej nigdzie nie znajdziecie.
Czy zużyty dwumas może być powodem nieregularnej pracy silnika?
W moim przypadku koło dwumasowe pracuje dość cicho, ale czasem się już delikatnie odzywa.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Rzućcie okiem czy ten dwumas jest ok do 2.0 JDTM:
http://www.iparts.pl/czesc/kolo-zama...tml#numery-oem
Cena zadziwiająco niska.