• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kontrolka akumulatora - alternator ? pilna sprawa proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku zkwiat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zkwiat

Guest
Witam
Panowie dzisiaj rano nagle po odpaleniu zapaliła sie kontrolka akumulatora na komputerze. Po przejechaniu kilkuset metrów i zgaszeniu i ponownym odpaleniu nadal się świeciła. Dojechałem do pracy (ok 10km) - po jakiś 3 godzinach wyszedłem go odpalić i teraz już nie sie paliła ale auto stało tak z 1-2 minuty z odpalonym silnikiem -nie ruszałem z miejsca.
Co to może być ? kwesta alternatora czy akumulatora ? Sprawa jest o tyle pilna że w poniedziałek jadę alfa na wakację (1500km w jedną stronę) więc musze to pilnie zrobić. Czy jak pojadę do elektryka to będzie mi na szybko w stanie to sprawdzić i ew. naprawić ?
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

teraz po godzinie znów odpaliłem żeby chwilę pochodził i nie pokazuje sie ponownie ta kontrolka. Wiem że mam dośc słaby aku bo czasami przy odpaleniu wyskakuje błąd abs etc. Możliwe że na chwilę coś się zwiesiło z ta kontrolką albo coś takiego ?

znajomy mial cos takiego i okazało się że ze akumulator padł ale przy okazji wymienił regulator i szczotki w alternatorze. po tyg problem powrocił zabral alternator do elektryka i stojan przegrzany ... sprawdz dokładnie alternator ale musisz go wyjąć
Witam
Panowie dzisiaj rano nagle po odpaleniu zapaliła sie kontrolka akumulatora na komputerze. Po przejechaniu kilkuset metrów i zgaszeniu i ponownym odpaleniu nadal się świeciła. Dojechałem do pracy (ok 10km) - po jakiś 3 godzinach wyszedłem go odpalić i teraz już nie sie paliła ale auto stało tak z 1-2 minuty z odpalonym silnikiem -nie ruszałem z miejsca.
Co to może być ? kwesta alternatora czy akumulatora ? Sprawa jest o tyle pilna że w poniedziałek jadę alfa na wakację (1500km w jedną stronę) więc musze to pilnie zrobić. Czy jak pojadę do elektryka to będzie mi na szybko w stanie to sprawdzić i ew. naprawić ?
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

teraz po godzinie znów odpaliłem żeby chwilę pochodził i nie pokazuje sie ponownie ta kontrolka. Wiem że mam dośc słaby aku bo czasami przy odpaleniu wyskakuje błąd abs etc. Możliwe że na chwilę coś się zwiesiło z ta kontrolką albo coś takiego ?

szczotki się kończą, niestety trzeba wymienić całość z regulatorem napiecia

cały alternator czy tylko szczotki ? niby teraz nic sie nie swieci...kurde ale obawiam sie tego wyjazdu bo to jednak 3000km w dwie strony

- - - Updated - - -

kurde jak na złość, dziś piątek godzina 14 a w poniedziałek po 12 mamy startować. Nie wiem czy zdarzę to porobić, ale tak to strach jechać. Jade zaraz do mechanika niech zobaczą co to sie dzieje dokładnie
Pozdrawiam

Panowie podłącze sie pod temat, wymieniono mi teraz cały alternator i wsadziłem też nowy akumulator który tylko nie jest jeszcze do konca naładowany. I zauwazyłem po wsadzeniu tego nowego aku że trochę pulsują światła, minimalnie ale jednak. i Czy to może być kwestia tego właśnie że nie jest on do konca naładowany ? I czy regulator napięcia znajduje sie w alternatorze czy jest to osobna część ? Wymienili mi cały alternator i własnie nie wiem czy regulator też jest tego integralną częścią czy to osobna część ?

regulator razem ze szczotkami możesz sobie dokupić (wymieniałem jakieś 5 miesiecy temu), siedzi tam magneti marelli, koszt od 70 do 90 zł

Amortyzatory
Powrót