[159] Polski język menu

maly_777

Aktywny
Auto
AR 156 FL SW 1.9 16V
Kolega podrzucił pomysł zrobienia polskiego języka do AR 159. Kupiłem więc licznik, zrobiłem mały research w necie, pomęczyłem się trochę i o to pierwsze efekty:

IMG_20130830_213152.jpg

Uruchomione na biurku więc nie zbyt mogę sprawdzić jak się przetłumaczyło menu. Myślę, że przetłumaczyłem może z 10-20% występujących wyrażeń. Nie wiem czy jest sens robienie wszystkich.
Jak będę miał 159 jutro to zamontujemy i dam znać o postępach :)

Fajna sprawa :) Szacun ! A w jaki sposób taką opcję będzie można sobie "zgrać" do swojego auta ? Jakiś kabel specjalny ?

No no, cos nowego:) mam nadzieje ze pomysl sie rozwinie:)

Send by Tapatalk S4

Jak napotkacie jakieś problemy z przetłumaczeniem z j. angielskiego na j. polski to dajcie znać. Postaram się pomóc :)

Pozdrawiam,
s3bb3.

Niestety możliwości wgrania dla "każdego" to nie będzie. Kabel specjalny, niedostępny do kupienia. Trochę lutowania i troszkę "rzeźbienia" na PCB. Myślałem, żeby wprowadzić to jako usługę ale nie wiem jak to będzie opłacalne (dla obu stron). Jak wyjdzie to mam nadzieje że w różnych licznikach wsad pamięci znacząco różnić się nie będzie. Angielski na poziomie obsługi samochodu trudny nie jest, problemem jest sposób (porządek) w jakim jest to zapisane, polska gramatyka (deklinacja i koniugacja). Pożyjemy zobaczymy, czekam aż kolega się zbierze i użyczy samochód bo tak to będę stał w miejscu :P

trochę polskości w alfie by się przydało jestem jak najbardziej za fajnym pomysłem :)

Z obserwacji wynika, że polift ma inny rozkład menu. Więc będzie trzeba tłumaczyć pewnie prawie to samo dwa razy.
Z mobilizacją kolegi kiepsko więc jak komuś się chce z Wawki wykręcać swój licznik to zapraszam. Jak projekt wypali to myślę że jakiś bonus za to będzie :)

Bomba :D czekam z niecierpliwością na wyniki.

P.S
A da radę coś podziałać w kierunku wyświetlania nazw radiostacji & id tag'ów po zmianie radia na nieoryginalne? Pytam bo widać ogarniasz tę sprawę chociaż od strony wyświelacza :P

Nie opłacalne :) + radio musiało by mieć taką funkcję.

Fajna sprawa... ale powinno być 1 STYCZNIA, a nie styczeń... bo styczniów już trochę było :P

No i oczywiście dalej: lutego, marca, kwietnia...

Trochę się może czepiam, ale jeśli już coś robić to porządnie żeby wstydu nie było :)
Chętnie pomogę w sprawach poprawności pod względem języka :D

Wiem o tym. Tylko na początku tłumaczyłem january > styczeń i się nie zastanawiałem :)

Fajny custom. Ciekawe jak to się dalej rozwinie i czy będzie dostępne szerokiemu gronu posiadaczy 159, no i oczywiście za jakie pieniądze...
Pozdrawiam.
- Rafał

@maly_777 Wystawisz gdzieś plik/pliki? Podobnymi rzeczami zajmuję się zawodowo, więc zaaplikowanie tłumaczenia do tych samych rzeczy w innym pliku o innej strukturze to jest najmniejszy problem ;)

Extra sprawa - popieram i chylę czoła za podjęcie tematu

IMG_20130903_183112.jpgIMG_20130903_183244.jpgIMG_20130903_183250.jpgIMG_20130903_183253.jpgIMG_20130903_183310.jpgIMG_20130903_183320.jpg

Kilka screen'ów. Te są "najlepsze". Niestety zadowolony nie jestem :( Myślałem że sprytnie uda mi się oszukać system żeby wyświetlał dłuższe wyrazy. Są dwa rozwiązania, albo pisanie skrótami albo magicznie uda mi się to jeszcze ogarnąć. Jeszcze się nie poddaję :P

Extra sprawa, chociaż tak się przyzwyczaiłem do angielskiego, że wygląda to trochę "kosmicznie" :)

Ja sie wylamie i napisze, ze wydaje mi sie taka modyfikacja pozbawiona sensu. Chyle czola, przed umiejetnosciami kolegi, bo trzeba miec glowe na karku, zeby tak modzic w systemach samochodu, ale moze lepiej by bylo wykorzystac Twoj czas i wiedze, do jakiejs bardziej pozytecznej rozkminy w 159 :) Nie wiem, odblokowanie domykania szyb z kluczyka w modelach po 2007, jakies dodatkowe informacje z komputera wyswietlane na ekranie miedzy zegarami czy cos takiego? Mysle, ze poziom angielskiego potrzebny do obslugi komputera pokladowego, to naprawde nie jest jakis rocket science ;) A roznica, czy wyswietli mi sie 4 Sept. 2013 czy tez 4 Wrz. 2013, to duperelka.

Amortyzatory
Powrót