• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wydech 3". Pali się kontrolka - marchewa

tom202

Nowy
Auto
Alfa 166 3.0 v6 automat
witam.
zrobilem do auta wydech, katalizator wywalony, rura to 3 cale. czy trzeba kompa przeprogramowac lub inne?
dodam ze "marchewka" sie pali, a i palila sie wczesniej, podejrzenia to uszkodzona sonda, bo i widac na niej mechaniczne uszkodzenia.

Skoro Ci nie przeszkadzają rażące po oczach kontrolkach to jeździj aż wypluje jakąś część na drogę .......

To tak humorystycznie a pro po Twojego wpisu.

Kup kabel i zobacz co go boli - ot cała filozofia. Jak już się dowiesz to wtedy podumamy jak temu zaradzić.

z ta kontrolka palaca juz 1,5 roku smigam:),
poprzedni wlasciciel kilka lat i kasowal ja w serwisie ale ciagle wywala blad, i podobno ale to podobno okazalo sie zle paliwo w polsce i dlatego sie pali.
podczas robienia wydechu sonda ma widoczne uszkodzenie wiec mysle ze ona, a kabel to swoja droga zakupie

Nie słyszałem jeszcze żeby ta kontrolka przez paliwo się zapaliła :)
Podłącz pod kompa bo rozmowa bez sensu.

U mnie w 2.0 TS przez paliwo sie paliła po zatankowaniu na pewnej stacji i sytuacja się powtórzyła 2 razy

Ale cały czas to przesada chyba?
Marchewa może mieć wiele informacji
np przepływka

Tiaa, a mnie progi rdzewieją od tego morskiego mikroklimatu na Mazowszu ;). Ale swoją drogą tom202 masz nerwa żeby 1,5 roku jeździć z tym i nie sprawdzić o co chodzi, ja bym umarł z ciekawości. A i pewnie jak usuniesz przyczynę to auto nagle zyska z 70KM :).

jak kupilem to wiedzialem ze wydech jest do roboty, caly polatany i poskladany z i innych aut, katalizator to od mercedesa diesla, srodkowy od alfy ale chyba 2.0 ts, a koncowy to od diesla:) (stan ich doby wiec jak ktos zainteresowany to na priv), wiec bylem pewien ze to od tego sie pali, w tygodniu zajme sie tym i zobacze co dalej.
auto to tera ma chyba z 50% wiecej mocy:) idzie jak przecinak.
a co do pierwszego pytania bo nikt nie dal znac to trzeba kompa "przeprogramowac"?

auto to tera ma chyba z 50% wiecej mocy:) idzie jak przecinak.

50% wiecej z badziewnym wydechem??
Ciekawe ;]
Czy ze świecącą Marchewą??
Ty to moze jakieś nitro masz jak i katy od diesla siedzą??
albo moze jeszcze lepsze wianki?
2 rumuńscy chłopcy pod maską??

Denerwuje mnie takie podejście, 1,5 roku jeździć z marchewą, nic z tym nie robić, nie sprawdzić chociaż, przerobić wydech nie mając o aucie pojęcia... a potem ktoś kupuje taką padlinę na alle za grosze, ma same problemy i mówi, że alfa to syf.

A mi się najbardziej podoba ta zbieranina elementów wydechu. Ciekawe jaki tam silnik w ogóle jest... czyżby jakieś V6 bussojtdts ;)

[QUa potem ktoś kupuje taką padlinę na alle za grosze, ma same problemy i mówi, że alfa to syf.[/QUOTE]

wypraszam sobie sugerowac ze auto to padlina, dbam ile sie da moze nie wszystko robie odrazu, ale systematycznie,wydech musialem zrobic bo nie ktore jego elementy byly juz w oplakanym stanie, i dalej sie zajme palaca kontrolka, z autem nie ma zadnych problemow i nikt nie mowi ze to syf etc.
wydech jesty zrobiony i mozna szukac bledu a nie z dziurawym wydechem....

- - - Updated - - -

moze te 50% to gruba przesada ale roznica jest odczuwalna, i prosze wiecej nie pisac ze jezdze z palaca sie kontrolka, na srode jestem umowiony i sprawdze bledy,
nie moja wina ze poprzedni wlasciciel polatam z czego sie dalo wydech.
w aucie jest 3.0 v6

Ostatnia edycja:
Nie prościej kupić sobie kabel????

musze przyznac Tobie racje - marek230482
ale zanim przyjdzie a ja naucze sie to obslugiwac to pojade sprawdze bledy bo na tym forum dobrze mi dadza w kosci ze jezdze z palaca sie kontrolka :)

bo na tym forum dobrze mi dadza w kosci ze jezdze z palaca sie kontrolka
I dobrze. Bo sprawdzenie błędów to bezinwestycyjna sprawa. Nie wiem jak można w ogóle o cokolwiek pytać nie sprawdzając najpierw błędów. Ale mniejsza z tym. Kup kabel. Przyjdzie Ci w ciągu dwóch dni. Ściągnij darmowego fesa albo Alfa OBD i już. Do odczytania błędów wystarczy kliknąć kilka ikonek i wszystko. Nie potrzebny żaden zaawansowany kurs. Zawsze możesz kogoś poprosić przez PW o wyjaśnienie obsługi. To jest tak proste i podstawowe jak przeczytanie instrukcji obsługi.

czy moge tylko jeszcze poprosic aby mi pokazac jaki kabel kupic? np na allegro

.... no i właśnie o tym też nie raz było na forum....
Kup jakiegokolwiek KKL`a. Przyda Ci się do diagnostyki skrzyni (ELM`em nie dasz rady). Nie musisz też dopłacać za żadne przełączniki. Na początek do odczytu ecu wystarczy najprostszy kabel. A później jak zgłębisz materię (i forum) to przerobisz sobie szybkim ruchem ten kabel tak że z każdym modułem się połączysz (air bag, ZF, ksenon itd...).

Amortyzatory
Powrót