• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Błąd poduszki. Pali się kontrolka.

• Autor wątku Autor wątku Duderson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Duderson

Guest
Witajcie, odkąd kupiłem 166 pali mi się kontrolka od poduszki (czerwona) i nie gaśnie. Po podłączeniu pod kompa przez interfejs diagnostyczny Autocom CDP+ i przebadaniu wywala błąd oznaczony jako 1A13 opisany jako Lampka kontrolna SRS - brak masy. O co chodzi, przecież jakby masy nie miała to by wgl. się nie zapalała, czyż nie? może ktoś miał podobny błąd i jest w stanie podpowiedzieć. Dodam, że elektronika mi w aucie nieco fiksuje, centralny zamek czasem nie chce zamykać inaczej niż z drzwi pasażera, kontrolki (strzałki) od migaczy też się nie zapalają, nie podświetla mi także przebiegu.

a mógłbyś się podpiąć fiatecuscanem, w alfie te uniwersalne programy to jakieś cuda pokazują, w FES lub MES będziesz miał czytelniejszy opis i błąd,
uzupełnij profil o to skąd jesteś i rok produkcji samochodu,

a przez multiplekser Autocom mogę sczytywać FES'em?

Auto to Alfa 166 2.0 TwinSpark 2001 rok produkcji (przedlift)

Po opisie dodatkowych "atrakcji" to sprawdź najpierw czy nie cieknie nagrzewnica i nie zalewa wszystkiego. Odkręć boczek konsoli środkowej w nogach pasażera i zerknij.

Lampka kontrolna SRS - brak masy

Może nasz forumowy kolega Masa się wypowie gdzie polazł ;). No dobra a na poważnie to może chodzi o tę żółtą lampkę? Pamiętaj też że przed FL jak już się raz zaświeciła kontrolka to nie zgaśnie sama, trzeba usunąć przyczynę i skasować błąd.

Kolego miałem identyczną sytuację z kierunkami i poduchą. Tak jak kolega danus77 pisze albo leje nagrzewnica albo lała tak jak u mnie przed wymianą robiąc zware. Też miałem błąd masy. Pomogło wymiana przekaźnika zielonego od kierunków i wymiana centralki air bag. Tylko centralka musi mieć te same numery!! Wszystkie te elementy są za ics.

Amortyzatory
Powrót