Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Centralny zamek - otwiera wszystkie drzwi, zamyka tylko jedne.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd, alfa GT 1.9 jtd 150 km

Domyślnie Centralny zamek - otwiera wszystkie drzwi, zamyka tylko jedne.

witam mam problem z centralnym zamkiem ...

chodzi o to ze .. przychodze do samochodu otwieram z Kluczyka i otwarte .. 4 furtki , chce zamknac zamknac i nic , tylko od strony kierowcy a reszte musze recznie zamknac.. ? co jest grane... a czasami sporadycznie otwiera i zamyka 4 furteczki ... nosz kurde.. co to za akcja...
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 23-10-2013 o 16:28

Użytkownik Rowerzysta Avatar CinQss
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 166 2,4jtd

Domyślnie

Ja bym obstawiał na żółty przekaźnik znajdujący się za ICSem, znajdziesz go za skórzaną 'wkładką' na lewo od nóg pasażera. Dość łatwo ją wyrwać (przynajmniej u mnie), i tam masz taki zespół przekaźników o różnych kolorach. Zielony, żółty i chyba szary. Wyjmujesz ten żółty,
    http://www.forum.alfaholicy.org/atta...azniki-huj.jpg
    Proszę się nie sugerować nazwą w linku, to nie ja ją dawałem

Przy okazji to w linku jest źle opisane, żółty przekaźnik jest od centralnego zamka, zielony bodajże od kierunkowskazów, szary od oświetlenia wnętrza czerwony podobno dotyczy tylko aut z automatyczną skrzynią biegów

Jak sprawdzić ten przekaźnik? Za cholerę nie wiem, ale wiem, że jak u mnie takie komedie się działy to po wymianie problem znikł... Z drugiej strony jest na tyle drogi, że nie warto go kupować, żeby tylko sprawdzić... Może go wyjąć, rozebrać, osuszyć, spryskać jakimś kontaktem czy czymś? Albo ktoś inny ma pomysł. Z tego co wiem, to Marek(i tutaj chyba data Jego urodzenia, której niestety nie pamiętam ) jest prawdopodobnie najbardziej kumatym chłopakiem z dziedziny elektryki/elektroniki na tym forum, może się udzieli w temacie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał CinQss Zobacz post
    jest prawdopodobnie najbardziej kumatym chłopakiem z dziedziny elektryki/elektroniki na tym forum, może się udzieli w temacie
    Nie przesadzaj..... Po prostu umiem obsługiwać miernik. Jest wiele bardziej kumatych ludzi na forum. Takich którzy non stop siedzą przy tych autach. Ja jestem hobbystą.

A jak od środka wciśniesz rygiel u kierowcy to też nie zamyka?
    Ja bym najpierw zdjął boczek i sprawdził czy to zamek nie fisuje. Zwarł tam odpowiednie styki (symulując zamknięcie) i zobaczył czy wtedy zadziała. Jeżeli tak to masz zamek do wymiany. Jeżeli nie to wtedy szukasz w sterowniku.

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Witam.. dzis zauwazylem ze to moze od temperatury.. jezeli jest wyzsza normalna to dziala wszystko, jezeli jakas chlodniejsza blizsza 0 to nic wtedy nie dziala ,tak jak wyzej problem wyglada opisany przezemnie..

Marek na Twoje pytanie.. jak wcisne to nic nie reaguje... ///ale tak jak cieplej to normalnie zamyka . Np. dzis nie zauwazylem wogole problemy zadnego.. dziala az milo... sprawdzalem wciskalem od srodka i zamyka wszystko.. ;-/

Moje pytanie... ( jest w zamku jakas wkladka ktora moze sie wyrobic ? , albo moze silowniki czy cos.. bo jak zalapie pier^^^ca to mozna krecic w lewo prawo i nic nie daje to..

- - - Updated - - -

Dziwne jest to ze odkad ja kupilem to z pilota tez nic nie moge otworzyc ani zamknac..tylko otwieranie klapki wlewu paliwa oraz bagaznika dziala... ;-/ -- jakos przywyklem..

Ale teraz ten zamek zglupial..i raz dziala wszystko ok (z kluczyka) a raz poprostu nic nie reaguje.. niewiem co to .. a juz skakac po samochodzie nie chce mi sie i domykac drzwi ... aaaaaa jest jedna sprawa, ze nawet jak nie chce zamknac drzwi 4 , to zawsze otwiera 4 :-) dziwne.. to.. i zakrecone..

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Masz uszkodzone mikrostyki w zamku. Nie zamyka bo nie daje potwierdzenia zamknięcia, a otwiera bo wystawia potwierdzenie otwarcia (dwa różne mikrostyki). Co do wpływu temperatury, to może być tak, ze dostał ci sie tam smar z zamka, który w niższych temperaturach gęstnieje i blokuje mikrostyk. Można rozłożyć zamek i je sprawdzić lub ewentualnie wymienić.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

chyba ostatnio post najbardziej prawdopodobny ;-) musze przeczyscic to jakos... moze byc bo w sumie ostatnio w zamek napsikalem wd 40 zeby luzniej chodzil...
    ;-/ czyli moze sam go zje****m yh.

Dzieki Pozdr.