Centralny zamek - otwiera wszystkie drzwi, zamyka tylko jedne.

songobpa

Nowy
Auto
alfa 166 2.4 jtd, alfa GT 1.9 jtd 150 km
witam mam problem z centralnym zamkiem ...

chodzi o to ze .. przychodze do samochodu otwieram z Kluczyka i otwarte .. 4 furtki :P , chce zamknac zamknac i nic , tylko od strony kierowcy a reszte musze recznie zamknac.. ? co jest grane... a czasami sporadycznie otwiera i zamyka 4 furteczki ... nosz kurde.. co to za akcja...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja bym obstawiał na żółty przekaźnik znajdujący się za ICSem, znajdziesz go za skórzaną 'wkładką' na lewo od nóg pasażera. Dość łatwo ją wyrwać (przynajmniej u mnie), i tam masz taki zespół przekaźników o różnych kolorach. Zielony, żółty i chyba szary. Wyjmujesz ten żółty,
http://www.forum.alfaholicy.org/attachments/166/11928d1279019587-co_za_przekazniki-huj.jpg
Proszę się nie sugerować nazwą w linku, to nie ja ją dawałem :D

Przy okazji to w linku jest źle opisane, żółty przekaźnik jest od centralnego zamka, zielony bodajże od kierunkowskazów, szary od oświetlenia wnętrza czerwony podobno dotyczy tylko aut z automatyczną skrzynią biegów :)

Jak sprawdzić ten przekaźnik? Za cholerę nie wiem, ale wiem, że jak u mnie takie komedie się działy to po wymianie problem znikł... Z drugiej strony jest na tyle drogi, że nie warto go kupować, żeby tylko sprawdzić... Może go wyjąć, rozebrać, osuszyć, spryskać jakimś kontaktem czy czymś? Albo ktoś inny ma pomysł. Z tego co wiem, to Marek(i tutaj chyba data Jego urodzenia, której niestety nie pamiętam :D) jest prawdopodobnie najbardziej kumatym chłopakiem z dziedziny elektryki/elektroniki na tym forum, może się udzieli w temacie :)

jest prawdopodobnie najbardziej kumatym chłopakiem z dziedziny elektryki/elektroniki na tym forum, może się udzieli w temacie
Nie przesadzaj..... Po prostu umiem obsługiwać miernik. Jest wiele bardziej kumatych ludzi na forum. Takich którzy non stop siedzą przy tych autach. Ja jestem hobbystą.

A jak od środka wciśniesz rygiel u kierowcy to też nie zamyka?
Ja bym najpierw zdjął boczek i sprawdził czy to zamek nie fisuje. Zwarł tam odpowiednie styki (symulując zamknięcie) i zobaczył czy wtedy zadziała. Jeżeli tak to masz zamek do wymiany. Jeżeli nie to wtedy szukasz w sterowniku.

Witam.. dzis zauwazylem ze to moze od temperatury.. jezeli jest wyzsza normalna to dziala wszystko, jezeli jakas chlodniejsza blizsza 0 to nic wtedy nie dziala ,tak jak wyzej problem wyglada opisany przezemnie..

Marek na Twoje pytanie.. jak wcisne to nic nie reaguje... ///ale tak jak cieplej to normalnie zamyka . Np. dzis nie zauwazylem wogole problemy zadnego.. dziala az milo... sprawdzalem wciskalem od srodka i zamyka wszystko.. ;-/

Moje pytanie... ( jest w zamku jakas wkladka ktora moze sie wyrobic ? , albo moze silowniki czy cos.. bo jak zalapie pier^^^ca to mozna krecic w lewo prawo i nic nie daje to..

- - - Updated - - -

Dziwne jest to ze odkad ja kupilem to z pilota tez nic nie moge otworzyc ani zamknac..tylko otwieranie klapki wlewu paliwa oraz bagaznika dziala... ;-/ -- jakos przywyklem..

Ale teraz ten zamek zglupial..i raz dziala wszystko ok (z kluczyka) a raz poprostu nic nie reaguje.. niewiem co to .. a juz skakac po samochodzie nie chce mi sie i domykac drzwi ... aaaaaa jest jedna sprawa, ze nawet jak nie chce zamknac drzwi 4 , to zawsze otwiera 4 :-) dziwne.. to.. i zakrecone..

Masz uszkodzone mikrostyki w zamku. Nie zamyka bo nie daje potwierdzenia zamknięcia, a otwiera bo wystawia potwierdzenie otwarcia (dwa różne mikrostyki). Co do wpływu temperatury, to może być tak, ze dostał ci sie tam smar z zamka, który w niższych temperaturach gęstnieje i blokuje mikrostyk. Można rozłożyć zamek i je sprawdzić lub ewentualnie wymienić.

chyba ostatnio post najbardziej prawdopodobny ;-) musze przeczyscic to jakos... moze byc bo w sumie ostatnio w zamek napsikalem wd 40 zeby luzniej chodzil...
;-/ czyli moze sam go zje****m yh.

Dzieki Pozdr.

Amortyzatory
Powrót