• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zjada oponę od wewnątrz

Auto
Focus MK3 FL 1.5 TDCI, 159 1.8 FL
nie mam pojęcia co może być problemem ...

zaraz po zakupie alfy wymieniłem z tyłu dolne wahacze ( nowe) i banan oczywiście tylne koła wyglądały tak /.\. Po wymianie z kołami było już ok stały prosto.. Oponki oczywiście do wymiany.. Wstawiłem używki w dobrym stanie a dziś przy okazji spawania wydechu ( okazało się że kat od ford'a a końcowy od renault :D) zauważyłem ...*zdjęcie* o dziwo tylko po prawej stronie , po lewej jest ok ..

Co to może być ?

ps. gdzie znajduje się ( o ile takowy jest) jakiś otwór do uzupełniania oleju skrzyni biegów .. ? Wcześniejsze tematy nie pomogły ( podobno jest gdzieś obok bagnetu , ale ja tam nic nie widze)...

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_20140725_195550.jpg
    IMG_20140725_195550.jpg
    41.6 KB · Wyświetleń: 1,418
  • IMG_20140725_201744.jpg
    IMG_20140725_201744.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 1,169
Ostatnia edycja:
Zjadanie opon to temat bumerang. Wałkowany mnóstwo razy. Nie przytoczę tu wszystkich konkluzji ale generalnie masz coś uwalone w zawiasie. Wymieniłeś tylko dwa element. A gdzie reszta???? :) w dużej mierze odpowiadają za to np tuleje pływające między zwrotnicą a wahaczem. Ale to nie wszystko.
A tak w ogóle to może pojedź na zbieżność. Ustawiałeś po wymianie wtedy?

Zbieżność praktycznie co 5 min po wymianie wahaczy 10kkm temu i 3kkm temu ( przed wyjazdem) te 3kkm temu robiłem w ASO i o 1mm było źle .. (ale oni lubią często robić zbieżność ... Wydaje mi się ,że porostu mnie naciągną ..)

Patrząc teraz w rachunki ( tyle tego było)
widzę ,że robiłem jeszcze
-Silent zwrotnicy koła tylnego ( cokolwiek to jest...)
-Tuleja Wachliwa

Zostało mi jeszcze taka tuleja to nie jest przypadkiem ta pływająca ??
attachment.php

Załączniki

• IMG_20140725_211736.jpg
    IMG_20140725_211736.jpg
    79.7 KB · Wyświetleń: 1,155
Tak. To ta. Myślę że musisz znaleźć kogoś kto się zna na zawiasie w 166 i namierzyć usterkę. Nie ma cudów. Coś jest walnięte skoro zdziera opony.

Ja tez walczylem z tym zdzieraniem opon. W zasadzie to poleglem a mialem wymienione wszystko lacznie z amorami i sprezynami. Doszedlem do wniosku ze ktos musial ja puknac z tylu. Zreszta kolega mial to samo i tez byla puknieta tyle ze z boku. Ja nie wiedzialem on tak. Oboje sprzedalismy po roku walki z zawiasem. Co nie znaczy ze u ciebie nie wystarczy zmienic tych tuleji. I nie proponuje robic samemu, jedz tam gdzie sie znaja i maja porzadna prase. Ja walczylem 2 dni pod domem bez prasy, bo nikt sie nie chcial tego podjac w okolicy.

Dodano po 9 minutes:

A doszedlem do tego po zdjęciu tylnej kanapy, pelno szkla bylo i pod kanapa i pod polka. Czyli tylna szyba walnieta byla. Zdejmij kanape, to 5 minut roboty, zobacz czy nie masz odlamkow. Zaoszczedzisz sobie czasu i bedziesz wiedzial czy sanki z tylu sa proste. Tam to jest tak zrobione ze lekka stluczka wszystko sie rozjedza na boki.

Ostatnia edycja:
To na foto to chyba nie jest tuleja pływająca.... to tuleja wahacza tylnego. Ją byłem w czwartek na geometrii w dobrym serwisie bo wymieniłem tuleje pływająca w zwrotnicy i Koles mówił że mam złe kąty ustawień zwrotnicy. Tył i przód. W sensie że mimo iż na oko tego nie widać to koła są bardziej poxhylone /--\ niż powinny. Wiadomo że już fabrycznie one muszą mieć lekkie pochylenie żeby autem dało się jechać ale nie aż tak. Na oko wszystko wygląda ładnie, auto nie jest rozkraczone jednak mówił że to może powodować szybsze zużycie wewnętrznej strony bieżnika w oponach. I nic z tym nie mogli zrobić bo w 166 się tych kątów nie da ustawić. Ani z przodu ani z tylu. Z tylu w zasadzie żeby było dobrze to trzeba by było wymienić wszystko co się da, łącznie z tulejami gumowymi w amorze. I to na oryginały bo mówił , że zamienniki nie trzymają często wymiarów. Temat olalem bo auto prowadzi się pięknie no ale coś tam jest nie tak.
Także tylny zawias w 166 trza by robić kompleksowo żeby było dobrze. Banany zetki tulejki itp .
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Kątów regulować się teoretycznie nie da ale można przy mocowaniu dolnych wahaczy z przodu dawać np podkładki i na pewno też można coś wstawić z tyłu. Albo coś podfrezować. Auto nie koniecznie musi być walnięte. Ja np w coupe mam tak że auto miało z tyłu idealne ustawienia do momentu kiedy urwał mi się drążek..... Okazało się że od tego szarpnięcia coś się w sankach albo wahaczu skrzywiło i po wymianie drążka już tak idealnie nie jest.

Coz, tak czy siak nie jest to takie latwe do ogarniecia. I tylko dobry spec od zawiasu alfy sobie z tym poradzi bez wymiany wwzystkiego na nowe. Ta na zdjeciu to nie jest plywajaca do zwrotnicy. To jest od wahacza.

Cześć kolego miałem z tyłu taki sam problem. Wymieniłem tuleje, ustawiłem zbieżność i jest cacy. :)

zaraz po zakupie alfy wymieniłem z tyłu dolne wahacze ( nowe)
A niby skąd je wziąłeś ?

-Silent zwrotnicy koła tylnego ( cokolwiek to jest...)
-Tuleja Wachliwa

To co właściwie zostało wymienione ?

Zostało mi jeszcze taka tuleja to nie jest przypadkiem ta pływająca
Nie to nie jest pływająca. Tak jak powyżej pisali jest to zwykła metalowo-gumowa na ramię krótsze lub dłuższe tylnego dolnego wahacza... Do ustalenia dopiero po podaniu wymiarów.

A teraz do rzeczy.
1. Na pochylenie koła ma wpływ każdy element tylnego zawiasu, no może poz tulejami belki. Ustalenie niektórych luzów możliwe tylko na szarpakach, bo ręką i brechą nie wywrzemy takiej siły na cały zawias, który jak jest w kupie to się napręża niemiłosiernie.
2. Regulacja pochylenia koła możliwa po opuszczeniu belki i poluzowaniu mocowania górnego wahacza. Robota upierdliwa, bo po każdym ruszeniu do zrobienia pełna geometria. I tutaj też wpływ ma jakość zastosowanych części, bo banany nie trzymają wymiaru
3. Na przodzie regulacja jest teoretycznie możliwa. Jeśli mamy za duże pochylenie to należałoby podszlifować podkładki pod przednim mocowaniem dolnego wahacza. Ale, no właśnie zawsze jest ale... Zamienniki dolnych przednich wahaczy nie trzymają wymiarów i np. w przypadku fastów nie ma opcji z podszlifowaniem tych podkładek, bo wahacz na ori grubości prawie trze o belkę. W teknorotach jest troszkę lepiej. Teraz co zrobić w przypadku, jeśli wymieniliśmy oba dolne z przodu a mamy różne pochylenie koła ? Ha i tu jest parodia, bo na pochylenie koła ma wpływ wyskość zawiasu, a więc jak nam jedna strona stoi delikatnie niżej to mamy większe pochylenie i najczęściej jest to na lewej stronie.

Oj dominik, zdziwiłbyś się ile ja już rozkręcałem w 166 i nie tylko :sarcastic:
Ale fakt, pomyliłem się :) czasami mi się coś popier...li :)

1. Nowe .. znaczy .. Inne z nowymi tulejami od Fast'a
2. Tuleja Wahliwa
3. Silent zwrotnicy kola tylnego

A w takim razie jak zdziera tak oponę od środka to jest możliwe ustawienie zbieżności ?

Nie to nie jest pływająca. Tak jak powyżej pisali jest to zwykła metalowo-gumowa na ramię krótsze lub dłuższe tylnego dolnego wahacza... Do ustalenia dopiero po podaniu wymiarów.

W wahaczu dolnym jest tylko jedna taka tuleja, druga jest wahliwa tak jak w zwrotnicy.

Od kiedy to fast produkuje tuleje dolnego wahacza?

@Dominik2 zgadza się... pierdyknąłem się...
A o FAST'ach to mi nawet nie mówcie bo mnie podnosi jak słyszę tą nazwę...

Odrazu uprzedze, na PU ze strongflexa szkoda kasy. Przynajmniej czerwone sa za miekkie i slabo pasuja. Zalozylem na tyl co tam maja w ofercie i zalowalem. Kupilem dlatego ze nie mialem prasy zeby wprasowac normalne.

Jeżeli chodzi o przód,można go wyregulować.Jest z tym trochę zabawy,ale temat do ogarnięcia,pod warunkiem,że mamy dostęp do prasy.Polega to,na delikatnym wyprostowaniu wahacza górnego.Można to obliczyć i jest z tym zabawy,ale specjalistami są warsztaty,które zajmują się mercedesami.Nie pamiętam dokładnie w którym modelu,chyba W111 jest podobne-brak regulacji a właśnie ustawiają prostując wahacz górny,mniej lub bardziej w zależności od potrzeby.Chodzi oczywiście o ramie wahacza,które jest w całości z piastą koła.

Jeżeli chodzi o przód,można go wyregulować.Jest z tym trochę zabawy,ale temat do ogarnięcia,pod warunkiem,że mamy dostęp do prasy.Polega to,na delikatnym wyprostowaniu wahacza górnego.

Większej głupoty to nie słyszałem. Po pierwsze w wahaczu od 166 nie ma co prostować, po drugie taki aluminiowy wahacz prędzej pęknie.

Większej głupoty to nie słyszałem. Po pierwsze w wahaczu od 166 nie ma co prostować, po drugie taki aluminiowy wahacz prędzej pęknie.

Ja też nie, aczkolwiek kolego wahacz górny jest żeliwny.

Kolejna sprawa, w mocowaniu tylnego górnego wahacza można się pobawić z jego mocowaniem do belki, są tam fasolki na śruby i da się poprzez całkowite ich wypchnięcie ku zewnętrznej stronie auta wyprostować troszkę kąt pochylenia.

A motogold nie pisał czasem o przednim górnym?

Amortyzatory
Powrót