Cennik AR 166 z 1999

Masa625

Nowy
Auto
166 2,4 JTD `99
Witam Panowie.
Jako iż ostatnimi czasy zaczynają powoli powstawac mity i legendy dotyczące cen nowych 166 poniżej wklejam fotke z cennika jaki był zamieszczony w gazecie Motomagazyn z roku 1999.

Jak widac w ofercie brakuje 2,4 JTD i 2,5 V6. Jak znajde cenniki uzupelnione o te silniki to wkleje.
Ciekawe dlaczego ich nie podali.

Jako ciekawostke dodam iz ceny bmw 735 to była okolica ok 220tys pln

A oto cennik.

poniżej foto cennika autorstwa kolegi szerszeń - mam nadzieje że mnie nie pozwie :beer:, ale musiałem to wkleić BO TO ABSOLUTNY RARYTAS z cenami opcji. Wciskajcie miniaturke to sie otworzy w pelnym rozmiarze.

( jak ktos potrzebuje info o cenach innych modeli innych marek to walic na pw to Wam podam.

Ostatnia edycja:
Też mam zbiór Moto Magazynu. Fajna gazeta. Co do cen oczywiście były takie, ale to za podstawę. Wiadomo, że jak ktoś chciał chociażby skórę, felgi 17, itp. to cena spokojnie sięgała 180 tyś.

Dobra inicjatywa. Przydatna ciekawostka :)

To cos to moje 260 tys jest malo wiarygodne chyba ze chlopina przeplacil..

Dd

W 2003 polift kosztował ok. 185 tys za jtdm i ok. 200 tyś za 3.2 v6.

Ostatnia edycja:
najciekawsze sa ceny opcji. Szkoda ze nie ma wszystkich gadetow. Ja wyliczylem ze moja na chwile obecna ma opcji za 28tys ponad:) tzn wiadomo ze duza czesc sam wsadzilem ale gdybym takie auto sobie kupowal nowe jak mam to bym musial doplacic ponad 28 tysi. I i tak brakuje rolety tylnej szyby w tej kwocie i nawigacji:D mmmm.

ego rosnie nie powiem ze nie:)

masa nie ma cen jtd bo nie był w Polsce oferowany w tamtych latach

najciekawsze sa ceny opcji. Szkoda ze nie ma wszystkich gadetow. Ja wyliczylem ze moja na chwile obecna ma opcji za 28tys ponad tzn wiadomo ze duza czesc sam wsadzilem ale gdybym takie auto sobie kupowal nowe jak mam to bym musial doplacic ponad 28 tysi. I i tak brakuje rolety tylnej szyby w tej kwocie i nawigacji mmmm.

Dokładnie! Bez navi, rolety i sportronica wyszło mi 32tys za opcje :) szok jak na tamte czasy, bo dziś tyle potrafi kosztować audio w Audi A8 ;)

Panowie, wszystko fajnie ale weźcie pod uwagę inflację i spadek wartości pieniądza. W 1999 R. 200 tyś zł to był majątek. 50 metrowe mieszkanie w bloku (podlaskie) kosztowało wtedy nie więcej niż 40 tyś zł. Za 4 tyś zł można było kupić 20000 metrów kwadratowych ziemi pod działkę rekreacyjną. W tamtym roku moi rodzice kupili w salonie Fiata Sienę 1.6 HL (roczny demo car) za 28 tyś. w kredycie, przesiadka była z malucha a ja miałem wtedy 13 lat. Ten Fiat to było coś na ulicy, ale pamiętam jak mniej więcej w tym samym czasie w moim rodzinnym Augustowie jeden z dentystów kupił nową ciemnogranatową 166 2.5 v6 z skórzanym wnętrzem. Takie auto w tym roku na ulicy to był totalny nokaut, coś co niesamowicie odcinało się na tle innych samochodów stylem i świeżością. Od momentu w którym zobaczyłem tę 166 na ulicy zawsze chciałem ją mieć, musiałem na to czekać 15 lat.

Sprawdzałem jeszcze raz w podręczniku i automaty oraz jtd było niedostępne w Polsce na początku produkcji. Pewnie weszło dopiero od cf3.

Panowie, wszystko fajnie ale weźcie pod uwagę inflację i spadek wartości pieniądza. W 1999 R. 200 tyś zł to był majątek. 50 metrowe mieszkanie w bloku (podlaskie) kosztowało wtedy nie więcej niż 40 tyś zł. Za 4 tyś zł można było kupić 20000 metrów kwadratowych ziemi pod działkę rekreacyjną. W tamtym roku moi rodzice kupili w salonie Fiata Sienę 1.6 HL (roczny demo car) za 28 tyś
Słuszna uwaga. Wtedy to inaczej wyglądało.

Od momentu w którym zobaczyłem tę 166 na ulicy zawsze chciałem ją mieć, musiałem na to czekać 15 lat.
Dokładnie mam to samo :sarcastic: z tym że ja zostałem zauroczony na praktyce w ASO w `98 r. kiedy mogłem wsiąść na sekundę. A potem dostałem zjeb...e :lol:

Ostatnia edycja:
Marek z tym podręcznikiem to nie do końca bym szedł w zaparte że to biblia i wyrocznia bo kilka baboli tam jest. Sprawdzalem vin tamtej alfy w EPER i jak byk napisane 2.5 v6 sportronic progression. I data prod 5.1999 Co do cen to macie rację. Pisałem o nowym salonowym bmw735 za 220 tys. Gdzie dziś chyba 7 trochę drożej stoi. To te dobrze doposazone 3.0 to była fura nie dla byle flanelkowca.

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Wiadomo że to nie wyrocznia. Jednak jako prospekt dla handlowców to akurat to może być wiarygodne. Choćby dlatego że nie można było ich uczyć czegoś czego po prostu nie mogą sprzedać. Więc co mieli czarować klientów jak nie mogli i tak tego zaoferować?
A w ePer podawana jest informacja gdzie auto zostało kupione? Gdzie znaleźć to info?

Ponoć.... Jest jeszcze taka możliwość że dla bardziej majętnych sprowadzano egzemplarz z zagranicznego salonu. Może stąd ta cena wyrwana z du..y (mowa o tej domniemanej cenie 280tys.) Ale nie wiem czy Fiat wtedy takie coś praktykował. Ja jedynie pamiętam że przez kilka miesięcy pracy w ASO nie widziałem na pewno ani jednego automatu. Ani na przeglądach zerowych ani przy serwisach gwarancyjnych (obowiązkowe w okresie gwarancji). Jtd nie kojarzę ale też nie wykluczam. Interesowałem się wtedy automatami więc na to zwracałem uwagę.

Ja swoją mam od 3 właściciela.Pierwszym był lekarz,któremu ściągali nówkę w dieslu w 99 roku.Więc można było ściągnąć 2,4 jtd.A dostał ją na początku 2000 roku.Taka jest pierwsza rejestracja.A mam książkę serwisową i kpl.dokumentów od niej,tylko bez faktury zakupu.

Moja 66 jest wyprodukowana 27.12.99 i kupiona w polskim salonie. Mam automat no i jeszcze nietypowy kolor, ciekawe ile wtedy trzeba było zapłacić za azzurro nuvola? Kiedyś coś słyszałem o 16k, ale aż nie chce mi się wierzyć. Wydaje mi się, że nie ma reguły co do specyfikacji.

ciekawe ile wtedy trzeba było zapłacić za azzurro nuvola?
no masz jak byk w cenniku. Lakier perłowy ponad 6,5 tysiaka w 1999 roku. To zapewne o niego chodziło. Co nie zmienia faktu ze ponad 6 tysiecy za sam lakier w tamtych latach to byla masakra. Gdzies kiedys czytalem ze wlasnie azzuro nuvola to byl lakier specjalnie zaprojektowany do 166. Potem szedl tez do 156. A Twoja 166 to cudo na kołach;)

A może rzeczywiście, jakoś nie skojarzyłem samej perły z azzurro nuvola:cool: Ciekawe jakie byłyby ceny 166 gdyby je uwspółcześnić? Pewnie na poziomie dobrze wyposażonej bmw 3er.

Przecież 166 to auto w tamtych latach konkurujace z A6 ,BMW5 czy Mercedesem E klasy. Z bmw 3 to konkurowała 156. 166 to segment tzw E. Gdyby cenu uwspółczesnic to było by to cos w okolicy wlasnie tych modeli z segmentu E. Może sie kiedys doczekamy nastepcy 166. I jak juz bedziemy starymi dziadkami bedzie nas stac zeby kupic sobie takie 10 letnie autko::D :beer:

Ostatnia edycja:
Rozróżniam segmenty, ale zdaję sobie też sprawę z tego, że jednak Alfy były trochę tańsze niż np. bmw. I dlatego wydaje mi się, że choć 166 i 5er to ten sam segment to cenowo 66 bliżej było do 3er. Właśnie w kontekście następcy 166 zastanawiam się, jakie obecnie zaśpiewaliby ceny :)

Amortyzatory
Powrót