• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Centralny zamek - z pilota tylko otwiera

• Autor wątku Autor wątku poul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

poul

Nowy
Auto
166 2.0TS 01'
Witam , jestem nowym użytkownikiem alfy 166 i mam dziwny przypadek na formum nic nie mogę wyszukać.
problem to centralny zamek , nie działa mi tylko zamykanie drzwi z pilota (orginalny pilot ,otwieranie działa) i otwieranie bagażnika z pilota .
Kluczykiem otwieram i zamykam drzwi od kierowcy i wszyskie zamki działają , gdy otwieram kluczem bagażnik to wystarczy leciutko przekręcić i się otwiera.
przycisk w schowku też działa ? z góry dziękuję za pomoc:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Masz problem z modułem. Jego naprawa raczej nie wchodzi w grę. Podmianka też.... Może go spróbuj wyciągnąć, przeczyścić, sprawdzić wtyczki. Jest pod światłem stopu. Jak to nie pomoże to chyba pozostaje Ci montaż uniwersalnego. Chyba że ktoś ma jakieś jeszcze pomysły.

ja jeszcze bym spróbował z przekaźnikiem od centralnego tym żółtym za ICSem potrafią się robić różne rzeczy jak jest uszkodzony.

A moze bateria w kluczyku padła? Też tak miałem. Jak jest słaba to przy naciśnięciu świeci chyba ciągłym światłem dioda na kluczyku (jeśli dobrze pamiętam)

Żólty przekażnik pod ISC-em jak mi padł to otwieranie bagażnika działało na kluczyku normalnie, wiec chyba nie tędy droga

A przepraszam, nie doczytałem, ze nie działa tylko zamykanie, wiec raczej jest problem z modułem. Wiec wymiana baterii może nie pomóc ale watro spróbować ze względu na niski koszt.

Ostatnia edycja:
Dziękuje wam za podpowiedzi , zacznę od wymiany bateri jesli to nie pomoże to poszukam dalej , może być przekaznik bo naprawiałem już ten od kierunkowskazów (brak sygnalizacji na zegarach), widać było że dostał wilgoci i dwie ścieżki znikneły , ale dało się naprawić:). Przy okazji sprawdzałem wizualnie te dwa pozostałe wydawały się całe i suche . Będę szukał jak coś znajdę to na pewno to opiszę . Dziękuję za podpowiedzi :)

Witam , jestem nowym użytkownikiem alfy 166 i mam dziwny przypadek na formum nic nie mogę wyszukać.
problem to centralny zamek , nie działa mi tylko zamykanie drzwi z pilota (orginalny pilot ,otwieranie działa) i otwieranie bagażnika z pilota .
Kluczykiem otwieram i zamykam drzwi od kierowcy i wszyskie zamki działają , gdy otwieram kluczem bagażnik to wystarczy leciutko przekręcić i się otwiera.
przycisk w schowku też działa ? z góry dziękuję za pomoc:)
Rozumiem, że masz kluczyk typu "scyzoryk" z dwoma przyciskami (dolny do klapy bagażnika). Jeśli dioda na kluczyku mruga to nadajnik jest O.K.
Problem może być w stykach pomiędzy odbiornikiem zdalnego sterowania (pod trzecią lampą stopu) a układem wykonawczym centralnego zamka (na konsoli środkowej przed lewarkiem biegów).
Schemat elektryczny przed oczy i sprawdzić połączenia pomiędzy odbiornikiem a sterownikiem zamków.
Jak widzę kolego to masz kilka spraw do ogarnięcia w tym egzemplarzu.
Podstawowa rzecz to zaopatrzyć się w instrukcję serwisową tam są wszystkie schematy elektryczne i opisy działania.

Ostatnia edycja:
Ważne jest sprawdzenie akumulatora, alternatora i głównych przewodów instalacji elektrycznej. Jeśli pada elektronika w aucie to zazwyczaj przez w/w elementy. Centralki alarmowe bardzo nie lubią spadków napięcia w instalacji i układ zamontowany fabrycznie w alfach nie należy tu do wyjątków.

Udało mi się dziś tylko kupic nową baterię do scyzoryka , ale niestety to nic nie pomogło , zauważyłem jeszcze że podczas próby zamknięcia auta pilotem w scyzoryku , kierunkowskazy mrugają dwa razy bardzo szybko , jakieś dwa mrugnięcia w ciągu 1-1,5 sekundy i słychać dwa szybkie tyknięcia przekażnika w okolicy akumulatora . Tak że kolega "stanlizak" może mieć rację może być przerwa gdzieś między tylną częścią od centralki do przekaznika wykonawczego . Przy póbie otwacia bagażnika tak samo dwa szybkie tyknięcia przekaznika i dwa bardzo szybkie tyknięcia siłownika w klapie .Robiłem już wiązkę do tylnej klapy (dzięki forum się dowiedziałem o tej wadzie) i mogę bagażnik otworzyć ze schowka i wystarczy leciutko przekręcić klucz w zamku i się otwiera . Kolega "masa625" też masz pewnie rację , w czasie ogrzewania wnętrza czuć dziwny zapach . Kolega "bussoholik" mam pytanie czemu po 24 godzinnym postoju autko się otwiera , ale nie zamyka ? Myślisz że może być problem z ładowaniem w czasie jazdy , a na po postoju się ładuje ,troszkę dziwne ale można spóbowac zamienić akumulatory . Dziękuję panowie za podpowiedzi i proszę o dalsze sugestie . Pewnie dopiero w weekend to ogarnę , jak kolega zauważył jest tego troszkę . Ale się nie poddam !

Ja mam np tak, ze kluczykiem od strony kierowcy mogę tylko zamykać i zamyka wtedy wszystkie drzwi, natomiast otworzyć mogę tylko pasażera i tylko one się otwiera, w czym problem? ostatnio zmieniałem centralkę te pod światłem stopu po padł mi pilot i to nie tego wina.

W zamkach masz krańcówki które zamykają i otwierają obwód centralnego. Masz pecha i od strony kierowcy nie działa Ci krańcówka otwierania a po stronie pasażera odwrotnie :) może to kwestia styków/kabli a może po prostu zamki/moduły do wymiany.

To musze je sprawdzić, dzięki za informacje

Wysłane z mojej Xperii Z przy użyciu tapatalka

Amortyzatory
Powrót