Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Centralny zamek - z pilota tylko otwiera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie Centralny zamek - z pilota tylko otwiera

Witam , jestem nowym użytkownikiem alfy 166 i mam dziwny przypadek na formum nic nie mogę wyszukać.
    problem to centralny zamek , nie działa mi tylko zamykanie drzwi z pilota (orginalny pilot ,otwieranie działa) i otwieranie bagażnika z pilota .
    Kluczykiem otwieram i zamykam drzwi od kierowcy i wszyskie zamki działają , gdy otwieram kluczem bagażnik to wystarczy leciutko przekręcić i się otwiera.
    przycisk w schowku też działa ? z góry dziękuję za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 17-11-2014 o 07:38

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Masz problem z modułem. Jego naprawa raczej nie wchodzi w grę. Podmianka też.... Może go spróbuj wyciągnąć, przeczyścić, sprawdzić wtyczki. Jest pod światłem stopu. Jak to nie pomoże to chyba pozostaje Ci montaż uniwersalnego. Chyba że ktoś ma jakieś jeszcze pomysły.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

ja jeszcze bym spróbował z przekaźnikiem od centralnego tym żółtym za ICSem potrafią się robić różne rzeczy jak jest uszkodzony.
    Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
    Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GLC
    Auto
    166 2,4 JTD + Q2

Domyślnie

A moze bateria w kluczyku padła? Też tak miałem. Jak jest słaba to przy naciśnięciu świeci chyba ciągłym światłem dioda na kluczyku (jeśli dobrze pamiętam)

Żólty przekażnik pod ISC-em jak mi padł to otwieranie bagażnika działało na kluczyku normalnie, wiec chyba nie tędy droga

A przepraszam, nie doczytałem, ze nie działa tylko zamykanie, wiec raczej jest problem z modułem. Wiec wymiana baterii może nie pomóc ale watro spróbować ze względu na niski koszt.
    Ostatnio edytowane przez Kowalm ; 16-11-2014 o 22:07

Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie

Dziękuje wam za podpowiedzi , zacznę od wymiany bateri jesli to nie pomoże to poszukam dalej , może być przekaznik bo naprawiałem już ten od kierunkowskazów (brak sygnalizacji na zegarach), widać było że dostał wilgoci i dwie ścieżki znikneły , ale dało się naprawić. Przy okazji sprawdzałem wizualnie te dwa pozostałe wydawały się całe i suche . Będę szukał jak coś znajdę to na pewno to opiszę . Dziękuję za podpowiedzi

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał poul Zobacz post
    widać było że dostał wilgoci i dwie ścieżki znikneły
    pytanie skąd ta wilgoć. Tam nie ma prawa byc mokro. Powodem moze byc nagrzewnica. Jezeli z niej kapie to zabawa z elektryka murowana w przyszlosci.
    [C

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał poul Zobacz post
    Witam , jestem nowym użytkownikiem alfy 166 i mam dziwny przypadek na formum nic nie mogę wyszukać.
    problem to centralny zamek , nie działa mi tylko zamykanie drzwi z pilota (orginalny pilot ,otwieranie działa) i otwieranie bagażnika z pilota .
    Kluczykiem otwieram i zamykam drzwi od kierowcy i wszyskie zamki działają , gdy otwieram kluczem bagażnik to wystarczy leciutko przekręcić i się otwiera.
    przycisk w schowku też działa ? z góry dziękuję za pomoc
    Rozumiem, że masz kluczyk typu "scyzoryk" z dwoma przyciskami (dolny do klapy bagażnika). Jeśli dioda na kluczyku mruga to nadajnik jest O.K.
    Problem może być w stykach pomiędzy odbiornikiem zdalnego sterowania (pod trzecią lampą stopu) a układem wykonawczym centralnego zamka (na konsoli środkowej przed lewarkiem biegów).
    Schemat elektryczny przed oczy i sprawdzić połączenia pomiędzy odbiornikiem a sterownikiem zamków.
    Jak widzę kolego to masz kilka spraw do ogarnięcia w tym egzemplarzu.
    Podstawowa rzecz to zaopatrzyć się w instrukcję serwisową tam są wszystkie schematy elektryczne i opisy działania.
    Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 17-11-2014 o 12:00

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Ważne jest sprawdzenie akumulatora, alternatora i głównych przewodów instalacji elektrycznej. Jeśli pada elektronika w aucie to zazwyczaj przez w/w elementy. Centralki alarmowe bardzo nie lubią spadków napięcia w instalacji i układ zamontowany fabrycznie w alfach nie należy tu do wyjątków.

Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie

Udało mi się dziś tylko kupic nową baterię do scyzoryka , ale niestety to nic nie pomogło , zauważyłem jeszcze że podczas próby zamknięcia auta pilotem w scyzoryku , kierunkowskazy mrugają dwa razy bardzo szybko , jakieś dwa mrugnięcia w ciągu 1-1,5 sekundy i słychać dwa szybkie tyknięcia przekażnika w okolicy akumulatora . Tak że kolega "stanlizak" może mieć rację może być przerwa gdzieś między tylną częścią od centralki do przekaznika wykonawczego . Przy póbie otwacia bagażnika tak samo dwa szybkie tyknięcia przekaznika i dwa bardzo szybkie tyknięcia siłownika w klapie .Robiłem już wiązkę do tylnej klapy (dzięki forum się dowiedziałem o tej wadzie) i mogę bagażnik otworzyć ze schowka i wystarczy leciutko przekręcić klucz w zamku i się otwiera . Kolega "masa625" też masz pewnie rację , w czasie ogrzewania wnętrza czuć dziwny zapach . Kolega "bussoholik" mam pytanie czemu po 24 godzinnym postoju autko się otwiera , ale nie zamyka ? Myślisz że może być problem z ładowaniem w czasie jazdy , a na po postoju się ładuje ,troszkę dziwne ale można spóbowac zamienić akumulatory . Dziękuję panowie za podpowiedzi i proszę o dalsze sugestie . Pewnie dopiero w weekend to ogarnę , jak kolega zauważył jest tego troszkę . Ale się nie poddam !

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Efka
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    166 2.4 JTD 1998r.

Domyślnie

Ja mam np tak, ze kluczykiem od strony kierowcy mogę tylko zamykać i zamyka wtedy wszystkie drzwi, natomiast otworzyć mogę tylko pasażera i tylko one się otwiera, w czym problem? ostatnio zmieniałem centralkę te pod światłem stopu po padł mi pilot i to nie tego wina.