• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Niefabryczny wydech końcowy w V6

tomczi85

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.0 V6 TB
Witam,
jako że ostatnio stałem się posiadaczem alfy 2.0 v6 tb miałem problem z układem wydechowym. Ceny zamienników trochę mnie przeraziły więc postanowiłem poszukać dobrego tłumikarza we Wrocławiu. Z poleceń pojechałem do Pana Waldka, którego zakład mieści się na nasiennej 35 koło stadionu miejskiego. Za kwotę 250zł pan Waldemar dorobił mi porządny wydech końcowy z dwoma końcówkami wyglądający jak oryginał. Dodatkowo uszczelnił mi cały układ wydechowy tzn. założył nowe śruby na łączeniu kolektora i założył nowe uszczelki. Za całość zapłaciłem tylko 400zł !!! A jestem bardzo zadowolony z jakości wykonania. Zdjęcia dodam wkrótce jak zrobi się trochę cieplej. Jak szukacie fachowca z powołaniem, który nic wam nie urwie itp. jechać do Waldka.
Pozdrawiam

Wygląd to jedno a dźwięk to drugie. Ale i tak jestem ciekaw bo mało jest nieoryginalnych wydechów. A jak są to albo baardzo drogie albo po prostu wychodzą słabo....

Potwierdzam, byłem w październiku 2014, zrobił mi ostatni + środkowy + łącznik elastyczny za 700

Zrobię niedługo film jak chodzi, uważam, że dźwięk jest naprawdę ładny a do tego zaoszczędziłem spokojnie z 500zł :) Wszyscy, którzy nie muszą mieć oryginała za prawie 1000zł z czystym sercem POLECAM !

To obaj wrzucajcie zdjęcia/filmy

Zanim cokolwiek nagram/sfotografuję : z zewnątrz końcówka nie do odróżnienia (przespawana zresztą z oryginału), puszka jakby trochę lepiej schowana (oryginał ma takie wybrzuszenie "w dół" zaraz za końcówką), środkowy tłumik sporo mniejszy (tłumikarz pokazywał mi go w środku - niby rozprężno-przelotowy) ale zawieszony na oryginalnych wieszakach (zawsze można wrócić do seryjnego). Z zewnątrz odgłos całkiem fajny natomiast w srodku przy 4k obrotów robi sie sporo głośniej niz w serii ale wydaje mi sie, że to wina właśnie środkowego.

Również czekam na filmik chociaż lepiej usłyszeć na żywo. Możemy się zgadać w którąś środę na spot pod mostem milenijnym to się porówna z moim seryjnym wydechem.

Ech, dlaczego zawsze tak musi być, że jak jakiś dobry warsztat/sklep/mechanik to jest na ślunsku :D

No niestety gazownika też dobrego mamy we Wrocławiu :D a co do zobaczenia na żywo jestem jak najbardziej za ! Z miłą chęcią zobaczę inne 2.0 v6. Filmik zrobię dzisiaj wieczorkiem i wstawię.

Ech, dlaczego zawsze tak musi być, że jak jakiś dobry warsztat/sklep/mechanik to jest na ślunsku :D

Po pierwsze nie na ślunsku tylko na dolnym śląsku. To istotna różnica :)
Po drugie Wy za to macie tam najtańsze auta :D

Siema.
Jaki końcowy polecacie?Ja zastanawiam się nad ragazzon i supersprint-em. Ktoś ma jakieś doświadczenia, albo poleci coś równie dobrego a tańszego...sklep z ragazzonem znalazłem u Nas w kraju(oczywiście na zamówienie) ale supersprinta nie widze nigdzie(może słabo szukam:). Jakby ktoś podesłał jakiegoś linka ze sprawdzonym dostawcą to będę wdzięczny. Pozdro

Ja mam końcowy Inoxcar niby dedykowany do 2.0TS, ale pasuje do 3.2 i ładnie mruczy :D

Jaki końcowy polecacie?Ja zastanawiam się nad ragazzon i supersprint-em.

Z tego co słyszałem na YT to jednak Supersprint lepszy. Jednak trudniej dostępny. Pytanie ile to kosztuje? Bo jeżeli 1.5k to ja bym jednak wolał dedykowany z kwasówki za tysiaka - masz to co chcesz (w sensie budowy) + końcówka wg życzenia na wymiar.

Chodzi mi o nowy oczywiście. Raga kosztuje koło 2100 pasuje bez żadnych kombinacji do 166. Środkowy za 550zł. Ceny ładne ale to jest na lata:)Napisałem na stronie supersprinta zapytanie o cene i czekam. Mi chodzi właśńie o łądne basowe mruczenie a nie wiejski tuning rodem z bmw:P

Nikt tu nie proponuje wiejskiego tuningu ;)
Jak już jesteśmy przy takich cenach, to za 2500 masz kompletny wydech cat-back z nierdzewki w Eltec, posłuchaj sobie jak to u mnie gada:
https://www.youtube.com/watch?v=QeyYnwB2bA8

A tu wersja po ściszeniu:
https://www.youtube.com/watch?v=Q5ba5EO6aBA

Gdzie kupiłeś i wkładałeś ten zestaw?cały za 2500zł?jutro sobie głośniej załącze dźwięk bo dziecko już śpi a żona patrzy na mnie jak na poj*ba:)Napisz mi na priv więcej info o tym co masz. Być może się skuszę na ten zestaw. Pozdro

Jak może to niech napisze tutaj, chętnie zagłębie temat ( :

Amortyzatory
Powrót