Piszczący pasek wieloklinowy JTD

Auto
GTV 2.0 TS , 166 2,4JTD, APRILIA RSV
(2,4 jtd fl) Witam piszczy strasznie i ugina sie po naciśnięciu :/ z moich obserwacji wynika ze napina się go rolką która znajduje sie między sprężarką klimy a dużym kołem które jest na wale...
Żeby to zrobić należy zdjąć koło i nadkole ???
Głupie pytanie :/ gdzie filtr kabinowy ??

Ostatnia edycja:
Przeczytaj instrukcję. Tam jest napisane jak się filtr kabinowy wymienia. Jest na podszybiu pod odkręcaną kratką.
Odnośnie paska to po prostu go naciągnij :) nie znam się na jtd ale tam chyba ta rolka ma mimośród.

Było wszystko. Trzeba szukać.

Sprawdź napinacz. Taka rolka ze sprężyna koło alternatora. Trzeba go ustawić. Jest w nim otwór. Ustawiasz takie oczko żeby sie pokryło z otworem w silniku. Wkładasz jakiś pręcik czy coś i masz zblokowany napinacz. Rolka koło sprężarki ma mimośród. Musisz nią nacisnąć pasek tak żeby pręcik w napinaczu swobodnie wyszedł.

Piszczeć może sam pasek. Proponuje zmienić na Gates.

Ostatnia edycja:
tak jak Gonzo pisze najpierw go porzadnie naciagnij bo 99% osob naciaga go rolka bez blokowania napinacza. poza tym paski conti uwielbiaja piszczec, gates jest sprawdzony i chodzi cicho

skontroluj koło pasowe czy guma nie popękała, ono także potrafi być przyczyną piszczenia, zobaczysz to po ściągnięciu nadkola.

dareme89, dokładnie, ja wymieniłem 3 paski jeden po drugi conti każdy piszczał po kilku km nawet na dość sporym naciągu, zaryzykowałem Dayco - nie piszczał wcale :)

A co do piszczenia, piszczy cały czas czy przez jakiś czas i potem milknie ? Sprawdź też sobie dla dobra sprawy obudowę od rozrządu - u mnie przez chwile piszczy potem cisza - sprawka obudowy, ale nie każdy przecież tak ma :)

P.S Dawid_zielu, niekoniecznie będzie piszczeć przy uszkodzonym kole, bardziej stawiłbym na ubrudzenia w rowkach koła pasowego.
uszkodzone koło najczęściej objawia Ci się telepaniem bądź też dziwnym klekotem od strony osprzętu :)

Ja u siebie walczyłem z tym świergoleniem.Najpierw stwierdziłem,że piszczy któreś łożysko prowadzące.Zdjąłem je,otworzyłem kapsle,umyłem w benzynie...nowy smar i cisza,przez 30 sekund.Póżniej doszedłem do wniosku,że jak wymieniali rozrząd,to pogieli kółko od napinacza,to metalowe,bo był lekki mimośród i napinacz drgał.Zamówiłem zamiennik plastykowy i było jeszcze gorzej.Na końcu zamówiłem pasek gatesa i nastała cisza,która trwa już 20 tysi.
Obłędne te Alfy w tych usterkach:).Taka pierdoła a ucho wkurzała niemiłosiernie.

Ale jak widać to nie wina alfy :)

P.S Dawid_zielu, niekoniecznie będzie piszczeć przy uszkodzonym kole, bardziej stawiłbym na ubrudzenia w rowkach koła pasowego.
uszkodzone koło najczęściej objawia Ci się telepaniem bądź też dziwnym klekotem od strony osprzętu :)

Uwierz mi widziałem jak popękana/rozrywająca guma w kole pasowym powodowała piszczenie, choć tak jak napisałeś niekoniecznie ono musi być powodem źródłem owego hałasu.

Więc mimo naciągniecia dalej piszczy i ugina sie widoczne pęknięcia od wewnątrz , wymiana natychmiastowa ...
Co kupić zeby nie piszczał ??
na początku piszczał krótko teraz jak w chodzi na obroty i cały czas ....

Czytasz w ogóle? :sarcastic:
Chłopaki przecież pisali że najlepiej gates.

Popekany pasek z definicji musi być wymieniony. Zacznij od tego.

Ta zapodałem nowy pasek ale rolka napinacza go zrzuca ta metalowa klekocze... czyli łożysko. Zamówiłem nową 100 zł z groszami, gwint prawy czy lewy tam jest ?

Ostatnia edycja:
Łożysko łożyskiem, a jak sprężyna? Może być juz leciwa i nie napina paska jak trzeba. U mnie tak było.

Ostatnia edycja:
Gwint jest normalny czyli prawy. Odkrecaj na sciagnietym paskiem bo znam magika co gwint w ten sposób uszkodził ;-)

Na forum lanci pisze, że lewy. Ja nie wiem, bo wymieniałem cały napinacz.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót