Piszczacy pasek

• Autor wątku Autor wątku Efka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Efka

Nowy
Auto
166 2.4 JTD 1998r.
Szybkie pytanie, strasznie piszczal mi pasek, wiec na sam poczatek kupilem nowy boscha i zabralem sie za demontaz starego, po rozebraniu zauwazylem ze sprezarka klimatyzacji ma dosc duzy luz ale zamontowalem nowy pasek aby sprawdzic jak wszystko chodzi i po pierwszym odpaleniu cisza, bylem zadowolony az do poznego wieczora kiedy nowy pasek zaczal jeszcze bardziej piszczec, a najbardziej piszczy podczas spadania obrotow, nawet tego piskiem nie mozna nazwac. Tyle problemow moze sprawiac sprezarka klimatyzacji? Wole sie upewnic niz mam kolejna rzecz wymieniac i liczyc na cud :D

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

- - - Updated - - -

Sprężarki są takie same we wszystkich modelach czy trzeba szukać pod dany silnik?

cO do problemu sprężarki. Jezeli na jej kole pasowym masz luz to lozysko owego kola zapewne zdycha. Ja swego czasu jezdzilem i jezdzilem aż wyjezdzilem kłęby białego dymu z trącego o zablokowane koło pasowe paska 6pk i juz nei mówiąc o postrzepionym pasku który niebezpiecznie blisko rozrzadu sie znajduje. Mnie sie to przytrafilo kilometr od domu, takze bezstresowo sie udalo autko odholowac. Jezeli bylo by to gdzies z dala od domu to pewnie bym sie na belle wtedy mocno zdenerwował.

Co do spreżarek.
W jtd zaleznie od rocznikow montowali rozne. Masz 166 jtd z poczatkow produkcji (jak ja) wiec zapewne masz tam wsadzona DENSO 6CA17.
Dosc popularna sprezareczka z aut z tamtych lat. W kilku modelach je wkladano. Napewno w kappie jtd również.

A napiales odpowiednio pasek? Bo to ze najbrdziej piszczy przy spadaniu moze swiadczyc ze odpowiednio napiety nie jest, chociaz mimo to i tak pewnie czeka Cie wymiana sprezarki.

Teraz pasek przestał piszczeć, piszczy tylko chwile po odpaleniu ale sprężarka idzie do wymiany bo już dobrze słychać łożysko.

Co do samej sprężarki, gdzie znajduje się na niej jakieś oznaczenia? Bo od góry nic nie widziałem.

spręzarka posiada wymienne lozysko kola pasowego. na wuj wymieniasz cala sprezarke? łozysko kola pasowego odpowiada tylko za luzy na samym kole. bebechysprezrki sa szczelne zamkniete. jezeli dziala ona dobrze to wystarczy wymienic samo lozysko za 30 zeta. za duzo z tym roboty nie masz. gorzej z dostepem.

Amortyzatory
Powrót