Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Twiti2
    Dołączył
    06 2016
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO
    Postów
    55

    Domyślnie Ładowanie przód a tył ;)

    Witam grono, Sprawa wygląda tak iż bella już tydzień na warsztacie z powodu regeneracji rozrusznika ( nie miał siły obracać bo zapierał się już na tulejkach) oraz alternatora ponieważ ładowanie było już znikome, teraz już kręci jak nowy i ładowanie w porządku z tym że został jeszcze jeden problem, mierze ładowanie w puszce na grodzi i tam jest normalnie 14,2V a przy pełnym obciążeniu (światła klima wentylator chłodnicy) spada maxymalnie do 13,65V zaś w bagażniku przy akumulatorze jak mierze jest max 12,9V na zimnym a na obciążonym spada do 12,2V.
    Końcówki w puszce na grodzi wyczyściłem dokładnie oraz w bagażniku przy Aku to samo i niewiele to dało, moje pytanie więc brzmi czy kombinować i wymieniać najpierw same zakuwki czy zmienić po prostu cały kabel co idzie od grodzi do Aku? oraz czy to idzie jeden kabel czy dwa ? i jeżeli już to jaką długość potrzebuję
    kupić? i ostanie to to czy ten kabel idzie pod podłogą czy gdzieś środkiem budy i co proponujecie ?

  2. #2
    Użytkownik Romeo Avatar danus77
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
    Postów
    3,109

    Domyślnie

    Sprawdź kabel masowy od skrzyni do budy. Jest schowany za lewym przednim nadkolem
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    był Opel Vectra 1.8 CD + gaz
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Fiat Punto II 1.2 8V - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

  3. #3
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Twiti2
    Dołączył
    06 2016
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO
    Postów
    55

    Domyślnie

    wszystkie kable masowe sprawdzałem, i ten był marny ale wszystko już poczyszczone.

  4. #4
    Użytkownik Romeo Avatar danus77
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
    Postów
    3,109

    Domyślnie

    Ale ten kabel potrafi sam w sobie zgnić i czyszczenie samych końcówek nic nie da
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    był Opel Vectra 1.8 CD + gaz
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Fiat Punto II 1.2 8V - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

  5. #5
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Twiti2
    Dołączył
    06 2016
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO
    Postów
    55

    Domyślnie

    Jeżeli ten kabel masowy do skrzyni był by felerny to na grodzi z przodu byłoby idealne ładowanie a przy aku prawie 1,5V mniej? mi się wydaje że wtedy i s przodu byłaby kicha, kabel prądowy jest marny już chyba bo aku i rozrusznik jak nowy a nie ma siły przez ten kabel dać kopa na rozrusznik żeby zapalił jak należy, dodatkowo wskażnik o temp silnika wariuje przez z to i temp dochodzi do 130 stopni chociaż zgaszę silnik i kluczyk z powrotem na zapłon i ma 90 stopni. zgłupiałem już ale wygląda ewidentnie na kabel który podaje prąd ze skrzynki z grodzi do tyłu do aku.

  6. #6
    Użytkownik Romeo Avatar danus77
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
    Postów
    3,109

    Domyślnie

    Jak mierzysz na grodzi to gdzie dotykasz masę? Do silnika czy do budy? Sprawdź raz do silnika a drugi raz do budy
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    był Opel Vectra 1.8 CD + gaz
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Fiat Punto II 1.2 8V - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

  7. #7
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Twiti2
    Dołączył
    06 2016
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO
    Postów
    55

    Domyślnie

    Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Ale ten kabel potrafi sam w sobie zgnić i czyszczenie samych końcówek nic nie da
    tu masz rację bo był zgniły aż się sypał ale go poprawiliśmy i nową dziurę do przykręcenia wywierciłem.

    - - - Updated - - -

    Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Jak mierzysz na grodzi to gdzie dotykasz masę? Do silnika czy do budy? Sprawdź raz do silnika a drugi raz do budy
    Do silnika, ok jeszcze tylko to sprawdzę, ale to już jutro.
    głupi nie pomyślałem, a z tyłu sprawdzałem z przewodu i z budy.

  8. #8
    Użytkownik Alfa i Omega
    Dołączył
    06 2010
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM
    Postów
    379

    Domyślnie

    U mnie ten masowy między silnikiem a skrzynią był na oko jeszcze całkiem niezły, a mimo wszystko działy się różne cyrki, po wymianie wszystkie problemy jak ręką odjął.

  9. #9
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Twiti2
    Dołączył
    06 2016
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO
    Postów
    55

    Domyślnie

    danus77 miałeś rację, masa wyglądała na całą a sprawdziłem ładowanie na śrubie przy budzie i nie było, kupiłem taśmę miedzianą z kółkami do przykręcenia już (dł.70 cm, z moimi zniżkami w Intercarsie 31 zł) i przykręciłem w miejsce starej, ładowanie już jak trzeba i wszystkie cuda co się działy w lalce ustąpiły, dodatkowo były regenerowane teraz rozrusznik i alternator oraz wymiana wahaczy, łączników, amorki, sprężyny gumy , osłony odboje, wahacze kpl Fasta, graty mnie wyszły wszystkie jakieś 2000zł plus mechanior 500 zł i ustawianie zbieżności 150zł, lalunia umyta już pachnąca bzyka jak pszczółka, jeździ i cieszy oko i serce, dziękuje wszystkim za dobre chęci pomocy z tą masą i zamykam temat. PZDR

Podobne wątki

  1. Ładowanie, aku
    Utworzone przez Puma w dziale GT
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-09-2017, 15:09
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-09-2016, 07:14
  3. [145] Ładowanie alternatorem
    Utworzone przez oran w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 09-12-2008, 20:43
  4. [166] Ładowanie?
    Utworzone przez smuz w dziale 166
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 30-01-2008, 17:55
  5. [156] ładowanie
    Utworzone przez webmaster007 w dziale 156
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 19-01-2008, 01:19

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory