Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2017
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 '98
    Postów
    8

    Domyślnie 166 3.0 V6 nie wkręca na obroty, dziwna reakcja na gaz

    Witam. W moja alfa, która stała niecałe dwa miesiące, po odpaleniu zaczęła dziwnie reagować na gaz, mianowicie nie mogę przekroczyć 2 tys. obrotów. Zachowuje się jakby miała odcinke im mocniej dodam gaz tym szybciej odcina. Miałem taki sam problem rok temu po uderzeniu w sarnę. Umyłem wtedy okolice prawej lampy na myjce bezdotykowej, bo było tam pełno wnętrzności (lampa potłukła sie i wszystko tam wpadło). Oddałem auto do elektromechanika, on zregenerował komputer. Odjeżdżając od niego było wszystko ok. Po kilku km znowu to samo, wtedy pomogła zmiana aku na lepszy (tamten nawet nie odpalał po ładowaniu). Jednak problem cały czas występował podczas jazdy w deszczu, coś zalewało od spodu. Dodaje filmik jak zachowuje się alfa.

    youtube.com/watch?v=Yus566UBfsE

  2. #2
    Użytkownik Pirat drogowy
    Dołączył
    12 2013
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 99r
    Postów
    232

    Domyślnie

    Świeci Ci się kontrolka slnika (marchewa) więc wypadało by podpiąć się pod komputer.
    Ale miałem identycznie zachowujący się silnik kiedy rozładował mi się akumulator. Wróciłem z trasy 700km, alfa objechała bez problemu, ale zostawiłem ją z przekręconą stacyjką. Wiadomo bateria padła. Po odpaleniu na kable chodziła identycznie pomogło odpięcie aku na noc, czyli słynny reset parametrów adaptacyjnych. Spróbuj na początek tego.

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2017
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 '98
    Postów
    8

    Domyślnie

    Marchewa świeci się od przepływki, która jest dobra ale pokazuje złe parametry (tak mi mówił elektromechanik). Spróbuje rano tego resetu. Martwi mnie to bo ten problem zawsze pojawia się podczas jazdy w deszczu, czy może być to czujnik halla, bądź wału korbowego?

  4. #4
    Użytkownik Romeo Avatar tomaz
    Dołączył
    05 2008
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 CF3 Sportronic | Mazda 3 2.0b
    Postów
    3,341

    Domyślnie

    Jakby to był czujnik wału, to by silnik stanął i koniec. Mi padał w ten sposób, ale tylko na gorącym silniku (lato w korkach). Zacznij od podmiany aku na dobry i pełny po resecie parametrów.
    Co do przepływki która "jest dobra ale pokazuje złe parametry" to trochę oksymoron, co nie?
    Może dla pewności ją odłącz, będzie chodził krzywo na wolnych, ale na sztywnej mapie i eliminujesz jeden potencjalny problem?
    Ja bym jeszcze sprawdził wszystkie połączenia masowe (stan i przejście). Możesz miernikiem zmierzyć masę na ECU i masę na kaście, aku - czy nie ma różnic? W sensie czy między masą na ECU a na kaście/aku na pewno jest 0?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    https://www.flickr.com/photos/131042348@N03/albums


  5. #5
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    01 2017
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 '98
    Postów
    8

    Domyślnie

    Na dobrym aku i po resecie to samo. Odpiąłem przepływke też nie ma różnicy, tak samo reaguje. Możesz trochę rozjaśnić o co chodzi z tym zmierzeniem masy? Sory ale jestem amatorem w sprawach elektroniki.

  6. #6
    Użytkownik Romeo Avatar tomaz
    Dołączył
    05 2008
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 CF3 Sportronic | Mazda 3 2.0b
    Postów
    3,341

    Domyślnie

    Cytat Napisał binklu Zobacz post
    Możesz trochę rozjaśnić o co chodzi z tym zmierzeniem masy?
    Miernikiem mierzysz napięcie pomiędzy masą np. na silniku a masą na aku. Powinno być 0V, ale jeżeli jest za słabe przejście masy (na chodzącym silniku) to pojawi się jakieś napięcie - równe spadkowi pomiędzy masą aku a masą na silniku.
    Mam nadzieję, że w miarę jasno to określiłem
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    https://www.flickr.com/photos/131042348@N03/albums


  7. #7
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    11 2013
    Mieszka w
    Ropczyce/Kamionka
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Postów
    181

    Domyślnie

    Powiem Ci,że mam to samo... tzn problem pojawiał sie co jakis czas,znikał po dłuższym postoju samochodu. Przepływka swoja droga, ja dodatkowo wyczyściłem przepustnice,sprawdziłem i spryskałem wtyczke kontakt sprayem.. od kilku dni problem nie wraca. Widzę ,że masz tez na desce to co u mnie sie pojawia czyli kontrolka ASR i ABS , u mnie tez sie to pojawia i samo znika. Ja u siebie obstawiam problem z ECU ,

    - - - Updated - - -

    Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Miernikiem mierzysz napięcie pomiędzy masą np. na silniku a masą na aku. Powinno być 0V, ale jeżeli jest za słabe przejście masy (na chodzącym silniku) to pojawi się jakieś napięcie - równe spadkowi pomiędzy masą aku a masą na silniku.
    Mam nadzieję, że w miarę jasno to określiłem
    Tomaz od silnika do akumulatora to ok 2.5 metra jak rozumiem zapewne trzeba przedłużyć sondy multimetru bo one maja ok 50 cm

  8. #8
    Użytkownik Romeo Avatar tomaz
    Dołączył
    05 2008
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 CF3 Sportronic | Mazda 3 2.0b
    Postów
    3,341

    Domyślnie

    Jasne, dajesz jakiś kabelek, żeby to połączyć
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    https://www.flickr.com/photos/131042348@N03/albums


  9. #9
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    11 2013
    Mieszka w
    Ropczyce/Kamionka
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Postów
    181

    Domyślnie

    Pochwaliłem się wczoraj, dzisiaj rano znowu problem powrócił, marchewka i max 2 tys obrotów. Po godzinie postoju ustało. Zmierzyłem miernikiem napięcie miedzy minusem aku i silnikiem i wyszło 0,03 V. Ręce opadają. Zaraz podłacze pod komp i zobacze co tym razem za błędy wywaliło.

    16656bdfe223&attachmentid=240761&d=1516963993" id="attachment240761" rel="Lightbox_2055009" >Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	błedy.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	52.2 KB
ID:	240761
    Ostatnio edytowane przez mateofordeo ; 26-01-2018 o 11:53

  10. #10
    Użytkownik Romeo Avatar tomaz
    Dołączył
    05 2008
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 CF3 Sportronic | Mazda 3 2.0b
    Postów
    3,341

    Domyślnie

    Jeżeli wywala ci błąd przepustnicy to sprawdź dobrze/wymień:
    - potencjometr przy pedale
    - przepustnicę
    - kable i połączenia pomiędzy nimi

    Sam miałem problem, że jak mu coś odwaliło to nie trzymał wolnych obrotów, po prostu gasł, chyba że trzymałeś pedał gazu nogą. Pomogła wymiana przepustnicy + czyszczenie połączenia na wtyczce przy przepustnicy (sama wymiana przepustnicy nie pomogła, coś musiało nie łączyć jeszcze na kablach). Męczyłem się z diagnozą ponad miesiąc.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    https://www.flickr.com/photos/131042348@N03/albums


Podobne wątki

  1. Wolno opadające obroty/reakcja gazu
    Utworzone przez KaaC w dziale 166
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 10-06-2014, 13:08
  2. Redukcja biegu - dziwna reakcja.
    Utworzone przez sbk001 w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 10-04-2012, 10:32
  3. dziwna reakcja sprzegła.....
    Utworzone przez xander83 w dziale 147
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-03-2010, 12:10
  4. Nie wkręca się na obroty 2.4 JTD
    Utworzone przez lukas_kamienna166 w dziale 156
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 24-11-2009, 17:37
  5. Dziwna reakcja obrotomierza.
    Utworzone przez baronkowaty w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 21-08-2009, 20:44

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory