• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

alfa 166 kilka usterek :)

Auto
Alfa 166 x3 i 155
Cześć Panowie i Panie... zacznę od tego ,że...napisałem co chciałem ,ale nie zalogowany i przepadło :((
Teraz może będzie krócej, więc mam kilka problemów z którymi sobie nie radzę..
auto to Alfa 166 2.4 JTDM manual
-świeci kontrolka abs+kontrola trakcji brak abs-u ,dodatkowo kiedy auto zerwie przyczepność ,lub szybciej przejadę zakręt wyskakuje czerwona kontrolka ręcznego i odłącza prędkościomierz
-świeci check engine, wg. mojego programu i kabla błąd p0238
-radio , gra tylko prawy tył, radio zmieniałem ale to nie jego wina bo dalej tylko jeden głośnik gra( zmieniarka nie działa i pewnie odłączona o ile to może mieć jakiś wpływ)
-turbo po odpaleniu silnika turbo nie działa, auto muli totalnie, ale po kilku km turbo się budzi i mocno pcha auto do przodu ( wtedy od 1.5-1.7 obr mocno auto przyspiesza)

ale szkoda ,że pierwszy mój wpis się nie zachował bo więcej szczegółów tam zapisałem :((((((

Witaj , odnośnie Abs obstawiam na pompe ABS lub jej elektronike. Mam dokładnie ten sam problem , raz działa raz nie - objawy identyczne jak u Ciebie. Czeka mnie podmiana sterownika, u Ciebie bedzie prosciej bo łatwiej i taniej kupisz uzywke.
Odnośnie głosników to zapewne wina okablowania , kostki, kable. Jeżeli masz DSP sprawdz czy nie jest skręcony Fader i Balance tak aby grał tylko jeden głosnik, ewentualnie jeszcze wzmacniacz do sprawdzenia.
Kiedys miałem diesla i mechanik czyscił czujnik doładowania na kolektorze plus gruszke przy turbinie, wiecej nie podpowiem :-)

Zanim dobierzesz się do pomy ABS, sprawdź stan styków w korku od płynu hamulcowego. Miałem tam kiedyś bałagan, po wytrysku płynu chłodniczego pod maską. Efekt był taki jak opisujesz :)

Zanim dobierzesz się do pomy ABS, sprawdź stan styków w korku od płynu hamulcowego. Miałem tam kiedyś bałagan, po wytrysku płynu chłodniczego pod maską. Efekt był taki jak opisujesz :)
Zanim dobierzesz sie do elektroniki pompy faktycznie posprawdzaj wtyczki takze samych czujnikow.Moj przypadek polegal a wlasciwie polega nadal na braku predkosciomierzai kontrolce recznego swiecacych i wylaczajacych sie co jakis czas.zmienilem elektronike w pompie(nic trudnego) i jakis czas byl spokoj myslalem,ze wszystko bedzie ok a tu znowu licznik nie dziala i reczny swieci.podejrzewam juz tylko lewy przedni czujnik lub wtyczke od niego,ktora mozliwe,ze gdzies czasem przerywa...a i kolega wyzej poradzil zbiorniczek paliwa i styku na nim przejrzec wiec tak uczynie rowniez.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

a czym można sprawdzić błędy abs-u? mam program multiecuscan darmowy, nim mogę tylko błędy silnika odczytac/kasować , a abs? potrzebuje jakiegoś innego kabla? kabel jaki mam nawet nie wiem, co to bo w szufladzie leżał z 10lat ,ale do silnika akurat sie nadaje, z abs i poduszkami połączyć się nie da :/ Pozdro

a czym można sprawdzić błędy abs-u? mam program multiecuscan darmowy, nim mogę tylko błędy silnika odczytac/kasować , a abs? potrzebuje jakiegoś innego kabla? kabel jaki mam nawet nie wiem, co to bo w szufladzie leżał z 10lat ,ale do silnika akurat sie nadaje, z abs i poduszkami połączyć się nie da :/ Pozdro
jesli jestes z Wroclawia to podjedz do mnie na Muchobór Mały-pomogę.Na tylnym siedzeniu wozę jeszcze elektronike z pompy abs,ktora zmienilm kilka dni temu ale chyba niepotrzebnie,bo znowu mi predkosciomierz sie zawiesza...kabel tez mam wiec posprawdzamy co sie da...warunek? po nidzieli,bo dzis jade do siebie na weekend :-D

jesli jestes z Wroclawia to podjedz do mnie na Muchobór Mały-pomogę.Na tylnym siedzeniu wozę jeszcze elektronike z pompy abs,ktora zmienilm kilka dni temu ale chyba niepotrzebnie,bo znowu mi predkosciomierz sie zawiesza...kabel tez mam wiec posprawdzamy co sie da...warunek? po nidzieli,bo dzis jade do siebie na weekend :-D

wymieniłeś elektronikę Ale zapomniałeś napisać że masz poucinane tylne czujniki abs o których pisałeś w innym temacie. oczywiście wg Ciebie nie na to związku z Twoją awaria a mnie nazywasz madrala jak Ci napisałem żebys najpierw ogarnął tego szrota i naprawił te czujniki od abs...

inną kwestia to przekladke elektroniki się robi ma taką samą jaka jest zamontowana w aucie bo były różne numery i wersje pomp abs. jeżeli numery są inne to ja nie radze takich manewrów robić.
autor ma jtdm polifta a Ty chcesz mu wsadzac elektronikę z przedlifta?
a jak się coś spali to co wtedy?
pompy do polifta nie kosztuja 30pln...
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
sam nie wiem, z tym abs-em to chyba podjadę do jakiegoś serwisu we wrocku, może brawo serwis? zna ktos jeszcze coś poza aso? wystarczy że odpowiednim kompem i programem ktoś mi zdiagnozuje co jest nie tak, a dalej sobie poradzę (bo tak to tylko gdybamy ,nawet zacząłem podejrzewać łożysko przednie ale wczoraj podczas wolnej jazdy bo "ordynarnym" bruku prędkościomierz zdechł, czyli jakiś styk?? ) i może podpowie co to za błąd P0238 bo to chyba przez to turbo czasem działa po pewnym czasie od odpalnia i swieci mi check engine :/

za predkosciomierz jest odpowiedzialny lewy przedni czujnik i tylko on zczytuje wartosci zrozumiesz to w koncu

Wot ciekawostka. Jakieś 3-4 lata temu wciągnąłem coś kołem z drogi i poza rozerwaną osłoną przegubu miałem jeszcze ucięty kabel od czujnika ABS i to właśnie z przedniego lewego koła. I patrz Pan, wskazania prędkościomierza były ;)

Wot ciekawostka. Jakieś 3-4 lata temu wciągnąłem coś kołem z drogi i poza rozerwaną osłoną przegubu miałem jeszcze ucięty kabel od czujnika ABS i to właśnie z przedniego lewego koła. I patrz Pan, wskazania prędkościomierza były ;)
No właśnie chciałem napisać, że jak u mnie były takie objawy jak u autora wątku (znikający prędkościomierz, kontrolki ABS, trakcji, ręcznego), to mi wymieniali czujnik w prawym kole...

No właśnie chciałem napisać, że jak u mnie były takie objawy jak u autora wątku (znikający prędkościomierz, kontrolki ABS, trakcji, ręcznego), to mi wymieniali czujnik w prawym kole...
to niech kolega zajrzy do prawego czujnika przed ruszaniem calej pompy abs .moze u niego prawy zczytuje predkosc(w co watpie).w wiekszosci aut (w tym takze wloskich) czujnik lp odpowiada za predkosciomierz... ale kompletna bzdura jest jak mi jeden napisal,ze poucinalem nozem tylne czujniki i zdziwiony,ze mi sie reczny swieci i licznik predkosci nie dziala...

Panowie Panowie, co to za wojna...? ja tylko chciałem dopytać ludzi co mają i znają alfe co poradzą/doradzą w moim przypadku... więc, tym allegro.pl/fiat-alfa-romeo-lancia-multiecuscan-vag-kkl-obd2-i4901354778.html + multiecuscan ściagnietym darmowo z neta dowiem się co mi abs-em nie gra? Dwa, czyli błąd po238 to prawdopodobnie problem z geometria turbiny/brudna?(jak ją ręcznie "rozruszałem" to auto było dużo żwawsze, aż w fotel wciskało) ,Trzy a co do radia i grającego jednego głośnika to nie sądzę , że w trzech drzwiach popękały kable :( (to już drugie radio i problem ten sam) pozdro!

- - - Updated - - -

no jestem świerzak więc linka dodać nie mogę :( 36zł ten kabelek kosztuje i jest najpopularniejszy na allegro "interfejs alfa"

Panowie Panowie, co to za wojna...? ja tylko chciałem dopytać ludzi co mają i znają alfe co poradzą/doradzą w moim przypadku... więc, tym allegro.pl/fiat-alfa-romeo-lancia-multiecuscan-vag-kkl-obd2-i4901354778.html + multiecuscan ściagnietym darmowo z neta dowiem się co mi abs-em nie gra? Dwa, czyli błąd po238 to prawdopodobnie problem z geometria turbiny/brudna?(jak ją ręcznie "rozruszałem" to auto było dużo żwawsze, aż w fotel wciskało) ,Trzy a co do radia i grającego jednego głośnika to nie sądzę , że w trzech drzwiach popękały kable :( (to już drugie radio i problem ten sam) pozdro!

- - - Updated - - -

no jestem świerzak więc linka dodać nie mogę :( 36zł ten kabelek kosztuje i jest najpopularniejszy na allegro "interfejs alfa"
kabel zamow sobie najlepiej ze strony viakena tu masz link

https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót