Kasowanie luzu lewej polosi

Tombar92

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 , 2.4 10v jtd
Witam serdecznie.Mam takie male pytanko do znawców? Jak juz kiedys pisałem ,mam luz na lewej polosi na wyjściu ze skrzyni.Objawem sa wibracje podczas przyspieszania. Bylem z tym u mechanika zorientować się co i jak , a ten odrazu chce się za rozbieranie skrzyni zabierać.Dlatego chciałbym spróbować skasować ten luz podkładkami jak juz nie raz bylo omawiane to na forum.Wiem ze sa tu osoby co robiły takie operacje dlatego chciałbym grzecznie zapytać , jak to ogarnąć:) klucze mam ,jakies pojęcie do mechaniki tez takze mysle ze powinienem sobie poradzić.Tylko potrzebowałbym jakis wskazówek jak sie do tego zabrać.Z góry dziękuję za wszelakie cenne wskazówki:)

Z tymi podkladkami za wiele nie zwojujesz jesli masz juz luz powodujacy wibracje. Mialem podobnie i skonczylo sie na wymianie mechanizmu bo stary byl juz jak grzechotka. Skrzyni nie trzeba wyciagac zeby dobrac sie do mechanizmu róznicowego, mozna spokojnie zrobic to na aucie i z kanalem. Podkładki wkładasz pomiedzy flansze w ktorych sa osadzone uszczeniacze półosi a lozysko, flansze mocowane na 4 sruby kazda. Półosie oczywiscie trzeba cofnac/wysunac.
Zestaw podkladek nr 95720273 (ew. 60814311) koszt chyba od 150pln, wrzuć nr w google albo popytaj gdzie najtaniej. Luzu ustawiasz tymi podlkadkami chyba domyslnie 0,13, trzeba bylo by sprawdzic w elernie. Dokup odrazu uszczelniacze i moze pod te flansze takie czarne duze oringii i 2 litry oleju jak nie pamietasz kiedy wymieniany.

zgadza się
podkładki kasują luz na łożyskach obudowy satelitów
natomiast sama półoś jest jedynie ślizgowo ułożyskowana w obudowie satelitów
jeśli się wyrobi (wytrze) wałek albo otwór w którym pracuje to mamy luz i ewentualne bicie (drgania)

no chyba że mamy już taki luz na łożyskach głównych że cały dyfer lata...

na zdjęciu kawałek rozebranego dyfra (ten akurat z wersji z VISCO od themy/kappy 3.0) który mam pomysł oddać do napawania i wytoczenia na nowo

IMG_20180313_215347.jpg

Z tymi podkladkami za wiele nie zwojujesz jesli masz juz luz powodujacy wibracje. Mialem podobnie i skonczylo sie na wymianie mechanizmu bo stary byl juz jak grzechotka. Skrzyni nie trzeba wyciagac zeby dobrac sie do mechanizmu róznicowego, mozna spokojnie zrobic to na aucie i z kanalem. Podkładki wkładasz pomiedzy flansze w ktorych sa osadzone uszczeniacze półosi a lozysko, flansze mocowane na 4 sruby kazda. Półosie oczywiscie trzeba cofnac/wysunac.
Zestaw podkladek nr 95720273 (ew. 60814311) koszt chyba od 150pln, wrzuć nr w google albo popytaj gdzie najtaniej. Luzu ustawiasz tymi podlkadkami chyba domyslnie 0,13, trzeba bylo by sprawdzic w elernie. Dokup odrazu uszczelniacze i moze pod te flansze takie czarne duze oringii i 2 litry oleju jak nie pamietasz kiedy wymieniany.

O i to jest konkretna odpowiedź.Wiecej dowiedziałem się w jednej odpowiedzi niż przeszukując cale forum , takze dziękuję pięknie.
To myślisz ze to prawdopodobnie mechanizm różnicowy? U mnie skrzynia działa idealnie tylko ta lewa półoś ma luz gora dol.
Jesli to by byl mechanizm to czy nie lepiej rozejrzeć sie za druga skrzynia ?

- - - Updated - - -

O i to jest konkretna odpowiedź.Wiecej dowiedziałem się w jednej odpowiedzi niż przeszukując cale forum , takze dziękuję pięknie.
To myślisz ze to prawdopodobnie mechanizm różnicowy? U mnie skrzynia działa idealnie tylko ta lewa półoś ma luz gora dol.
Jesli to by byl mechanizm to czy nie lepiej rozejrzeć sie za druga skrzynia ?

- - - Updated - - -

zgadza się
jeśli się wyrobi (wytrze) wałek albo otwór w którym pracuje to mamy luz i ewentualne bicie (drgania)

na zdjęciu kawałek rozebranego dyfra (ten akurat z wersji z VISCO od themy/kappy 3.0) który mam pomysł oddać do napawania i wytoczenia na nowo

Pokaż załącznik 242737

Dzieki wielkie za cenne wskazówki.Czyli istnieje jeszcze możliwość ze sama półoś może byc wyrobiona , i jej wymiana na nowa by mogla cos poprawić? Chodzi mi bardziej konkretnie o kielich bo luzów na przegubach tej półosi nie widac ,wszystko sztywne.

- - - Updated - - -

zgadza się

Pokaż załącznik 242737

Dzieki wielkie za cenne wskazówki.Czyli istnieje jeszcze możliwość ze sama półoś może byc wyrobiona , i jej wymiana na nowa by mogla cos poprawić? Chodzi mi bardziej konkretnie o kielich bo luzów na przegubach tej półosi nie widac ,wszystko sztywne.

teoretycznie wymiana samej półosi ma sens .. ale skąd wiesz że tylko półoś się wyrobiła (wałek) a nie otwór w którym jest ułożyskowana?
szukanie drugiej skrzyni to zakup kota w worku
większość tego co widziałem na złomach i u handlarzy silników/skrzyń ma też wyrobiony ten element i bicie góra-dół
jak już to trzeba szukać samego dyfra od modeli TEORETYCZNIE mniej obciążonych czyli od takich gdzie Q2 pasuje

http://www.alfaworkshop.co.uk/156-147-GT-Q2 Differential.shtml

czyli może od 166 2.0 TS albo 156 1,9 jtd ?

Amortyzatory
Powrót