• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z centralnym zamkiem w Alfa Romeo 166

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Cześć!

Dwa tygodnie temu kupiłem Alfe Romeo 166 (3.2 V6, 2005) i wyszło kilka rzeczy do zrobienia. Mimo tego, że przejrzałem kilka tematów na forum to nie znalazłem nic z podobnym problemem. Od dwóch dni mam problem z centralnym zamkiem. Podczas próby zamknięcia z pilota, kierunkowskazy świecą normalnie, a rygle po prawej stronie z przodu i tyłu (czyli te w drzwiach od pasażera i za pasażerem) idą w dół i po 2 sekundach same się podnoszą. W drzwiach za kierowcą rygiel ani drgnie i można go zamknąć tylko ręcznie. Rygiel w drzwiach kierowcy w ogóle się nie rusza. Z guzika na pilocie mogę bez problemu otworzyć bagażnik. Jedyna opcja zamknięcia samochodu to ręczne wciśnięcie rygla w drzwiach za kierowcą i przekręcenie kluczyka w zamku - wtedy trzy rygle, czyli od kierowcy i po prawej stronie idą w dół (tak samo mogę otworzyć).

Czy ktoś wie gdzie szukać rozwiązania problemu? Zerknę na bezpieczniki, ale nie sądzę, by to tam był problem.

Ale tu nie ma nic nadzwyczajnego. Masz uszkodzone zamki po stronie kierowcy i stąd cały bałagan. Bodajże w AlfaOBD możesz potestować same zamki.

Nowy jestem, szczególnie w świecie Alfy :) Dlatego też pytam, bo w trzech poprzednich samochodach nie miałem nigdy problemu z centralnym.

Zaopatrz się w interfejsy i będziemy działać ;)

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Tak też zrobię. A co polecasz? Ten AlfaODB? FES, czy może MES?

Na dobrą sprawę, to aby ogarnąć całość to potrzeba:
1. Vag KKL
2. ELM327
3. AlfaOBD
4. MES
1-4 to takie minimum wg mnie

Zawsze mogę odkupić Twoje auto hahaha a tak poważnie to w166 lubi fiksować centralny też walczyłem kupiłem uniwersalne siłowniki 20zl szt zamontowałem i po problemie ....

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

marshall, jak możesz podrzuć linka do tych siłowników;)

ja mam kabelek chyba jakiś uniwersalny ( z przełącznikiem), mam multiecuscan ale nie ma tam opcji testowania zamków. u mnie żyły własnym życiem az któregoś dnia padły i teraz jedynie z kluczyka. chciałbym to naprawić ale w sumie nie wiem od czego zacząć. rozbierałem boczki, z tyłu musiałem odpiąć zamek bo świrował i otwierał zamykał co kilka sekund...

- - - Updated - - -

marshall, jak możesz podrzuć linka do tych siłowników;)

ja mam kabelek chyba jakiś uniwersalny ( z przełącznikiem), mam multiecuscan ale nie ma tam opcji testowania zamków. u mnie żyły własnym życiem az któregoś dnia padły i teraz jedynie z kluczyka. chciałbym to naprawić ale w sumie nie wiem od czego zacząć. rozbierałem boczki, z tyłu musiałem odpiąć zamek bo świrował i otwierał zamykał co kilka sekund...

Kupiłeś tą z Bydgoszczy?

Tak, z Bydgoszczy, ale nie była nigdzie wystawiona. Coś z nią nie tak? :D

Wracając do centralnego, sprawdziłem dzisiaj bezpieczniki, bo tyle mogłem - wszystkie całe. Na 90% jestem pewien, że problem jest z zamkiem w drzwiach za kierowcą. On jedyny w ogóle nie reaguje i jakoś tak głęboko "wpada" jak się ręcznie go zamknie.

Zdejmij na początek osłonę klamki, sprawdź czy głośniczek od DSP nie haczy o plastik rygla. Potem ewentualnie boczek i dokładniej się tam przyjrzeć.

Jakiś szybki instruktaż jak zdjąć osłonę żeby nic nie połamać?

No i napisz czy coś wiesz o tej Alfie z Bydgoszczy, skoro zacząłeś temat :D

Nie połamiesz.
Klubowa z Bydgoszczy i sąsiad. Nie było nic nadzwyczajnego w niej robione, także spokojnie.

Tez miałem problem z centralnym zaraz po zakupie auta. Żona pierwszy raz wsiadła do auta i wysiadając trzasnęła drzwiami...problem zniknął i nie powrócił już przeszło blisko rok czasu. Niewiarygodnie ale prawdziwe...a bawiłem się w rozbieranie drzwi, testowanie "na krótko" zamka...wszystko działało jak trzeba ale drzwi zamknąć nie chciał...żona pomogła hehe (auto 2004 rok)...
Mam drugą 166 (2000 rok) przeszło już 10 lat i tam ani razu problemu nie miałem z centralnym...starsze a lepsze? :)

starsze a lepsze?

Raczej fuks ;)

Na 90% jestem pewien, że problem jest z zamkiem w drzwiach za kierowcą

A ja bym stawiał na ten kierowcy, bo to master. A skoro master nie idzie w dół z pilota, to reszta po chwili odbija.
U mnie jak ten za kierowcą się przycinał (czasami nie zamykał), to reszta się zamykała. A tego jednego trzeba było drzwi otworzyć, wcisnąć i zamknąć.

Witam Panowie.
Gdy chcę zamknąć auto z pilota to auto się nie zamyka (rygle nie opadają), auto reaguje na pilota jednak tak że mrugają światła kierunkowskazów - 1 raz długo i dwa razy krótko.
Próba zamknięcia auta z kluczyka z zamka kierowcy lub z zamka pasażera również nie działa na całe auto. Kluczyk zamyka tylko te pojedyncze drzwi.
Gdy pozamykam rygielki od wszystkich drzwi ręcznie to mogę otworzyć auto z pilota za każdym razem.
Czasem zamykanie działa jednak poprawnie, taka losowa sprawa.

W fiatecu nie widzę opcji testowania zamków i błędów odnośnie tych zdarzeń też nie ma.

Czy ktoś wie co może być przyczyną?
Proszę o pomoc.

[MENTION=5374]danus77[/MENTION] która wersja jest pełna z chomika ?

@ Danus77 dzięki za pomoc - podłączyłem.
Na 15 prób 50% zamyka samochód a 50% nie zamyka.
Zawsze otwiera.
błąd jaki wyskakuje podczas NIE zamknięcia się zamków to: Diagnoza czujników w trakcie.
Może przekaźnik? (ten za icsem, bo czytałem problemy innych i ponoć tam jest jakiś żółty przekaźnik od centralnego)
Ale wtedy to nie działałoby raczej zawsze.

Tutaj ewidentnie coś raz styka a raz nie styka.
Chyba zacznę od drzwi kierowcy..

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót