Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Pasek napędu urządzeń pomocniczych i inne

bastan
    Gość

Domyślnie Pasek napędu urządzeń pomocniczych i inne

Witam wszystkich.
    Mam dwa problemy z moją Niunią 2,4 JTD 10CV

Problem 1.
    Zaczęła głośniej pracować. tzn w okolicy urządzeń pomocniczych pojawił się dość wyraźny szum. Podejrzewam , któreś łożysko (klima, alternator, może napinacz)
    Chcę zrzucić pasek rowkowy i "obadać" te łożyska. I tu pytanie... czy autko bez tego napędu może chwilę dłużej popracować??? Chyba pompa wody i oleju są napędzane od rozrządu???
    Powiedzcie jak to jest....

Problem 2.
    Miałem takie dziwne klapnięcie i stuk z układu przeniesienia napędu przy dodawania i odejmowania gazu. Zostało wymienione kompletne sprzęgło i koło dwumasowe (wszystko nowe Valeo)... Stuk przy dodawaniu i ujmowaniu gazu zniknął ale to dziwne klapnięcie, mlaśnięcie, głuchy stuk (nie wiem jak to nazwać) przy zmianie biegów pozostał... Co to może być? Szczególnie go słychać z redukcji z 3 na 2.

Z góry dzięki...

cactooz
    Gość

Domyślnie

Po zdjęciu paska Auto może pracować, nie będzie działać wspomaganie kierownicy i ładowanie no i klima oczywiście. Alfka pobiera tylko prąd do podtrzymania pompy paliwa, więc dopóki masz naładowany aku, auto będzie chodzić.

Zbadaj czy stuk który opisujesz nie pochodzi z zawieszenia i nie pojawia się przy gwałtownym dodaniu/ujęciu gazu u mnie coś takiego się działo, pomogła wymiana tulei na sworzniu wachacza.

dobry człowiek
    Gość

Angry Wspomaganie

Witam. Mam pytanie u mnie w 166 2.4 JTD też słychdż taki pisk no i przestało działąć wspomaganie kierownicy co to może być, czy można naprawić pompę czy nie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 166 2,4 JTD

Domyślnie Wspomaganie

Witam pompę wspomagania ukladu kierowniczego mozna jak najbardziej naprawic ,zregenerować w zakladach specjalizujacych w tego typu naprawach.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bastan Zobacz post
    Problem 2.
    Miałem takie dziwne klapnięcie i stuk z układu przeniesienia napędu przy dodawania i odejmowania gazu. Zostało wymienione kompletne sprzęgło i koło dwumasowe (wszystko nowe Valeo)... Stuk przy dodawaniu i ujmowaniu gazu zniknął ale to dziwne klapnięcie, mlaśnięcie, głuchy stuk (nie wiem jak to nazwać) przy zmianie biegów pozostał... Co to może być? Szczególnie go słychać z redukcji z 3 na 2.
    Może to być luz na przegubie wewnętrznym, najczęściej właśnie objawia się głuchym klapnięciem podczas zmiany biegu.

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

pompe kupiłem na allegro za 30 zł ofiata i smiga juz 50 tysi hehehe - za regeneracje starej cheli 400 zł czy cos-masakra