Pasek napędu urządzeń pomocniczych i inne

• Autor wątku Autor wątku bastan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bastan

Guest
Witam wszystkich.
Mam dwa problemy z moją Niunią 2,4 JTD 10CV

Problem 1.
Zaczęła głośniej pracować. tzn w okolicy urządzeń pomocniczych pojawił się dość wyraźny szum. Podejrzewam , któreś łożysko (klima, alternator, może napinacz)
Chcę zrzucić pasek rowkowy i "obadać" te łożyska. I tu pytanie... czy autko bez tego napędu może chwilę dłużej popracować??? Chyba pompa wody i oleju są napędzane od rozrządu???
Powiedzcie jak to jest....

Problem 2.
Miałem takie dziwne klapnięcie i stuk z układu przeniesienia napędu przy dodawania i odejmowania gazu. Zostało wymienione kompletne sprzęgło i koło dwumasowe (wszystko nowe Valeo)... Stuk przy dodawaniu i ujmowaniu gazu zniknął ale to dziwne klapnięcie, mlaśnięcie, głuchy stuk (nie wiem jak to nazwać) przy zmianie biegów pozostał... Co to może być? Szczególnie go słychać z redukcji z 3 na 2.

Z góry dzięki...

Po zdjęciu paska Auto może pracować, nie będzie działać wspomaganie kierownicy i ładowanie no i klima oczywiście. Alfka pobiera tylko prąd do podtrzymania pompy paliwa, więc dopóki masz naładowany aku, auto będzie chodzić.

Zbadaj czy stuk który opisujesz nie pochodzi z zawieszenia i nie pojawia się przy gwałtownym dodaniu/ujęciu gazu u mnie coś takiego się działo, pomogła wymiana tulei na sworzniu wachacza.

Wspomaganie

Witam. Mam pytanie u mnie w 166 2.4 JTD też słychdż taki pisk no i przestało działąć wspomaganie kierownicy co to może być, czy można naprawić pompę czy nie.

Wspomaganie

Witam pompę wspomagania ukladu kierowniczego mozna jak najbardziej naprawic ,zregenerować w zakladach specjalizujacych w tego typu naprawach.

Problem 2.
Miałem takie dziwne klapnięcie i stuk z układu przeniesienia napędu przy dodawania i odejmowania gazu. Zostało wymienione kompletne sprzęgło i koło dwumasowe (wszystko nowe Valeo)... Stuk przy dodawaniu i ujmowaniu gazu zniknął ale to dziwne klapnięcie, mlaśnięcie, głuchy stuk (nie wiem jak to nazwać) przy zmianie biegów pozostał... Co to może być? Szczególnie go słychać z redukcji z 3 na 2.

Może to być luz na przegubie wewnętrznym, najczęściej właśnie objawia się głuchym klapnięciem podczas zmiany biegu.

pompe kupiłem na allegro za 30 zł ofiata i smiga juz 50 tysi hehehe - za regeneracje starej cheli 400 zł czy cos-masakra

Amortyzatory
Powrót