Zawieszenie tył - tuleje, wahacze, itp.

• Autor wątku Autor wątku RONI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RONI

Guest
Temat był - fakt, ale im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie :(

Otóż zaczęło pływać z tyłu jakiś czas po ustawieniu zbieżności. Wnioskuję że to kwestia tuleji...no i właśnie. Tuleje na belce mam nowe -poliuretanowe. Wnioskuję zatem, że do wymiany kwalifikują się te 3 na wahaczach:
http://moto.allegro.pl/item855103313_wahacz_tuleja_tuleje_wahacza_tyl_alfa_romeo_166.html

Na allegro w wielu aukcjach pojęcie WAHACZ stosuje się do co najmniej 3 różnych elementów:

1. http://moto.allegro.pl/item855590269_wahacz_lewy_tyl_alfa_romeo_166_2_5_v6_99r.html

2. http://moto.allegro.pl/item855897554_wahacz_alfa_166_nowy_tyl_trw.html

3. http://moto.allegro.pl/item859507299_wahacz_alfa_166_nowy_tyl_nowy.html

Czy może mi ktoś łopatologicznie :D wskazać element zawierający TULEJĘ PŁYWAJĄCĄ i przy okazji która z nich dokładnie to zamiennik pochodzący z Merca 124?

Z góry dziękuję!

Tuleja pływająca nie jest zamontowana w żadnym wahaczu tylko w zwrotnicy tylnej na samym dole i do niej przykręca się wahacz tą śrubą widoczną w linku z wahaczem używanym. W pierwszym linku zakreślona na elemencie nr 5. Nie kupuj tego z linku bo to szajs u mnie wytrzymał chyba nie całe 30 tyś km. Pozostałe oznaczona na linku tulejki zużywają się w małym stopniu i w zasadzie wymiana w większości jest nie potrzebna ( tak było u mnie i u kolegi ). Poszukaj tulei firmy TRW lub oryginału mercedesa nic innego nie kombinuj - szkoda kasy. Luz na tulejce łatwo sprawdzić - powiesić samochód na podnośniku, złapać za tylne koło i szarpnąć ( dość mocno ) do góry tak jak by się chciało je podnieść wtedy czuć luz.

Dziękuje Ci Badboys za poradę. Problem w tym, że samych tulei nie jestem w stanie dostać tu gdzie jestem...musiałbym sprowadzać je z PL. Natomiast są dostępne całe elementy z linku 2 i 3 (DELPHI)-tanie nie są...ale cóż, jak mus to mus.
Z kolei oryginał w ASO jeszcze drożej :eek:. Poza tym z tego co mówisz ich wymiana nie załatwi problemu.

Przede wszystkim chcę wymienić tuleje pływające, które to (jak wieść niesie) są najczęściej główną przyczyną "rybiego zadu"...
...pytanie tylko która to tuleja? - ta mniejsza czy większa metalowo-gumowa??? Ponoć jedna z nich (pływająca właśnie) jest identyczna z MB W124 i okularem(W210).
Chcę mieć pewność zanim zamówię...

Ps. Swoją drogą w zestawie tych 3 tulei z linku dwie z nich to pływające - i stąd moje pytanie właśnie.

Ostatnia edycja:
Miałem podobny problem do twojego,ale u mnie tył pływał już tak mocno,że nie dało się po naszych polskich drogach jechać szybciej jak 140km/h,byłem kilkukrotnie na stacji diagnostycznej i nic tam nie widzieli z tyłu.Wreszcie tydzień temu w...w sięgnął zenitu,a poza tym pogoda i jeszcze mniej niepewne zachowanie alfy na drodze zmusiły mnie do oddania auta do mojego mechanika.Powiedziałem,że napewno jest coś nie tak i jak nie chce mnie mieć na karku to niech to zrobi.Wymienił tuleje w wachaczu tylnym dolnym na trw i .....po ustawieniu zbieżności.....poezja,alfa jeszcze nigdy tak nie trzymała sie drogi,sprawdz te tuleje kolego.Pzdr.

O tym właśnie mówię cały czas - chcę to zrobić, tylko że samych tulei nie dostanę w Ire - są całe elementy. Więc która to tuleja???

Od merca jest ponoć identyczna i jest dostępna. Jednak w katalogu są 4 do tyłu w mercedesie, więc muszę wiedzieć która z nich dokładnie jest taka sama i czy to właśnie ona jest odpowiedzialna za pływanie tyłu.
Więc pytam raz jeszcze-która dokładnie to jest? Może ma ktoś dostęp do katalogu (np. DELPHI) i może podać nr katalogowy.

Miałem podobny problem do twojego,ale u mnie tył pływał już tak mocno,że nie dało się po naszych polskich drogach jechać szybciej jak 140km/h

Ja tam jeżdżąc po polskich drogach już przy 60 mam lęki :D

Najczęściej pada tak jak napisałem ta w zwotnicy i to jest ta najmniejsza z tych trzech na zdjęciu.

O widzisz...i o to mi właśnie chodziło ;)

:dance3:Podziękował i Wesołych Świąt :dance3:

Przeczytaj dokładnie temat - już napisałem że te tulejki a głównie ta najmniejsza jest słabej jakości wystarcza na kilkanaście tyś km. Poszukaj TRW lub oryginalnej mercedesa 124

Skoro temat odświeżony, to przy okazji -
czy jest możliwość wymiany tych najmniejszych tulei bez demontażu całej zwrotnicy?

Jeśli miałbyś przystosowaną do tego celu prasę to tak w innym przypadku trzeba zdemontować zwrotnicę

Witam,
wymieniałem te tuleje pływające w zwrotnicy bez wymontowania ale trzeba mieć do tego dorobiony "ściągacz" który wyciśnie stare i wciśnie nowe.
Zabieg trwał ok. 2 godz. roboty.
Mechanicy od Merców mają dorobione takie ściągacze.
Pozdrawiam

Witam koledzy możecie podesłać jakiś link albo nr tulei TRW wahacz dolnego tylnego do AR 166 byłbym bardzo wdzięczny

Jak już tak odświeżamy na przyszłość to może ktoś poda konkretne namiary (np. nr części) na tę tuleję z Mercedesa 124, którą można zastosować u nas.

po co kombinowac jak masz dedykowane do 166 w linku wyzej..

u mnie narazie trw sie rozlecialy po roku, teraz zalozylem lemfordera ciekawe jak dlugo polataja

te wieksze tedgumy na krotkie ramie wahacza sa zmodernizowane wiec uwazaj zeby nie kupic tych starego typu

Podobno Lemfordera jakoscią są lepsze od TRW, a poza tym tuleje Tedguma przed i po zmianach wizualnie się nie różnią. Zależy jaką partię ma sprzedawca. Ogólnie Tedgum to szrot jakich mało. Niedawno zmieniałem tuleje na tyle na wahaczu. Ostatnio sprawdzałem i dwie są już do wymiany. Kasa wyjeb....a w błoto i tyle. Następnym razem napewno z Powerflexa!!

te nowsze tedgumy wizualnie wygladaja zupelnie inaczej, na oko sa solidniej wykonane ciekawe jak w praktyce

Amortyzatory
Powrót