Kalibracja czujnika deszczu

• Autor wątku Autor wątku iwok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

iwok

Nowy
Auto
już nie alfa :)
Zakładam nowy temat, bo chociaż sprawa czujnika deszczu już się pojawiała na forum, ale bez skutecznych rozwiązań.

Procedura, która opiszę jest ważna dla tych, którzy wymienią przednią szybę z czujnikiem deszczu.

W szybie są wmontowane soczewki oraz zaczepy do montażu elektroniki od czujnika. Sterownik czujnika dostosowuje się do zmieniającej się charakterystyki załamania światła m.in. ze wzgledu na starzenie się szyby i zapisuje dane w pamięci flash modułu. Z tego powodu po wymianie szyby konieczna jest ponowna kalibracja układu sterującego sensorem deszczu, ponieważ dane zapisane we flashu "przekłamują" sygnały płynące z czujnika i sterownik źle je interpretuje. U mnie objawem była praca ciągła wycieraczek w trybie auto.

Procedura jest bardzo prosta. Należy pociągnąć do siebie i przytrzymać przełącznik wycieraczek powyżej 3 sekund (pozwolić żeby wylało się trochę płynu ze spryskiwacza) następnie nie puszczając przełącznika trzeba go przesunąć w pozycję auto (tzn. 1 klik w dół). Wycieraczki wykonają jeszcze kilka "machów" i zaparkują w pozycji "automatycznej" tzn kilka centymetrów pozwyżej normalnej pozycji.

To wszystko. U mnie od tego czasu automat działa bez problemu, tak samo jak przed wymianą szyby.

Wydaje mi się, że tę samą procedurę można zastosować w przypadku założenia używanej centralki od sterowania wycieraczkami z innego samochodu, ale tego nie miałem możliwości sprawdzić. Gdzieś na forum wyczytałem, że nie można zakładać używek w tym miejscu, tylko nowe moduły - wydaje się, że powyższa procedura może zadziałać i w przypadku wymiany sterowania czujnika na inny używany.

Ostatnia edycja:
Po tej procedurze faktycznie działa lepiej, da się zauważyć różnicę. Dopiero można docenić to urządzenie. :D

Natomiast zauważyłem że wycieraczki po założeniu dziś nowych nie zbierają prawidłowo wody.
Czy może jest jakiś sposób aby wzmocnić docisk ramion do szyby ?

najlepiej dociskacz:)
a jakie wycieraczki kupiłeś? Bosh Twin 533S sprawdza się świetnie

nawiązując do tematu, powyższa procedura zlikwiduje mi "machanie/zacinanie się" wycieraczek na środku szyby?
pytam bo do Ali wsiądę za jakiś tydzień pewnie a już mnie zżera ciekawość :)

nawiązując do tematu, powyższa procedura zlikwiduje mi "machanie/zacinanie się" wycieraczek na środku szyby?
pytam bo do Ali wsiądę za jakiś tydzień pewnie a już mnie zżera ciekawość :)

obawiam się, że niestety nie :( To o czym piszesz wymaga interwencji "mechanicznej" w mechanizm wycieraczek - trzeba któryś z elementów wyczyścić ze smaru - opis jest gdzieś na forum poszukaj.

Zakładam nowy temat, bo chociaż sprawa czujnika deszczu już się pojawiała na forum, ale bez skutecznych rozwiązań.

Procedura, która opiszę jest ważna dla tych, którzy wymienią przednią szybę z czujnikiem deszczu.

W szybie są wmontowane soczewki oraz zaczepy do montażu elektroniki od czujnika. Sterownik czujnika dostosowuje się do zmieniającej się charakterystyki załamania światła m.in. ze wzgledu na starzenie się szyby i zapisuje dane w pamięci flash modułu. Z tego powodu po wymianie szyby konieczna jest ponowna kalibracja układu sterującego sensorem deszczu, ponieważ dane zapisane we flashu "przekłamują" sygnały płynące z czujnika i sterownik źle je interpretuje. U mnie objawem była praca ciągła wycieraczek w trybie auto.

Procedura jest bardzo prosta. Należy pociągnąć do siebie i przytrzymać przełącznik wycieraczek powyżej 3 sekund (pozwolić żeby wylało się trochę płynu ze spryskiwacza) następnie nie puszczając przełącznika trzeba go przesunąć w pozycję auto (tzn. 1 klik w dół). Wycieraczki wykonają jeszcze kilka "machów" i zaparkują w pozycji "automatycznej" tzn kilka centymetrów pozwyżej normalnej pozycji.

To wszystko. U mnie od tego czasu automat działa bez problemu, tak samo jak przed wymianą szyby.

Wydaje mi się, że tę samą procedurę można zastosować w przypadku założenia używanej centralki od sterowania wycieraczkami z innego samochodu, ale tego nie miałem możliwości sprawdzić. Gdzieś na forum wyczytałem, że nie można zakładać używek w tym miejscu, tylko nowe moduły - wydaje się, że powyższa procedura może zadziałać i w przypadku wymiany sterowania czujnika na inny używany.
jutro to sprawdze , takie pytanie czy po wymianie zegarow moglo sie to rozkalibrowac ?

Czujnik padł. Nie należą w 166 do najtrwalszych.

wiem ze to nie w tym dziale pisze ale czy czujnik w 159 jest inny ?

Masz 159 to sprawdź :) to jest zapinane na 4 klipsy więc raz dwa przełożysz. Jednak to bardzo wątpliwe żeby pasował.

Ciekawy patent z kalibracją , sprawdzę to dziś tym bardziej, że ciągle pada :(
W sumie system działa prawidłowo ale może nowa kalibracja przyniesie lepsze efekty w działaniu.

U mnie ten czujnik prawie nie działa niezależnie od wybranej pozycji na manetce, jego reakcja jest na tyle ospała, że muszę reagować ręcznie, naprawdę dużo kropel musi być na szybie, aby zareagował. Jak to jest u was? Wystarczy kilka kropel, czy machnie dopiero jak już niewiele widać?

Wystarczy kilka kropel. Ale piszę o tym bo widziałem jak u kogoś działa. U mnie był zepsuty.

No to u mnie też jest chyba popsuty, kalibracja nic nie zmieniła.

Często w 166 te czujniki padają.

Kurcze nie wiedziałem o tej kalibracji. Co prawda po wymianie szyby czasem za długo myślą aby machnąć ale oprócz tego śmigają bez zarzutu.
Dziś kalibruję :)

viader, czujnik musi dokładnie przylegać do szyby, jeśli jest inaczej to działa tak sobie, go ściągnij i załóż.

Amortyzatory
Powrót