• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Reflektory przednie

• Autor wątku Autor wątku Bombel6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bombel6

Guest
Witam
Mam oba przednie reflektory w bardzo kiepskim stanie (pęknięcia od kamieni i mnówstwo drobnych rysek). Zastanawiam się nad zakupem nowych. Na Allegro widziełem że jest wiele zamienników firmy DEPO w rozsądnej cenie. Czy ktoś wz Was wie może czy takie zamienniki są dobrej jakości i nie rozsypią mi się po miesiącu?
A może ma ktoś z Was jakieś reflektory używane w bdb stanie ale tylko w Pomorskim. Zdecydowanie wolałbym je zobaczyć przed zakupem?

Ja mam DEPO już od ponad roku i nie żałuje ani złotówki. Świecą bardzo dobrze. Jakość oświetlenia po zmianie na DEPO jest jak dzień do nocy. Wcześniej zastanawiałem się czy nie czyścić odbić w reflektorach lub przerzucić się na HIDy ale po zmianie wiem że to była dobra decyzja. Jak masz kase, a nie są jakieś super drogie to nie ma się nad czym zastanawiać. Szkoda nerwów, bierz DEPO.

Radek 83 Dzieki za info
Czy ty sam instalowałeś te reflektory? Jest się czego obawiać czy to raczej prosta sprawa?

Nie robiłem sam ale patrzyłem mechanikowi na ręce ;) Napewno trzeba zdjąć przedni zderzak. Zwróć uwagę po zdjęciu starych w jaki sposób z tyłu reflektora jest ułożona taka gumowa krótka rurka. Wygląda jak kolanko od zlewu tylko male, czarne i gumowe ;) Sorry za masło maślane ale jeśli źle to założysz to w reflektorze będzie ci się skraplała woda bo to jest odpowietrznik. W opakowaniu nowych DEPO jest wszystko łącznie z nowymi pokrywami tylnymi. Tymi które ściągasz przy wymianie żarówek. Ja zostawiłem sobie stare z oryginałów bo dużo łatwiej schodziły a ma to kolosalne znaczenie przy późniejszej gimnastyce zmiany żarówek. Zwłaszcza nocą :D

Tez mam od niedawna Depo załozone i jestem zadowolony z nich. Myslalem ze ciężko bedzie je spasowac mechanikowi ale jest dobrze wiec polecam.

Do wymiany nie trzeba zdejmować zderzaka, wystarczy odkręcić przód i odgiąć, troszkę gimnastyki z tym jest ale i tak się opłaca (czasowo)

Tez zalozylem DEPO. Zaczelo sie od jednego halogena i bylem w szoku jak ladnie swieci, wiec zalozylem drugi i lampy. Jeszcze nie przetestowalem bo jestem w trasie ale nie alfa niestety. Moj mechanik mowil, ze sa swietne, nie ma porownania do starych, tylko dziwi mnie fakt, ze jak wymienial zarowki to mowil, ze pasuja H7 + H7 a prducent twierdzil, ze to HB3 + H7... ???

no właśnie nie wiem o co chodzi z tymi HB3, kontakt z mechanikiem mam tylko telefoniczny, sam ocenię dopiero jak będę w domku czyli na majówkę. Ale wiem na pewno, że w orginałach jest H7+H7 więc zdziwiło mnie, że założył bez problemu do zamienników

W dość przystępnej cenie, czyli?

Jeśli możesz to wyślij mi link do allegro, tam gdzie Ty zamówiłeś. Moze i ja wymienie swoje? :)

-------------------------------------
Znalazłem za 269 zł DEPO.

A mam pytanko: Czy ktoś może montował xenony w reflektorach DEPO?
Mam pytanie równiez odnośnie xenonów. Bo na allegro sa dedykowane Alfie 159 i 166 za 799 zl :o
No i oni odradzają innych po 200 zł, nie dedykowanych bo może paść komputer, itp.

Ostatnia edycja:
HIDy z allegro. Tyle, ze są po 200-300 zł a są i po 700 zł i tam twierdzą, że to są dedykowane do Alfy 159 i 166 xenony Weel-done i ze nie warto kupowac tych za 200 zł bo moze pasc komputer w aucie itd.

Wogóle nie warto! Poczytaj o HIDach nawet na tym forum. Jak nie masz kasy żeby ładować się oryginalne ksenony - poziomowanie, spryskiwacze i cała reszta to poprostu odpuść. Do poprawnego oświetlenia drogi wystarczą takie lampy jak wspomniane DEPO. Chodzi o odblask który z czasem blaknie i nie pomagają nawet najmocniejsze żarówki, a po wymianie jest o niebo lepiej. Za HIDy zabiorą ci dowód rej jak trafisz na nadgorliwego psa. O oślepianiu innych kierowców nie wspomne. Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu - zrobisz wiejski tjuning jak w golfie III. Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie - ja też miałem taki pomysł ale odpuściłem.

Witam, ja mam oryginalne ksenony i świecą jak dupa murzyna w nocy, zastanawiałem się nad kupnem zwykłych Depo i zmontowaniem nowych odblasków z moimi lampami, szkła też bym wymienił, nie wiem tylko jaka jest konstrukcja lamp zwykłych, bo w ksenonach są silniczki poziomujące.

A co do hid-ów, to nie wierz w te bzdury o padającym kompie w 166, on nie ma nic wspólnego z ksenonami, tak jest w 156, w 166 jest system Valeo i tam do przetwornicy dochodzi tylko zasilanie, zero komunikacji z kompem, dwa czujniki nachylenia auta nad lewymi wahaczami przód i tył. Ze spryskiwaczami to nie problem, kup same końcówki i zamontuj w zderzaku, policeman nic nie zrobi.

Pozdro.

Ja również mam orginalne ksenony i rewelacji nie ma. Czy ktoś może próbował kombinacji tak jak wspomniał wyżej użytkownik demmonn. Moje szkła i odblaski są w nie najlepszym stanie a nawet używane, orginalne ksenony są drogie :(

Ja mam w 145-ce hidy 5000K około dwa lata i przeglądy przechodzi, nic nie oślepia - mam je oczywiscie w soczewkach :) pod wiejski tuning tez sie to raczej nie pisze ;)

demmonn: o taka odpowiedz mi chodzilo, dzięki. Tez mi sie tak wydaje, że nie ma nic wspólnego z kompem. ale skad ta roznica 250 a 799 zł ;o

również mogę polecić lampy DEPO. Mimo, że z lewą miałem problem, nie można było jej wyregulować to poradziłem sobie. Zębatki się nie stykały i odbłyśnik stał w miejscu. Po naprawie wszystko dobrze świeci :)

Ja mam w 145-ce hidy 5000K około dwa lata i przeglądy przechodzi, nic nie oślepia - mam je oczywiscie w soczewkach :) pod wiejski tuning tez sie to raczej nie pisze ;)

demmonn: o taka odpowiedz mi chodzilo, dzięki. Tez mi sie tak wydaje, że nie ma nic wspólnego z kompem. ale skad ta roznica 250 a 799 zł ;o

Witam, hidy są marki krzak, a tu płacisz za Valeo, do 156 są tańsze o połowę.

Pozdro.

Witam.

Gdyby ktoś był zainteresowany reflektorami depo do 166 to mam takie nówki po 260 pln/szt.
gg: 1174414

Pozdrawiam

HIDy z allegro. Tyle, ze są po 200-300 zł a są i po 700 zł i tam twierdzą, że to są dedykowane do Alfy 159 i 166 xenony Weel-done i ze nie warto kupowac tych za 200 zł bo moze pasc komputer w aucie itd.

a ja sie dziwiłem czemu mam problem ze swiatłami :) poprzedni własciciel załozył hidy a oswietlenie szaleje komputer od swiateł padnięty nie działa oswietlenie wewnątrz oijazdu itp no to juz mam odpowiedz dlaczego

Amortyzatory
Powrót