• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Poliuretanowe tuleje tylnego zawieszenia - zainteresowani?

Rolin

Nowy
Auto
była AR 166 2.4JTD CF3
Witam, rozglądałem się za tulejami do tylnych dolnych wahaczy. Zamienników metalowo gumowych jest już dość dużo i nie ma problemu z dostępnością. Co do ich żywotności to już inna bajka… rozmawiałem z kolegami z forum i nawet te zestawy od sprawdzonych sprzedawców nie zawsze wytrzymują tyle co powinny (wiadomo że wiele zależy od ilości zaliczanych dziur ale tu nie o tym). Tuleje samej zwrotnicy to nie problem bo można kupić oryginały TRW od Mercedesa, jednak z tymi na wahacze jest już gorzej. Sprawdzałem ceny Powerflexów, w Polsce ponad 500zł za 4 szt. W UK można kupić za nieco ponad 400zł ale wiadomo, trzeba przywieźć itd. Rozmawiałem z kolegą z Radomia i mówił że na poliuretanach (akurat Powerflex) zrobił ponad 50tyś. km i nadal wszystko jest w porządku. Dlatego też postanowiłem zadzwonić do firmy z Olkusza która dorabia tuleje poliuretanowe pod wymiar. Jak pewnie większość z Was wie do 156 to nie problem bo jeździ tego dużo, ze 166 bywa trochę gorzej. Firma ta obecnie ma do 166 tuleje do górnych tylnych wahaczy (50zł/szt. inaczej za „punkt”) ale powiedzieli że chętnie dorobią i do dolnych wahaczy. Potrzeba by jednak albo dokładne wymiary tulei albo wahacz + szerokość ucha, czyli długość tulei, do tego średnica śruby do dotoczenia metalowej tulejki wewnętrznej. Koszty takiej zabawy to również 50zł/szt, gwarancja 2 lata i 70tys. km. Poliuretan z którego dorabiają tuleje sztywnością zbliżony jest do sztywności gumy, na życzenie może być twardsze. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to proszę pisać, może ktoś ma wahacz na wzór albo nowe tuleje w ręce i może je dokładnie pomierzyć? Jak będzie więcej chętnych to może da się wynegocjować jakiś rabat :)

Ja mam takie tuleje Powerflex komplet przód i tył ale zamontowane w aucie więc trudno będzie wymierzyć. Morze za miesiąc będę rozbierał zawieche to wtedy bym zmierzył ale w tej chwili nie mam na to czasu.

a powiedz jak Ci się na tym jeździ? Masz w ogóle porównanie z seryjnym zawieszeniem?

Jak coś to ja jestem zainteresowany. A wymiary można skopiować z jakiejś "aukcji" ;)

A ja nie polecam wymieniać gum stabilizatora przedniego na PU.
Mam właśnie takie rozwiązanie od 8.000km i mam z nimi problem, bo zaczęły drastycznie skrzypieć! Mimo, że przy montażu zaaplikowano odpowiednią ilość właściwego smaru, to zaczęły skrzypieć na nierównościach. Niestety ciężko z tym skrzypieniem walczyć na dłuższą metę, dlatego wymienię te tulejki na gumowe jak tylko nadarzy się okazja.
Pozdrawiam.
- Rafał

ja był bym zainteresowany tuleją wahacza górnego przód.. i tulejami tylnej belki 2 szt. jeśli chodzi o wahacz mam przedni na wzór ewentualny jak by się przydał

---------- Post dodany o godzinie 20:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:17 ----------

dodam że niestety mam wahacz tylko dolny...:( i nie za bardzo znam wymiar tych tulei tylnej belki lecz wydaje mi się że był bym w stanie zmierzyć i podać dokładny opis...

po weekendzie położe się pod auto i pomierzę co się da na samochodzie, jeśli jednak ktoś miałby tuleje albo wahacze w ręku to może podać wymiary, będzie prościej.

Tulei poliuretanowych zamiast zwykłych wahliwych w zwrotnicy nie polecam.

a powiedz jak Ci się na tym jeździ? Masz w ogóle porównanie z seryjnym zawieszeniem?
Wcześniej jeżdziłem na zwykłym zawieszeniu ale strasznie mi tył pływał może już było walnięte a jak zakładałem te tuleje to przy okazji wymieniałem amorki bilstein b6 i sprężyny eibach pro kit także nie jestem w stanie określić na ile te tuleje pomogły prowadzi się dobrze ale teraz jak się zrobiło ciepło strasznie skrzypi będę musiał rozłożyć i przesmarować bo nie wyrobie!!

Nie chce zakłądac nowego tematu więc odświeżam trochę ten. Czy ktoś ma namiary na poliuretany do 166 na tylni stabilizator?

Tak sie zastanawiam czy jest mozliwe wyślizganie samego stabilizatora? Wymieniłem gumy bo stukało, po wymianie mam luz na stabilizatorze, wyczuwalny reką... czy to gumy sa do D.. czy możliwe jest że stabilizator w miejscach gum sie po prostu "wyrobił"?

Zanim zamówię stabilizator chciałbym sprawdzić czy przypadkiem nie da sie to załatwić innymi gumami lub poliuretanem.

Będę wdzięczy za namiary na dobre PU do 166 na tył.

Dzieki

Tak sie zastanawiam czy jest mozliwe wyślizganie samego stabilizatora?

A może zamówiłeś nie odpowiedni rozmiar?? Ja ostatnio zamawiałem i pyta mi się jaka średnica strzeliłem że 20mm a ostatnio gdzieś czytałem że idzie 19mm.Na razie się wstrzymałem z wymianą może faktycznie lepiej będzie PU założyć więc czekam na jakieś podpowiedzi gdzie je można kupić!!??

No niby te które kupowałem były dedykowane do 166 na tył, nie były oryginalne ale te same wymiary niby...w lecie była cisza, moze na mrozie sie skurczyły:)

Chyba najpierw sprawdzę inne gumy, jak nie podziała to wsadzę PU, a jak to nic nie da to dopiero stabilizator, ale kurde nowy oryginał koło 600 zł kosztuje, bo zamiennika nie znalazłem.

Amortyzatory
Powrót