• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wydech bez kata

• Autor wątku Autor wątku alficzka Ferra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alficzka Ferra

Guest
Witam,czy ktoś ma usunięty u siebie katalizator w 2.4 jtd, jak autko sie zachowuje, jakies ujemne skutki zauwazone??Jak z głośnością??Pzdr.

Przyłączam się do pytania za wyjątkiem tego , ze moje dotyczy silnika benzynowego 2.0TS.
Trzeba ciąć?

Ja mam 3.0 V6, jest trochę głośniej, ale nie ma zauważalnych skutków braku katalizatora.

ja tydzień temu wywaliłem wszystko, wstawiłem rurę z kwsówki, zostawiłem tylko końcowy tłumik, samochód lepiej się zbiera z samego dołu no i dźwięk jest bardzo przyjemny, słychać takie miłe bulgotanie:D naprawdę polecam...

zauważyłeś żeby samochód nadmiernie kopcił po wycięciu katalizatora?

Kiedyś była mowa że kat jest hamulcem dla turbiny. Jak z tym jest?

też o tym słyszałem, ale myślę, że nie stanowi to jakiegoś większego problemu, turbina może przekroczyć swoje maksymalne o ile wogóle coś takiego może nastąpić, dopiero przy maksymalnej prędkości obrotowej silnika, co rzadko się zdarza, w naszych dieslach a jeżeli już to tylko chwilowo, takie jest moje zdanie...
u mnie jest zrobione coś takiego (zdjęcia) metodą prób i będów:D

Ostatnia edycja:
głośniej nie będzie, kopcic nie będzie, ale zapach spalin się zmieni, na taki z AUTOSANA :D I to bulgotanie się pojawi jak wspomniał B-ski

---------- Post dodany o godzinie 12:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:38 ----------

Jestem ciekaw jak to będzie przy badaniu technicznym:)

niebędzie zadnego problemu - sprawdz sam :]

Kolego B-ski mógłbyś podać cenę stworzenia tego wydechu;)
Układ wyd.w benzyniakach jest chyba taki sam!?

Witam, w silnikach benzynowych wycięcie katalizatora spowoduje przy przeglądzie technicznym niedopuszczenie do ruchu.

u siebie też wywaliłem kata bo był zapchany, koszt strumienicy z założeniem i pomalowaniem ~130zł

miałeś jakieś objawy zapchanego kata? Co do strumienicy to myślisz że coś dała?

trubo się nie wykręcało tak jak powinno, nie wiem czy to coś działa, ale ładnie imituje katalizator :D

Moja Bella 147 1.9 JTD 16v 140km ma basowy pomruk na biegu jałowym czy to normalne ,bo mam porównanie do 156 2.4 JTD a może jej czegoś brakuje w kominie :confused:

u siebie też wywaliłem kata bo był zapchany, koszt strumienicy z założeniem i pomalowaniem ~130zł

I to był Twój błąd - wywal strumienicę - tak naprawdę nic nie daje, a popsuć może.
Jak znajdę trochę wolnego czasu, to napiszę obszernego posta na temat filtrów stożkowych, strumienic i magnetyzerów - i o ich wpływie na pracę/charakterystykę silnika.

Amortyzatory
Powrót