• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Xenony z anglika. Co polaryzuje?

Majkel

Administrator ds. społecznych
Członek ekipy
Auto
Ducati Hypermotard 796
Co decyduje o polaryzacji Xenonów w 166?
Czytałem jakiś czas temu na necie, że w BMW wystarczyło jakąś dźwignię przy ksenonie przechylic na drugą stronę i już mamy wersję europejską?
W 166 nie ma takowej. Czy wystarczy przełożyć soczewki? Czy może jest na to inny sposób?
Wersja przed FL.

Ostatnia edycja:
Dźignie są w niektórych soczewkach, ale nie odpowiadają za zmianę na stronę europejską, ale tylko na wyrównanie wiązki, żeby nie oślepiać jadących z przeciwka. A za formowanie wiązki odpowiada przesłona, która jest między odbłyśnikiem i soczewką. Prawdopodobnie soczewki będą pasowały z innego samochodu, ale najlepiej wyciągnąć soczewkę i porównać ją z innymi.

Ostatnia edycja:
Czyli jeśli mam soczewki europejskie i założę je do angielskiego Xenona to bede miał w pełni sprawne Xenony europejskie?

Tak, tyle, że pozostaje jeszcze kwestia oznaczeń na szkle.

Chodzi o ta przesłonę pewnie

Oznaczenia na szkle? Chyba tylko kwestia napisów, bo szkło jest gładkie i nie wpłynie na światło.

Dokładnie o tą przesłonę chodzi, ale jak widzę to ona nie ma nawet tej dźwigni. A co do oznacze to tylko kwestia przepisów, po prostu strzałka jes w drugą stronę, ale myślę, że to nie będzie przeszkadzać.

Dźignie są w niektórych soczewkach, ale nie odpowiadają za zmianę na stronę europejską, ale tylko na wyrównanie wiązki, żeby nie oślepiać jadących z przeciwka. A za formowanie wiązki odpowiada przesłona, która jest między odbłyśnikiem i soczewką. Prawdopodobnie soczewki będą pasowały z innego samochodu, ale najlepiej wyciągnąć soczewkę i porównać ją z innymi.

tu sie niezgodze ,vectra c posiada takie dzwignie i zmienia to strony oswietlania pobocza.

Zawiozłem do Panów ktorzy specjalizują się w xenonach dwa xenony z anglika i dwie soczewki europejskie. Chcialem, żeby zrobili mi z tego dwa xenony europejskie.

Przyjechałem za trzy godziny, a oni zrobili mi dwa xenony europejskie i dwie soczewki europejskie. Cudowne rozmnożenie :) Chyba przekładali przesłony na drugą stronę. Koszt 50zł.

kupiłem Alfe z xenonami angielskimi. udało mi sie znaleźc te zapadki. po przesunieciu automatycznie zmieniło mi sie na xenon europejski

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no właśnie o tym pisałem. nie trzeba płacić cwaniakom , którzy biorą pieniądze i to nie małe za przesunięcie tych zapadek.
potem wystarczy tylko ustawić światła

hmmm a mozna te dzwigienki przestawic bez demontarzu lamp? latwo je zlokalizowac?

Może kolega który te dźwigienki zlokalizował niech wrzuci zdjęcie.

bez demontarzu to zrobiłem i postaram sie zrobic zdjecie jak znajde chwile

Amortyzatory
Powrót