Zakup Alfy 166 2.JTD z automatem

• Autor wątku Autor wątku Felkins
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Felkins

Guest
Witam wszystkich:) Jestem tu pierwszy raz. Przymierzam sie do zakupu mojej pierwszej Alfy:) Auto jest piekne i bardzo mi sie podoba i znalazlem taka jedna ktora mi sie podoba i zrobila na mnie ogromne wrazenie!! Dodam ze auto jest z 2003r gosc twierdzi ze nic z autem sie nie dzieje jest po wymianie plynow i rozrzadu na co posiada podobno rachunki.... Alfa jest piekna i dodam ze chcialbym kupic auto ktore mi troche posluzy i nie bede co chwile czegos naprawial. Prosze powiedzcie mi co sadzicie o wersji 2.4JTD 175km automat na co nalezy zwrocic szczegolna uwage przy skrzyni automatycznej jak jest z jej awaryjnoscia ?? Auto jest z 2003r a gosc chce za nia jakies 29tys. zl i ma podobno przejechane 150tys. km. Na poczatku czerwca byla ona wystawiona na otomoto w Gdańsku, kolor niby wisniowy moze ktos z was ja ogladal ?? Dziekie pzdr

Ostatnia edycja:
zakup alfy z automatem

z tego co się orientuje to najczesta usterka to problem z elektroniką, a szczególnie zalanie sterownika skrzyni z cieknącej nagrzewnicy. sterownik znajduje sie pod konsolą srodkową. najlepiej odkręcic od strony pasażera boczek od środkowej konsoli i zobaczyc czy nie ma tam mokro. pozdrawiam i zycze udanego zakupu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
2003r za 29tyś??!! To już po lifcie jest tak?? Drogawo trochę....

2003r za 29tyś??!! To już po lifcie jest tak?? Drogawo trochę....

chciałeś powiedzieć taniawo...ja za swoją w tamtym roku zapłaciłem 40 kpln, ale nic poważnego przy niej nie musiałem robić...poza padniętymi czujnikami samopoziomowania ksenonów...
a co do alfy z tym silnikiem to jeśli olej nie był w skrzyni wymieniany to biegiem wymieniać....
przed kupnem pomęczyć ostro skrzynię i zobaczyć czy nie zapali się kontrolka skrzyni oraz czy nie zacznie szarpać w korkach oraz przy zmianie biegów oraz standardowo sprawdzić zawiechę bo do tanich to ona nie należy..
i polecam odwiedzić serwis niech ją obejrzą i podepną kompa...

Ok dziekuje za cenne uwagi:) Podobno facet wymienial olej w skrzyni biegów i to jest model po FL. Jezdzilem tym autem jako pasazer i do wymiany sa wachacze przednie gosc sie przyznal do tego i zjedzie na wstepie z 1 tys zl tak powiedzial. Obecnie tym autem jezdzi zona i wozi dzieciaki w fotelikach do przedszkola skora w srodku i wnetrze jak nowe:) Tak jak napisal matber1 to jest normalna cena 29 tys, poniewaz gosc powiedzial, ze jak kupowal alfe w zeszlym roku to zaplacil za nia ( nie wymienil dokladnie ile ) ponad 40tys. lub cos bardzo mocno kolo tego zblizone.
To zostaje mi odwiedzic serwis w Gdyni i miejmy nadzieje, ze z autem bedzie wszystko OK i tylko kupowac. Dodam, ze gosc nie jest zadnym handlarzem i sprzedaje auto, bo on nim malo jezdzi glownie zona, a te auto jest dla niej za duze? Ogolnie facet zrobil na mnie bardzo pozytywne wrazenie. Powiem szczerze, ze boje sie tej skrzyni automatycznej..... Zdaje sobie sprawe ze w kazdym innym aucie moze pasc tez automat i dlatego obawiam sie. Pewnie nie ma reguly w jednej alfie taki automat bedzie chodzil sprawnie, az po kres dni auta a w innym juz po niewielkim przebiegu moze zdechnac... Moze lepiej manual ?? Mozecie rzucic okiem na to ogloszenie http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-2-4-jtd-20v-6-manual-bixenon-C13382747.html

Dowiedz się na jaki olej zalał do skrzyni biegów. To jest bardzo ważne.
Podejrzewam, że tam jest ta sama skrzynia co w wersji przed FL, czyli 4HP20.
Jeżeli wlał do niej coś innego niż Esso to lepiej jak najszybciej zmienić, bo beda problemy.

chciałeś powiedzieć taniawo...ja za swoją w tamtym roku zapłaciłem 40 kpln, ale nic poważnego przy niej nie musiałem robić...poza padniętymi czujnikami samopoziomowania ksenonów...
a co do alfy z tym silnikiem to jeśli olej nie był w skrzyni wymieniany to biegiem wymieniać....
przed kupnem pomęczyć ostro skrzynię i zobaczyć czy nie zapali się kontrolka skrzyni oraz czy nie zacznie szarpać w korkach oraz przy zmianie biegów oraz standardowo sprawdzić zawiechę bo do tanich to ona nie należy..
i polecam odwiedzić serwis niech ją obejrzą i podepną kompa...

jezeli to jest tano to ja proponuje kupic 2002r za 19tyś wymienic olej filtry i rozrząd i zostanie jeszcze trochę w kieszeni. Nie mówie o tym który przód jest ładniejszy bo to kwestia gustu, tylko o samej różnicy w kwocie.

Dowiedz się na jaki olej zalał do skrzyni biegów. To jest bardzo ważne.
Podejrzewam, że tam jest ta sama skrzynia co w wersji przed FL, czyli 4HP20.
Jeżeli wlał do niej coś innego niż Esso to lepiej jak najszybciej zmienić, bo beda problemy.

Majkelu przed FL nie było JTD w automacie. sam nad tym bardzo ubolewałem, bo to fajna sprawa w takiej limuzynce no i jeszcze szczególnie w dieslu gdzie nie trzeba się przejmowac duzo wiekszym spalaniem..
automat to automat. jeden raz sprobujesz i potem juz tylko zegnaj manualu...

Wiem wiem, że nie było JTD w automacie przed FL.
Przed FL były 2.5 i 3.0 V6 w automacie 4HP20. Podejrzewam, że po FL do JTD wsadzili ten sam automat. Jest fajny. Sam takowy posiadam :)

Witam wszystkich. Dowiedzialem sie jaki olej byl wlewany do skrzyni. Gosc mowi ze wlal olej do skrzyni przy przebiegu 130tys. km marki Dekstron 3 celem. Z tego co juz sie dowiedzialem to jest to nie odpowiedni olej. Czyli co radzicie odpuscic sobie zakup tej alfy bo za jakis czas moze strzelic skrzynia ?? A moze ktos jest z gdanska i moglby podskoczyc i obejrzec ta alfe ?? Bylbym bardzo wdzieczny:)

Ja jak kupywałem swoją to zalany był też jakimś dextronem. Przy przełaczaniu na "R" słychać było mocny stuk. Po zmianie na Esso zero problemów. Jeźdżę rok i nic się nie dzieje.
Trzeba sprawdzić czy masz też skrzynie 4HP20(w jakiejś dokumentacji)

To chyba jest ten sam olej dekstron w skrzyni biegow o ktorym pisalem wczesniej a wiec ze skrzynia moze ale wcale nie musi byc nieciekawie.....

tylko, że jeśli to jest wersja po lifcie i ze skrzynią automatyczną sportronic to nie jest to skrzynia 4hp20 produkcji ZF, bo ma ona tylko 4 biegi (wedle manuala), a w alfie zastosowana jest 5 - biegowa...
kiedyś gdzieś mi się obiło o uszy, że producentem tej skrzyni jest japońska firma AISIN...ale tego nie jestem do końca pewny...

edit: znalazłem...po lifcie w dieslu jest skrzynia AW55-50SN

Jest to Alfa 166 2.4JTD 175KM automat Sportronic 5-cio biegowa po Lifcie. Dodam ze auto jest z pazdziernika 2003r. Czy w tym modelu byly montowane lepsze mniej awaryjne i mniej czule na jakosc oleju skrzynie biegów ?

Faktycznie danes, masz rację. Po FL była już 5-biegowa skrzynia.
Udalo mi się znaleźć, że zalewa się ją ATF fluid type JWS-3309

AW55-50 (5 speed 2001-on) JWS 3309 zamienia się na Mobil 1 ATF 3309

Jakby się skrzynia zepsuła to tu jest manual do napraw :)

http://www.prnd.pl/asb/alfa-romeo

http://www.prnd.pl/porady-asb/aw55-50-automatyczna-skrzynia-biegow

http://www.midparts.pl/forum/search.php?mode=results

Nie bać się automatów.
Wbrew pozorom są mniej awaryjne niż manualne.
Generalnie jest to dość popularna i dobra skrzynia.
Poza ty jest duże prawdopodbieństwo, że silnik jest niezajechany.

A servis alfy to się może najwyżej na ta skrzynię popatrzeć i "postukać w oponkę".
Nie mają oprogramowania, że by się połączyć ze sterownikiem skrzyni.

Ostatnia edycja:
Ja mimo wszystko radziłbym Ci się udac do serwisu. Podczepienie do kompa, czy do egzaminera zawsze coś tam powie... oczywiscie nie chodzi mi o automatyczną skrzynię , której też jestem zwolennikiem... ale ogólnie o zakup samochodu. U mnie też jak kupowałem Koles sprawiał super wrażenie i uczciwego... że zrezygnowałem z wizyty w serwisie bo urok kupowanej belli sprawił że nic mnie nie interesowało poza tym żeby dac gościowi kasę wsiąśc do belli i roskoszowac sie jazdą wymarzonego autka... a po euforii z jazdy zacząlem dostrzegac co nie gra w autku i żałowałem że jej wcześniej nie sprawdziłem w serwisie...

najwazniejsze sprawdzic czy była bita, ewentualnie ile elementów było lakierowanych..

Witam.
Oglądałem osobiście to auto. Właściciel rzeczywiście sprawia wrażenie uczciwego. Też wspominał o wahaczach do wymiany, oprócz tego nie działało bodajże opuszczanie którejś z szyb. Tak poza tym parę poprawek lakierniczych i teoretycznie wsio. Jeżeli chodzi o automat to wg mnie chodził idealnie (póki co jeden z ładniej działających automatów w 166 którymi miałem okazję jechać). Auto było z Superalfy i z tego co pamiętam właściciel wymieniał drugi raz rozrząd bo SA wpakowała jakiś marnej jakości.
To chyba wszystko. Ja z auta zrezygnowałem z powodu ceny oraz czarnego wnętrza. Ten rocznik można dostać już w okolicach 24-25 tyś zł (np w Słupsku u dealera).
Pozdrawiam.

Dzieki joe ze byles obejrzec Alfe:) Uwazasz ze warto wejsc w ta Alfe ? Z tego co piszesz to chyba tak. No to mnie troche uspokoiliscie z ta automatyczna skrzynia biegow a wiec nie jest taka zla jak to myslalem. Jednym slowem dbac o terminowe wymiany oleju a napewno skrzynia szybko nie padnie i jeszcze dlugo posluzy:D

Amortyzatory
Powrót