• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lampy - w górę

redek83

Nowy
Auto
Inny
Witam.
Wymieniłem jakiś czas temu lampy przednie na nowe. Tj zamienniki DEPO. Normalne soczewki. Owszem światła przybyło ze 200% bo stare odblaski się nie nadawały ale pomimo ręcznego ustawienia śrubokrętem po podniesieniu maski i przekręceniu "poziomu" świateł na 0 obok włącznika niewiele dają. Światła świecą mocno ale 3m przed maską. Próbowałem wielokrotnie pozmieniać ustawienia ale nic nie przychodzi mi do głowy. Macie jakieś pomysły ? Coś "podłożyć" od środka pod szkło lampy żeby świeciła wyżej/dalej ? Nie chce oślepiać innych chce tylko normalnie widzieć, zwłaszcza nocą kiedy trzeba polować na dziury...

Czekam na sugestie.
PS. HIDy i zamiana na xenon + spryskiwacze odpada - za dużo zabawy.

Skoro świecą pod auto i nie da się manualnie wyregulować to Masz źle założone silniczki od elektrycznej regulacji

Wlasnie, jaki jest patet na ustawienie tych silniczków bo mam podobny problem,

reflektory depo to najgorszy shit jaki moze być, nigdy ich nie ustawisz prawidłowo - jesli wogole jakas sruba regulacyjna bedzie działać, zawsze bedą swiecić jak im się podoba.. mogłes dołożyc i kupić oryginały, czasem w sklepach na magazynach lezą i mozna tanio wyrwać..

Skoro świecą pod auto i nie da się manualnie wyregulować to Masz źle założone silniczki od elektrycznej regulacji

Hmm "elektryczna regulacja" to jest to pokrętło z podziałką 0-3 ? W każdym razie działa - mogę je jeszcze obniżyć :( Masz jakiś złoty środek na poprawne położenie silniczków ?

Od elektrycznej regulacji jest silniczek przy lampie i na nim powinna być śrubka do manualnej regulacji wysokości , w lampach xenonowych trzeba odpiąć ten silniczek aby wymienić żarówki i potem są problemy z prawidłowym założeniem go i to jest główną przyczyną lamp świecących pod auto , zauważyłem teraz że Masz raczej zwykłe lampy a w zwykłych nie ma potrzeby ściągania tego silniczka, czy lampy podnoszą Ci się i opuszczają gdy kręcisz pokrętłem od regulacji w kabinie ?

Również mam nie miłe wspomnienia odnośnie DEPO miałem je w Oplu i AR 156 tragedia nie do ustawienia, świeciły blisko i na bok :(

Od elektrycznej regulacji jest silniczek przy lampie i na nim powinna być śrubka do manualnej regulacji wysokości , w lampach xenonowych trzeba odpiąć ten silniczek aby wymienić żarówki i potem są problemy z prawidłowym założeniem go i to jest główną przyczyną lamp świecących pod auto , zauważyłem teraz że Masz raczej zwykłe lampy a w zwykłych nie ma potrzeby ściągania tego silniczka, czy lampy podnoszą Ci się i opuszczają gdy kręcisz pokrętłem od regulacji w kabinie ?

Tak. Gdy ruszam pokrętłem w kabinie światła się opuszczają i podnoszą - oba równo i równocześnie. Również ustawianie śrubki do manualnej regulacji nie daje pożądanego efektu (max to też za nisko). Tzn., nie świecą mi centralnie w dół. Normalnie do przodu ale w moim odczuciu zdecydowanie za blisko. Wogóle nie oświetlają drogi dalej niż 10-15m. Za to długie - zabijają skutecznością.

Dzięki wszystkim krytykantom DEPO ale darujcie sobie posty które gówno wnoszą. Kupiłem i takie mam. Nie chodzi o lampy ale o ustawienie.

ja mam fabryczne lampy i tez swieca 3 metry przed auto , przeglad jeszcze mam wazny ale pojecia nie mam jak to ustawic

Witam serdecznie mam AR 156 1.8 TS i przymierzam się do założenia nowych przednich lamp myślałem o DAYLIGHT ale nie wiem czy nie lepiej dołożyć i kupić orginalny zestaw Xenon,spryskiwacze mam fabryczne więc już jedna zabawa odchodzi :)
Panowie może któryś z Was wie gdzie można kupić xenon za jakieś rozsądne pieniądze?

Pozdrawiam

Witam,kolego redek83 mam pytanko do ciebie,czy uporałeś się z problemem regulacji reflektorów DEPO ? bo mam taki sam problem,założyłem do siebie nowe DEPO i świecą za nisko pojechałem na regulacje i gościu nie mógł ich podnieść do góry

Ja mam w Alfie jednego Depo i świeci ok. Ale w Oplu miałem ten problem, że nie dało się wyregulować. Rozebrałem reflektor i okazało się, że plastikowy sworzeń od regulacji, razem z gniazdem w którym ma siedzieć, jest wykonany z tak twardego i kruchego plastiku, że po prostu wypadł przy pierwszej próbie regulacji i odbłyśnik był luźno w środku reflektora. Próba ponownego włożenia go na swoje miejsce poskutkowała połamaniem wszystkiego. Rozebrałem więc oryginalne reflektory i przełożyłem wyżej opisane elementy do Depo. Mimo, że miały ponad 10 lat tworzywo było zupełnie innej jakości; elastyczne i wszystko trzymało jak powinno. Reflektory złożyłem uszczelniając silikonem. Było z tym trochę roboty, ale od tej pory wszystko działało jak trzeba.
Podejrzewam, że w waszych reflektorach jest ten sam problem. Odbłyśnik zwykle jest zamocowany w 3 punktach. 2 z nich to właśnie takie zatrzaski, trzeci to silniczek. Wystarczy, że jeden z punktów nie trzyma a reflektora nie będzie się dało ustawić w żaden sposób

Kiedys mialem podobny problem z lampą. Teraz nie powiem jak to naprawiłem ale udało się. Robiłem to metodą prub i błędów, kożystałem ze wszystkich możliwych kombinacji regulacji aż w końcu się udało (uwaga nie rozładuj akumulatora)

Witam,kolego redek83 mam pytanko do ciebie,czy uporałeś się z problemem regulacji reflektorów DEPO ? bo mam taki sam problem,założyłem do siebie nowe DEPO i świecą za nisko pojechałem na regulacje i gościu nie mógł ich podnieść do góry

Sprawa wygląda następująco. Niewiele byłem w stanie zrobić żeby świeciły dobrze i tak było przez dłuższy czas. Aż skończył mi się przegląd i mechanik w stacji diagnostycznej (tuż przed przyjściem gościa który podpisuje się pod badaniem technicznym) widząc że światła są sporo za nisko złapał je niżej opaską zaciskową do jakiejś części karoserii i poprostu podciągnął. To było we wrześniu i do tej pory świecą dobrze. Wiem że to druciarstwo niegodne Alfisty i w pełni się do tego przyznaje ale ja nie miałem ochoty na rozkręcanie reflektorów a innego wyjścia nie znalazłem.

Amortyzatory
Powrót