Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Problem!! Jakie ładowanie??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał mahony2008 Zobacz post
    A mierzył ktoś ładowanie u siebie? Pytanie do posiadaczy V6 bo inne mogą mieć inaczej!!
    Witam,

Mam IDENTYCZNY problem jak Ty (3.0 V6, Altek Bosch 120A).
    Mierzyłem ładowanie:
    Na zimnym ze ssaniem: ok 14,2 V
    Na rozgrzanym (właczone światła itp): ok 13,7 V
    Ale tylko właczy sie wentylator i spada do ok 12,2 V (i czasem dosłownie sekundowe migotanie 10 V, 11 V itp) Wentylator sie wyłącza i wraca do ok 13,7 V.
    Wcześniej mysłałem, że coś mi ciągnie prąd bo z dnia na dzień potrafił się rozładować a na zdjętych klemach pojawiało się natężenie ok 2 amper. Tego jeszcze też nie wykluczam (wcześniej chodził czytnik Navi po wyjeciu kluczyka, ale odłączyłem całkiem).
    Narazie jak zostawiam na noc po miejskiej jeździe (czyli klima i prawie non stop 2 bieg wentylatora) to ...odłączam minusową klemę Oczywiście mierzę napięcie przed zdjeciem klemy i jest ledwo ponad 12V. (przy długich trasach aku naładuje się do 12,6 i kilka dni jest bez problemu).

Jak coś wymyślisz to pisz, ja też postaram się tym zająć prawdopodobnie w weekend. Pozdrawiam.

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Cytat Napisał kelpin Zobacz post
    Ale tylko właczy sie wentylator i spada do ok 12,2 V (i czasem dosłownie sekundowe migotanie 10 V, 11 V itp)
    U mnie nie ma tego migotania tylko powoli liniowo spada napięcie!

Cytat Napisał kelpin Zobacz post
    Jak coś wymyślisz to pisz, ja też postaram się tym zająć prawdopodobnie w weekend. Pozdrawiam.
    Miałem dzisiaj zobaczyć jak się będzie zachowywał wentylator po czyszczeniu chłodnic ale pogoda zrobiła psikusa i jest tylko 20stop i pada deszcz!
    Trzeba poczekać na lepszą pogodę
    mahony2008

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Polecałbym dobry zakład zajmujący się rozrusznikami i alternatorami. Powodem jest prawdopodobnie regulator napięcia w alternatorze.
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    Polecałbym dobry zakład zajmujący się rozrusznikami i alternatorami. Powodem jest prawdopodobnie regulator napięcia w alternatorze.
    Kolego altek nowy założony i tak jak w starym jest to samo nie daje rady, to w dwóch był by wadliwy regulator?
    Dzisiaj po wczorajszym czyszczeniu chłodnic przy włączonych światłach(ksenony),ics, klimie i 1bieg wentylatora ładowanie 13,5V 2bieg w ogóle się nie załączył to chyba nie tak żle ale temp tylko 20stop.
    Teraz czekam na upały żeby zobaczyć czy te czyszczenie przy wysokich temp. coś da!!
    mahony2008

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Ja mam trochę styczności z akumulatorami, niekoniecznie rozruchowymi, zawodowo. polecam naładowanie akumulatora prostownikiem, najlepiej elektronicznym o niskim prądzie ładowania. koniecznie ładowanie całkowicie odłączonego od instalacji w samochodzie. Po naładowaniu zobacz jak zachowuje się ładowanie tego akumulatora w samochodzie.

Ten problem dzielimy na dwie części:
    - zbyt słaba wydajność alternatora (nie mówię o uszkodzeniu, czy wadzie),
    - problemy z odbiorami,

Jeśli przy w pełni naładowanym aku napięcie ładowania bez względu na odbiory będzie ok, wykluczysz upływy i tego typu sprawy, będziesz się mógł skupić tylko na elementach odpowiedzialnych za ładowanie.

Juto zrobię pomiary u siebie, może pożyczę rejestrator i zobaczę jak to wygląda w trakcie jazdy.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 24-07-2010 o 08:30
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

jair
    Gość

Domyślnie

Mój elektryk, do którego mam zaufanie mówi, że:
    - 14,4 V to książkowa teoria, tego nawet w nowym aucie trudno doświadczyć, a co dopiero w starym, gdzie ubytki prądu z przyczyn naturalnych są większe,
    - jeśli ładowanie nie schodzi poniżej 13,8V na wolnych obrotach bez świateł i ze światłami (tu nie powinno być odchylenia), a przy pełnym obciążeniu (światła+ICS+max.klima+szyba+lusterka) nie spada poniżej 12V - to alternator jest OK,
    - przy obrotach 2000 - ładowanie powinno być ok. 14,4V.

Właśnie musiałem robić alternator bo wysiadł regulator napięcia i nowy akumulator starczał na miesiąc.