• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

AR 166 - tuleje tylnej belki

• Autor wątku Autor wątku Dj_Direct
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dj_Direct

Guest
Dla uzytkownikow AR 166 mysle ze to dobra nowina.
Nie od wczoraj wiemy ze tylne zawieszenie w naszych bellach jest sprawa klopotliwa w kwestii finansowej, brak zamiennikow, tuleje tez niestety nie do znalezienia....
Ale jak widac nie taki diabel straszny. Tueleje wahliwe od strony zwrotnicy juz koledzy zdiagnozowali, dzisiaj ja przez zupelny przypadek zakupilem uwaga - tuleje tylnej belki.
ePER i ASO podaja ze taki element jest niewymienny, trzeba zakupic cala belke, ktorej cena... bagatela... ponad 1500 PLN wg FAP.
Dzisiaj bylem sobie w sklepie z czesciami do makarowno, wlasciciel jezdzi AR 166 i na pytanie o tuleje do tylnej belki (zapytalem z przekonaniem, ze uslysze to co juz wiele razy slyszalem - nie da sie wymienic) - facet polozyl mi przed nosem 4 sztuki na ladzie !!!!
Kopara mi zjechala i zaniemowilem. Okazuje sie ze wg FIATa sa to tuleje do Fiata Doblo o nr- 46766963, ktore o dziwo nie pasuja podobno do Fiata Doblo, tylko wlasnie do tylnej belki w AR 166.
Najwazniejsza jest cena. Nie kosztuja oczywiscie 1500 PLN jak cala belka, tylko 50 PLN za sztuke :D :D :D :D :D :D
Informacja bardzo pozytywna - wiec na 99% mozna powiedziec, ze ten problem rozwiazany :)
Potwierdze jak zaloze.

To bardzo dobra wiadomość zawieszenie w 166 robi sie coraz tańsze :DDD
Jeszcze trzeba by zdiagnozować tuleje wahliwą w tylnym wahaczu i koniec z wymianą całych drogich części.

proponuje scalic 2 ostatnie tematy dot. tuleji tylbnego zawiesznia i podwiesic jako "important" to moze przekonac kilke potencjalnych nabywcow do kupna alfy 166

mozna by zrobic jeden duzy topik w fag dot wszystkich wymienialnych elementow w wahaczach przod i tyl wraz z numerami czesci - sugestia do moda

A na ile to pewne??
Juz wymienione??Wszystko hula??Bo cos mi sie wierzyc nie chce...

Jeśli chodzi o tuleje wahacza tylnego to proszę bardzo: Link
U tego samego gościa kupiłem tuleje do tylnej zwrotnicy. Jestem już po wymianie, tuleje wyglądają na solidne i są produkcji włoskiej (tak przynajmniej wywnioskowałem z napisów).

Witam,
ponawiam temat czy juz ktos wymienial tuleje w tylniej belce i jest pewne ze pasuje od Fiata Doblo ??
moze ktos znalazl rozwiazanie latajacej belki tylniej :)
pozdrawiam

pasuja, jak szyte na miare :) idealnie wszystko trzyma :) polecam to rozwiazanie

tylna belka

Panowie a czym sie objawia wybicie tuleji tylnej belki?sa jakies szczegolne objawy i charakterystyczne odglosy??

Re: tylna belka

Michal166 napisał:
Panowie a czym sie objawia wybicie tuleji tylnej belki?sa jakies szczegolne objawy i charakterystyczne odglosy??
tez chciałbym to wiedziec u mnie z tylu slychac jakies dziwne stuki ale nie wiem czy to jest przyczyna

tego nie slychac, ale tyl auta bedzie sie ustawial przy kreceniu (nawet prozaiczne zmienianie pasa ruchu) jak narciarz na stoku. Plywa caly tylek. Luzy na poduszkach wychodza na szarpakach. W kazdej stacji diagnostycznej powinni stwierdzic luzy. Chociaz w moim przypadku dopiero ASO to stwierdzilo bo w PZMot nie zauwazyli nieprawidlowosci :/

jak kolega Dj_Direct pisał tylek tanczy nawet gdy sie najedzie na studzienka czy mala dziurke czuc jak tylkiem zarzuca lub w trasie na koleinach:)
na stacji tego nie zauwayl mechanik dopiero jak rozbieralem zawieszeniu widac bylo luzy na gumach tuleje nie sa droge wiec przy wymianie wachaczy warto i je wymienic

PrzepraszaM!

A czy tuleja plywajaca wahliwa pasuje Od mercedesa w124 ??? CZEKAM NA Odpowiedz

Z góry dziekuje! :?: :?: :?: :?: :?: :|?:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odgrzewam kotleta, żeby nie robić bałaganu.
Mianowicie chodzi mi o zamienniki tulei tylnej belki. Czy ktoś je wymieniał i na jakie?
Jedyne dedykowane tuleje robi Tedgum, ale słyszałem, że jakość nie jest zbyt dobra.
Autor tego tematu podobno wadził tuleje od Doblo, ale nie był to nawet zarejestrowany użytkownikiem, a także nikt nie potwierdził tego patentu. Tuleje które podał nie pasują mi też jakoś z wyglądu.
Natomiast w innym temacie natknąłem się na informację, że ktoś wrzucił tuleje belki od BMW. I rzeczywiście tuleje belki od BMW E34 lub E46 są z wyglądu bardzo podobne, a największym plusem takiego rozwiązania byłby fakt, że można te tuleje kupić produkcji Lemfordera, a o jakości tulei tej firmy nie trzeba mówić. Ciężkie do zabicia by to było.
Może ktoś ma w garażu zużytą belkę i mógłby dokładnie zmierzyć średnicę tulei albo wyciągnąć jedną taką i wysłać do mnie za zwrotem kosztów przesyłki? U mnie w mieście połowa samochodów to beemki, każdego rodzaju, i bez problemu mógłbym w przypadku posiadania tulei sprawdzić czy coś podejdzie.

W 166 nie ma belki, więc pewnie chodzi o tuleje w zwrotnicy? W sklepach mają te tuleje raczej wiec można podejść i zmierzyć. Ewentualnie jakieś PU wstawić.

Ostatnia edycja:
W 166 nie ma belki, więc pewnie chodzi o tuleje w zwrotnicy? W sklepach mają te tuleje raczej wiec można podejść i zmierzyć. Ewentualnie jakieś PU wstawić.

166 ma belke z 4 tulejami na której wsparte jest prawie całe zawieszenie (chodzi o ten długi element z obrazka w twoim załączniku)

Chodzi o te tuleje pionowe,podtrzymujące tylny zawias,czy tuleje tylnego wahacza (zwrotnicy) bo robi sie pewien zament i trudno sie połapać???

Ja takie u siebie założyłem i pasowały mimo tego że trochę inaczej wyglądają!!

A dużo na nich przejechałeś od zmiany? Nie ma z nimi problemów? Słyszałem raczej kiepskie opinie o tej firmie, głównie dlatego podłapałem informację o tulejach od BMW, Lemfordera jestem pewien jeśli chodzi o jakość.
Po wymiarach i wyglądzie najbardziej mi pasują te:
http://allegro.pl/tuleja-belki-tylnej-bmw-e36-91-98-d-62-5mm-i1485965872.html, trzeba by było tylko przełożyć podkładki ograniczające ze starych. Tu podałem dla przykładu jak to wygląda. Lemfordera są po ok 50zł za sztukę.

A jeszcze jedno pytanko do Mahony2008: sam wymieniałeś czy mechanik? Nie wiesz czy dużo roboty jest z wyciągnięciem starych i wprasowaniem nowych, czy trzeba ściągać całą belkę?

Amortyzatory
Powrót