Możesz podać link do tej metody strzykawkowej?
Witam,
Tak jak w temacie moja alfa bardzo nierówno chodzi na biegu jałowym i dosyć głośno moim zdaniem pracuje motor. Mam wrażenie, że to wina padniętęgo jednego lub więcej wtrysków. Jutro mam zamiar sprawdzić wtryski metodą podaną przez jednego z forumowiczów, taka ze strzykawkami podłączonymi do przelewów. Objawy czuć do ok 2tys obrotów później już nie jest to odczuwalne. Czy gdyby okazało się, że jeden z wtrysków jest zepsuty to co radzicie zrobić? Zregenerować czy może szukać gdzieś używanego?
Zauważyłem też że dosyć mocno czuć spaliny z rury wydechowej (oczywiście nie wąchałem samego tłumnika tylko stałem obok samochodu), podkreślam że auto nie kopci nawet przy wysokich obrotach. Co według Was może powodować taką pracę silnika?
Ostatnio edytowane przez Mata ; 25-08-2010 o 20:05
Możesz podać link do tej metody strzykawkowej?
Proszszszsz.....
Sprawdzanie Wtryskiwaczy CR
Zawsze kiedy piszesz głupie posty Bóg zabija kotka.
Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem. Najczęściej jest to wieko od trumny.
STOP! Ciotom drogowym STOP!
Jak pisałem wyżej sprawdziłem metodą "strzykawkową" wtryski i wygląda to następująco:
Przez jedną minutę pracy silnika w strzykawkach pojawiło się patrząc od lewej kolejno:
1. 10ml paliwa
2. 5,5 ml paliwa
3. 8 ml paliwa
4. 5,9 ml paliwa
5. 8,5ml paliwa
Jak teraz mam zinterpretować te ilości które zostały w strzkawkach? Czy można to jakoś określić na przykładzie np. dobry wtrysk przez określony czas oddaje przelewem X ml a zły Y ml?
Prosiłbym o jakąś odpowiedź bo nigdy nie miałem z tym doczynienia.
Panowie, ta metoda pozwala tylko na określenie stanu uszczelnień wtryskiwacza na tzw. "powrotach" i nic więcej nie daje.
Moim zdaniem pomiar wykonany przez Kolegę Mata pokazuje, że uszczelnienia są w "niezłym" stanie.
Kontrole stanu wtryskiwaczy CR można wykonać tylko po ich wymontowaniu na specjalnym przyrządzie BOSCH'a.
Tylko serwis posiadający stanowisko do kontroli wtryskiwaczy CR jest w stanie postawić diagnozę, reszta to "gdybania".
Przy okazji gdy są wymontowane wtryskiwacze warto zlecić pomiar kompresji na cylindrach.
Pozdrawiam
Tylko dlaczego w jednym wtrysku na powrót idzie więcej niż na drugim...
Wg. mnie jeden się nażarł swoją miską a drugi wyżygał nadmiar.
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Lancia Delta 1.8 8V
Wcześniej:
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Jak już coś to na odwrót, im mniej wróciło tym więcej poszło do komory spalania.
Jednak wtryskiwacze różnią się między sobą w wykonaniu nawet jako nowe i wcale nie jest powiedziane, że ten pomiar jest choć w jakimś stopniu miarodajny.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki