Wymiana tylnego zawieszenia i spężyn jakie co kupić?

• Autor wątku Autor wątku leszekbodzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszekbodzio

Guest
Witam zauważyłem że strasznie łysieją mi tylne opony od wewnątrz wiem, że jest to wina sprężyn więc zamierzam je wymienić a, że mam trochę grosza to i resztę zawieszenia tylnego bym wymienił, i tu prośba do kolegów możecie mi polecić co trzeba kupić i jakiej firmy żeby dać komplet dla mechanika i niech działa.

Jak na moje oko to ta "diagnoza" może być mylna. Sprężyny chyba mają niewiele wspólnego ze zbieżnością. Ale nich mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Jeżeli chcesz na ślepo kupować całą tylną zawiechę to moim zdaniem na siłę pchasz się w koszty. Warto wymieniać obie strony naraz ale np. oba wachacze lub stabilizatory. Łysiejące opony to wina źle ustawionej geometrii więc w 1 kolejności stawiałbym na tulejki.

Było już...

Koledze łysieją opony po ma zapewne za duże kąty ujemne //==\\

Pod lupę: tuleje, sprężyny/amory, zwrotnice...

najlepiej wszystko rozkręcic i zobaczyc co jest zuzyte ale pewnie wystarczy zmienic tuleje pływające wahacza i zwrotnicy + ustawienie zbieznosci i wszystko wróci do normy..

Witam,
na pewno tuleje wahliwą w zwrotnicy nr 2 na rys.
i tuleję wahliwą na krótszym ramieniu wahacza nie widoczną na rysunku.
Tuleję na dłuższym ramieniu wahacza (nr 1 na rys.) można też wymienić ale zazwyczaj jest OK.
Na allegro są komplety tych tulei.
Jednak tuleję zwrotnicy polecam oryginalne TRW - JBU167 lub LEMFORDER - LMI10747 (są stosowane Mercedesach)
Te sprzedawane w kompletach na allegro (no name) wytrzymały w moim przypadku tylko 12 kKm.

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak jak inni piszą do wymiany tuleje, u mnie te no name (prawdopodobnie tedgum) po 20 000km mówią już pa pa bo zaczyna się robić rybi ogon w ostrych zakrętach, a i kąt pochylenia koła ma już 2 stopnie.

tuleję wahliwą na krótszym ramieniu wahacza nie widoczną na rysunku.

Podłączę się pod temat bo właśnie jestem na etapie przygotowania się do wymiany owych tulei. Do zwrotnicy już zakupiłem LEMFORDERA, ale szukałem w sklepach tulei wahliwej wahacza i oprócz "tedgum" nic innego nie mają, może orientujecie się gdzie mogę dostać jakiejś lepszej firmy czy z innych aut coś podejdzie???

podłączam się do pytania kolegi mahony. Na allegro sa zestawy ale nigdzie nie pisze czyja to produkcja.

podłączam się do pytania kolegi mahony. Na allegro sa zestawy ale nigdzie nie pisze czyja to produkcja.

Nie jest nigdzie napisane bo nie mają się czym chwalić. Gdyby to było TRW lub Lemforder to nie omieszkali by o tym wspomnieć a cena była by "trochę" inna.

też szukałem i nic nie znalazłem i w wiązku z tym pytanie - kupiłem tuleje poliuretanowe w zestawie których na pewno nie bedzie wahliwej jaki bedzie to miało wpływ na zawias ??

Wahliwą zwrotnicy mozna dostac oryginalą TRW.

Ja jeszcze mam poliuretanowe tuleje "powerflex" i właśnie przymierzam się do ich wymiany przynajmniej tej tulei na krótszym ramieniu wahacza (tam gdzie powinna być pływająca) bo już ma luzy i przyznam, że za wiele kilometrów na niej nie zrobiłem.
Dlatego się pytałem o tą tuleje czy są jakiejś innej firmy ale chyba tylko ted-gum wchodzi w rachubę? W sumie jak tylko oni ją produkują i do tanich nie należy bo w sklepie 130zł to może jakość też nie najgorsza?!?

ktoś pisał że na tedgumie też nie pojeździł. Jak się nie mylę to widziałem na forum ze ktoś kupował na wahacz tuleje lemfordera, niestety nie moge tego odszukać

Kolego a to nie jest wahliwa wahacza ta która odpowiada za to że auto pływa po drodze i wybiera opony od środka?

Kolego a to nie jest wahliwa wahacza ta która odpowiada za to że auto pływa po drodze i wybiera opony od środka?

Kolego ta tuleja z aukcji to tuleja pływająca zwrotnicy tylnej (na obrazku nr 3) w większości to właśnie ona odpowiada za pływanie auta i zdzieranie opon jak jest uszkodzona!

właśnie takie zamówiłem do siebie :) lamforder = jakość

Amortyzatory
Powrót