• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Prawidłowy montaż wahaczy

• Autor wątku Autor wątku henekl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henekl

Guest
Wahacz tył górny jak dokręcić .

Wymieniłem kompletne tylnie zawieszenie po 52 tyś i mam pytanie jak dokręcić śrubę górnego wahacza tył do belki , ponieważ gumowe tuleje dokręca się przy stojącym samochodzie na kołach .
Mechanik odkręcił tylne zawieszenie wymienił wszystkie wahacze nie dokręcając śrub potem przykręcił belkę i opuścił samochód na koła i problem nie można dokręcić ( brak dostępu ) śruby tylnego wahacza górnego prawa strona więc belka w dół i dokręcenie śruby w pozycji na oko jednak nie wiem czy wahacz jest zakręcony prawidłowo, a nie chcę urwać gumy w nowym wahaczu .
Nie znalazłem żadnej informacji o położeniu wahacza względem belki ani sposobu dokręcania wahaczy górnych tylnych .
Proszę o fachową odpowiedz .

Hejka

Mam taki problem. Otóż zabralem sią za wymiane górnych wahaczy i napotkalem problem. Dokręciłem tą długą śrubą wahacz i nie wiem czy tuleje gumowo metalowe powinny sie obraca cale czy tylko to co jest w srodku metalowe??? Chyba ze ma to byc skrecone na tyle lekko aby jedno i drugie sie nie obracalo. Nie mam pojecia co z tym teraz zrobic. Nie wiem czy razem z wahaczem ma sie obraca tylko element metalowy czy cala tulejka.

Jeżeli to co pokazujesz to tuleje z nowego wahacza, to wydaje mi się, że skręciłeś wahacz na podniesionych kołach, następnie opuściłeś, wahacz poszedł do góry i rozerwał wulkanizat...
Z jednej strony dowodzi to niezbyt dobrej jakości wahacza ale przede wszystkim wadliwy montaż.

to nie sa tuleje z mojego wahacza tylko jako przyklad pokazalem tuleje ktora mozna kupic na allegro do wepchniecia w wahacz. Wymieniałeś już wahacze w tym aucie? W sumie te tuleje i tak czy siak jak skrecisz na opuszczonych kolach to przy podnoszeniu auta na lewarku i tak sie musza przesunac:) no nie ma innej mozliwosci. Stary wahacz pracował luźno ale pracował tak że te tulejki metalowe obracały się w gumie a nie obkręcała się cala guma.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to nie sa tuleje z mojego wahacza tylko jako przyklad pokazalem tuleje ktora mozna kupic na allegro do wepchniecia w wahacz. Wymieniałeś już wahacze w tym aucie? Bo w sumie te tuleje i tak czy siak jak skrecisz na opuszczonych kolach to przy podnoszeniu auta na lewarku i tak sie musza przesunac:) no nie ma innej mozliwosci. Stary wahacz pracował luźno ale pracował tak że te tulejki metalowe obracały się w gumie a nie obkręcała się cala guma.

Zrozumiałem, że po montażu tuleja met. i tuleja gumowa wypadły. Luźne to być nie może. Taki wahacz mam przed sobą w tej chwili nawet.....

tuleje obracaja sie wtedy jak sa przykrecone do tego kielicha amortyzatora. Chodzi o to ze prawdopodobnie powinny obracac sie tylko te wewnetrzne metalowe tulejki wahacza a guma powinna zostac na miejscu. Nie wiem juz co mam myslec ale jak dla mnie tzn ze wahacz jest do wywalenia. Druga sprawa to oba wahacze sa minimalnie inne i juz zaczalem rozmawiac o tym z dostawca tego "badziewia". W poniedzialek zadzwonie i zrobie tam awanture, bo sie wkurzylem. Zalozylem jeden i biore sie za drugi a tu zonk. Troszke twardsze tuleje w tym drugim i taki jakby jasniejszy ten wahacz:/ Normalnie cyrk.

ja wymienialem gorny wachacz kupilem trw skrecilem na podniesionym kole i pozniej jeszcze dokrecilem na opuszczonym i osobiscie uwazam, ze nie ma to znaczenia jak dokrecasz . Latwo sprawdzic czy te wachacze maja luz mimo ze jeszcze nie stukaja podnies auto z kolem i poruszaj nim na boki i zerknij wtedy na wachacz. ja mialem luz tuleja sie ruszala w gumie gora dol i byl wyczuwalny luz na kole , wachacz stukal tylko na niektorych dziurach. proponuje ci kupic trw jak chcesz miec spokoj na dluzszy czas. wykonane sa solidne i u mnie wytrzymaly od nowosci 90tys

Na 100% ma się obracać tylko ta metalowa tulejka bo inaczej wahacz nie pracowałby góra dół (ta tulejka nie jest zwulkanizowana z resztą tej tulei), śrubę tą długą dokręć mocno, ale z wyczuciem, żeby co cudować. to nie ma znaczenia przy dokręcaniu czy auto stoi w powietrzu czy na kole, bo i tak w czasie pracy zawieszenia ta tuleja się obraca. ja jak wymieniałem wahacz to posmarowałem jeszcze co niektóre miejsca smarem w sprayu do łańcuchów motocyklowych o-ringowych (nie zaszkodzi on gumie) zobaczymy ile wytrzyma. mam nadzieje, że ten smar nie wpłynie negatywnie na żywotność tulejek, że nie złapie się do niego piasek i takie inne syfy.

Na 100% ma się obracać

To po co w środku tuleja metalowa?:D Nie prościej by było wpuścić śrubę przelotową bezpośrednio przez gumę?:D
Punkt styku tulei i jego jarzma to metalowa tulejkawewnętrzna a położenie zmienia wyłącznie w środku śruba względem wewnętrznej metalowej tulei.

Żadne zawieszenie nie lubi być skręcane na opuszczonych kołach.
Oczywiście można też inaczej.... później reklamując tuleje zawieszeń, tuleje amortyzatorów itd itp

Pozwolę wtrącić się do korespondencji. Kolega Zeus stwierdził, że prościej byłoby wpuścić śrubę przelotową bezpośrednio przez gumę. Tak to prawda, ale ta śruba musiałaby być o średnicy takiej jak ten wewnętrzny trzpień metalowy(grzybek), bo chodzi tu o dużą powierzchnię styku. I napewno guma zwulkanizowana z tym grzybkiem nie jest. Koledzy, wymieniałem niedawno wszystkie wahacze. Górne przednie założyłem Vema od ITALTECHNIK i teraz żałuję, że nie kupiłem niewiele droższych TRW. Otóż przy skręcaniu tej długiej śruby (trzeba ją mocno skręcić, bo nie może być tam luzu i nie musi auto stać na kołach) okazało się, że jest dość duży luz na tych gumach. Miałem cały wahacz z kielichem w imadle i po skręceniu mocno naciskając ręką był dość duży luz między tuleją metalową (grzybkiem), a tuleją gumową. A co dopiero przy obciążeniu na kołach podczas jazdy. Wywaliłem te tuleje gumowe i metalowe, a przełożyłem z wahaczy starych, bo były w o niebo lepszym stanie i luzu prawie nie było. Wkurzyłem się na sprzedawcę, że sprzedał mi bubla i napisałem na niego negatywa, a on mi się tym samym odwdzięczył. Następnym razem będzie TRW. Warto się nad tym zastanowić, bo tanie mięso psy jedzą.

Wahacz tył górny jak dokręcić

Witam. Temat nie poruszony, więc ja pozwolę sobie coś napisać. Przerabiałem ten temat osobiście i zrobiłem to w ten sposób, że odkręciłem najpierw jedną stronę belki tylnej i naciągnąłem belkę do dołu na tyle aby można było swobodnie operować kluczem opierając ją na lewarku aby nie zmieniła pozycji(nie ma obawy nasza Alfa nie zwali się na nas, tylko lekko pochyli się koło po przeciwnej stronie), a następnie odmierzyłem miarką odlegóść od podłoża do podstawy końcówki wahacza. W tym starym wahaczu tuleja metalowo gumowa nie była zużyta i banan trzymał się sztywno. Następnie odkręciłem wahacz i przy nie zmienuionej pozycji belki przykręciłem nowy wahacz odmierzając odległość jaka była przy starym wahaczu. Sądzę, że ten sposób jest dobry i pozostają ustawienia wahacza tak jak przy pierwszym montażu.

witam mam takie pytanie bo i u mnie się szykuje tył jaki koszt kompletu?

Amortyzatory
Powrót