• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tuleje tylnego zawieszenia - namiary i trwałość

Rolin

Nowy
Auto
była AR 166 2.4JTD CF3
Witam, wiem że temat wałkowany nie od wczoraj ale może podzielicie się swoimi namiarami gdzie kupowaliście tuleje do tylnych dolnych wahaczy (jeśli oczywiście takie kupowaliście). Może uda się zebrać takie informacje do kupy, dlatego prosiłbym tylko o konkrety i ewentualne opinie co do kupionego towaru.
Wiadomo że tuleje zwrotnicy można dostać w większości hurtowni, pasują od merca i są dobrej jakości. Pytałem dziś w intercarsie i do wahacza oferują tylko produkty z Tedgumu, jak powiedzieli z ich jakością bywa różnie. To co jest oferowane na allegro to produkty w większości bezimienne i prawdopodobnie polskie. Jeśli ktoś ma namiary na coś wartego uwagi( Lemforder itp?) to proszę pisać.

Pozdrawiam
R

po co kolejny temat w kółko o tym samym, obecnie nie ma nic innego jak tedgum i z tym sie trzeba pogodzić a w sumie można sie tez cieszyć ze coś w ogole jest...

no właśnie o to chodzi żeby już nie wałkować tego tematu w kółko i zebrać do kupy pewne informacje, jakże ważne w przypadku 166. To że tedgum jest obecny wszędzie to wiem, ale tak jak pisałem ktoś wspominał o tulejach Lemfordera na wahacz (chyba że się pomylił i miał na myśli zwrotnicę). A co do PU to już przerabiałem i mam dość skrzypienia.

Witam,
tuleje wahacza tylnego dolnego produkuje tylko TedGum (innych producentów nie spotkałem), natomiast tuleja wahliwa zwrotnicy jest typowa (od Mercedesa) i najlepsze jakościowo to:
LEMFORDER - LMI10747,
TRW - JBU167.
To tyle.

Witam,
tuleje wahacza tylnego dolnego produkuje tylko TedGum (innych producentów nie spotkałem), natomiast tuleja wahliwa zwrotnicy jest typowa (od Mercedesa) i najlepsze jakościowo to:
LEMFORDER - LMI10747,
TRW - JBU167.
To tyle.

a tego linka co wkleił Bocian ?

widze ze mają komplet tuleji poliuteranowych wahacza tylnego i to w dobrych cenach , ciekawe tylko jak z jakoscią i żywotnoscią

ja osobiście nie znam negatywnych opinii o poli strong flex

a co do zwykłych gumek - znam jeszcze teknorot ( ale wg mnie słabe są )

poli skrzypi strasznie, i nie wiem czy wymyślił już ktoś smar do tego ustrojstwa...

poli skrzypi strasznie, i nie wiem czy wymyślił już ktoś smar do tego ustrojstwa...

a ja rozmawiałem dzisiaj własnie na ten temat z gosciem który nie handluje poli lecz zwykłymi ale sprzedał mi cenną rade mianowicie , powiedział ze , tuleje poliuretanowe trzeba raz na jakis czas przesmarowac jakimś specjalnym smarem a wiedział to od jakis zaprzyjaznionych mechaników którzy przygotowywują samochody do rajdów , ale jaki to smar sam nie wiedział

a ja rozmawiałem dzisiaj własnie na ten temat z gosciem który nie handluje poli lecz zwykłymi ale sprzedał mi cenną rade mianowicie , powiedział ze , tuleje poliuretanowe trzeba raz na jakis czas przesmarowac jakimś specjalnym smarem a wiedział to od jakis zaprzyjaznionych mechaników którzy przygotowywują samochody do rajdów , ale jaki to smar sam nie wiedział
no to dalej nic niewiesz

to może tak, jeśli się ktoś dowie jak nasmarować PU tak żeby chociaż rok nie skrzypiało to stawiam flaszkę. U mnie po rozebraniu i przesmarowaniu fajnie jest przez jakieś dwa tygodnie, potem się zaczyna symfonia...

Słyszałem o pewnej skuteczności smaru miedziowego lub aluminiowego,ale jest mało prawdopodobne aby podziałało na rok jak kolego wyżej pisze?! (flaszki nie dostane :D ?)

dostaniesz

w sklepie za 20 kilka zł :P

Trochę nie w temacie... przepraszam,ale nie wytrzymuje... :D ...za dwie dychy dobrej gorzałki nie kupisz?!
Bocian od kiedy jestem na tym forum zawsze,ale to zawsze, cenię Twoje riposty,ponieważ są przygwożdżające...!!! :D Równy gość z Ciebie!!!

A teraz w temacie! Nie ma rady,albo nie piszczy,i jest nietrwałe,albo piszczy i jest dobre...

A jak by PU posmarować smarem do łańcuchów motocyklowych o-ringowych, przy gumowych tulejkach to działa, nie wiem jak było by z PU.

Nie ma rady,albo nie piszczy,i jest nietrwałe,albo piszczy i jest dobre...
...albo jest bardzo dobre i nie piszczy, jak dobrze nasmarowane się miejsca styku poliuretanu z metalem (wahaczem) to nic nie piszczy i nic nie skrzypi, stosuję smar miedziowy a na tulejach poliuretanowych zamontowanych w wahaczach górnych mam przejechane ponad 40kkm i smarowałem je tylko podczas montażu

tak, tylko że w górnych wahaczach tuleja pracuje trochę inaczej, do tego ma metalową podkładkę. W 166 na dole PU dotyka bezpośrednio do blaszanych elementów. Ja próbowałem wszystkich smarów razem z motocyklowymi, efekty mizerne

Witam,
LEMFORDER - LMI10747,
TRW - JBU167.
To tyle.

Oj... na rynku jest tego trochę więcej zamienników podanych indeksów....

Febi 02354
NK 5103303
Meyle 016 101 6313
Tructec Automotive 02.32.004
SWAG 10 78 0006
TOPRAN 400 075
SASIC 9001788
RTS 93-00827
OPTIMAL F8-5297
DELPHI TD213W
Monroe L2309 (chociaż nie widziałem na polskim rynku tulei Monroe)

Ogólnie to prościej te tuleje znaleźć po nr OE Mercedesa.....
Być może ktoś to jeszcze produkuje ale w domu nie mam programu TECDOC. Jak nie zapomnę, to sprawdzę w pracy.

tuleja

Nie wiem czy o te tuleje chodzi z mercedesa, 124 bo też muszę wymienić

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót