• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lewy kanał przerywa

• Autor wątku Autor wątku iwok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

iwok

Nowy
Auto
już nie alfa :)
Mam problem z audio.
"Przygasa" mi, czasem przerywa, lewy kanał w radiu. Nie jest to kwestia przewodu w drzwiach bo jednocześnie przerywa we wszystkich głośnikach z lewej strony (w przednich i tylnych drzwiach jednocześnie).
Przeczyściłem styki za icsem i przy dsp.
Zastanawiam sie w którym miejscu może być problem z połączeniem? Która wtyczka z tyłu ics jest od audio (czarna czy zielona)?
Macie jakieś doświadczenia z podobnym problemem?

Ja też borykam się z tym problemem i nic jeszcze nie wymyśliłem! Na pewno mała żółta to wyjście na DSP, ale kiedyś ją czyściłem i nie pomogło!!

:) te alfy... widze ze usterki powtarzalne w wielu egzemplarzach. Mam taki sam problem, zauwazylem ze zdarza sie w deszczowe, wilgotne dni , gasnie lewa strona i z glosnikow po lewej dobiega piszczenie wprost proporcjonalnie do obrotów. Radze sobie z tym w ten sposob ze przelaczam na CD, podglasniam na chwile, tam jakos zaczyna grac normalnie, a potem znowu na radio i po problemie ( kiedy slucham z plyty to nie wystepuje) Nie lubie takich polsrodkow, wkurza mnie to, ale nawet nie wiem do kogo mam sie zglosic z takim problemem bo pewnie zwykly elektryk nawet sie nie podejmie. pozdro

temat już kiedyś był, czyszczenie styków nic nie daje bo to prawdopodobnie w środku ICS szwankuje jedna pierdoła. Znajomy elektronik mówił mi że jest tam coś co nazywa się multiplekser, po wymianie tego cuda powinno być ok, niestety sam nie testowałem.

temat już kiedyś był, czyszczenie styków nic nie daje bo to prawdopodobnie w środku ICS szwankuje jedna pierdoła. Znajomy elektronik mówił mi że jest tam coś co nazywa się multiplekser, po wymianie tego cuda powinno być ok, niestety sam nie testowałem.

O to z wolna wkraczamy na właściwy trop.
Czy ktoś ma schemat ICS, albo wie jak ten multiplekser wygląda?
Dzięki Rolin.

każdy lepszy elektronik powinien znaleźć tą usterkę bez schematu. A schemat do ICS to pewnie mają ale głęboko schowany w słonecznej Italii.

Witam, ja przerabiałem u siebie ten temat w zeszłym roku.
Też rozłączała się lewa strona mojej sceny audio i dochodziło buczenie narastające w raz z rosnącymi obrotami silnika. U mnie odpowiedzialny za to był 4-ty pin w kostce C wyjścia ICS, wyglądał normalnie nie był poluzowany ani skorodowany ale mimo to nie łączył.
Ale do rzeczy. Rozwiązanie okazało się dość proste (nie licząc rozebrania ICSa) wystarczyło po prostu lutownicą rozgrzać ponownie cynę na owym 4-tym pinie, od tamtej pory problem nie wystąpił ani razu.
Pozdrawiam wszystkich i powodzenia.

Ostatnia edycja:
kolego mario166, jeżeli Twoja rada okaże się skuteczna będziesz miał porządną flaszkę i niejednego forumowicza :)

PS. a takie pytanie jeszcze, zdarzało Ci się to tylko na radiu czy też przy odtwarzaniu CD?

Ostatnia edycja:
Witam, mam loudlink'a, a radia prawie w ogóle nie słucham i z tego co pamiętam problem był na jednym i drugim.

Amortyzatory
Powrót