Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Nie działa prędkościomierz

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Sorry jednak mała poprawka. Wyświetlacz km ten na prędkościomierzu jest podświetlony ale NIE działa. Dane o km/kmh/spalaniu nie wyświetlają się na ICS.

Teraz mi powiedzcie w razie czego która część to jest ?
    1. http://moto.allegro.pl/sterownik-pom...369426663.html

czy

2. http://moto.allegro.pl/modul-sterown...374659025.html

Mam to od razu kupować? Jak to wymienić? I gdzie to wogóle jest w 166 ?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Teraz mi powiedzcie w razie czego która część to jest ? 1. http://moto.allegro.pl/sterownik-pom...369426663.html
    Z linka powyżej na fotce to jest cały ten czarny plastik z lewej strony, przykręcony na kilka śrub do stalowego korpusu pompy. Sama elektronika która pada siedzi z lewej na dole, przy wtyczkach, ale to jest wszystko hermetyczne i nierozbieralne. A to coś z drugiego linka to nie wiem co to...

Jak to wymienić? I gdzie to wogóle jest w 166 ?
    Elektronika jest przykręcona do pompy abs. Całość jest z lewej strony auta zaraz pod machą, trzeba odkręcić cały lewy plastik osłony żeby się do tej pompki dostać. Pompka jak wygląda widzisz na fotce, a ma tak może z 10x10x20cm. Jest spod machy dość dobry dostęp, można odkręcić elektronikę bez wyjmowania całej pompy. Piszę z pamięci, sorki za ewentualne drobne nieścisłości:
    -odpinasz wtyczkę (trzeba się trochę pomęczyć, jest dobrze zatrzaśnięta i ma gumową uszczelkę)
    -odkręcasz pompę od budy, żeby sobie luźno wisiała na przewodach hydraulicznych
    -teraz można odchylić pompę, jest lepszy dostęp do śrub mocujących elektronikę, odkręcasz i zdejmujesz
    Nie przestrasz się, ta część wygląda naprawdę dziwnie, wystaje 12 takich "dojek" . Tak to wygląda (sorki za jakość fotki - telefon):
    Załącznik 15776
    A tak - dla ciekawskich - wygląda felerna elektronika którą wydłubałem po paru godzinach borowania:
    Załącznik 15777

Jeszcze taki hint: z odkręconą elektroniką pompy można jeździć, po prostu nie masz absu. Ja przez parę miesięcy tak jeździłem, nawet pompy nie przykręcałem do budy (wisi dość pewnie na przewodach hydraulicznych).
    Odnośnie naprawy to ja kupiłem używaną pompę i przełożyłem całą tę elektronikę do starej, działa bez problemu. Walczyłem co prawda trochę z reanimacją starej elektroniki, rozciąłem ją dremelem i wydłubałem. Są tam 2 przekaźniki, ze 2 kondensatory i ze 3 diody. Nawet miałem ambicję to naprawić, ale okazało się, że ciężko dostać takie przekaźniki i wychodzą w sumie drożej niż używana pompa. Dlatego olałem sprawę.
    Oczywiście nie wiem czy u ciebie to problem z tym sterownikiem czy co innego, najtańsza opcja to by było przełożyć to od kogoś i sprawdzić. Roboty na max godzinkę myślę.
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 04-01-2011 o 10:40

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

A czy w każdej 166 jest taka sama? Od benzyny podejdzie ?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

A czy w każdej 166 jest taka sama? Od benzyny podejdzie ?
    Oj nie wiem, na fotkach wszystkie wyglądają podobnie na pierwszy rzut oka, ale trzeba by pewnie epera spytać albo może ktoś mądry odpowie .

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Układy ABS'u dla JTD i benzyny są takie same, różnią się tylko czy w samochodzie jest system ASR lub VDC.
    Najlepiej ze swojego spisać nr części (jest wybity na korpusie) i nabyć taki sam wtedy nie będzie niespodzianek.
    Kolego czy sprawdziłeś swój ABS na komp. diagnostycznym programem np. Alfadiag czy FiatECUscan - może jest dobry a brak tylko jakiegoś styku na połączeniu przewodu z informacją o prędkości.
    Sygnał ten przychodzi na tablicę na wtyczkę B noga 2 (mniejsza ze środkowych) kolor przewodu żółto/czarny od sterownika ABS (noga nr 22 łącza) poprzez łącze pośrednie w komorze silnika do tablicy.

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Nie mam narazie jak tego sprawdzić na kompie. Ogólnie nie wiem czy tego nie oleje do wiosny bo przy minus 5 nie chce mi sie nawet maski otwierać. Sam ABS działa bo prawie codziennie hamuje tak że się załącza. Mam okazje kupić tą część za 120zł ale loteria bo nie wiem czy będzie pasowało.
    STOP CIOTOM DROGOWYM

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Sam ABS działa bo prawie codziennie hamuje tak że się załącza.
    Jak działa to raczej sterownik jest ok. myślę, że trzeba by na początek sprawdzić te kabelki co kolega Stanlizak opisał. Ja olałbym to do wiosny. jeździłem bez prędkościomierza parę miesięcy i dzięki temu teraz wiem po zapiętym biegu, obrotach i dźwięku silnika ile jadę w danej chwili .
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 08-01-2011 o 15:10

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Zostawię. I chyba dam to komuś do zrobienia. A ile jadę po patrzeniu na obrotomierz to już dawno wiedziałem Mam tak nisko kierę że nie widze całego prędkościomierza.
    STOP CIOTOM DROGOWYM

Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał stanlizak Zobacz post
    Układy ABS'u dla JTD i benzyny są takie same, różnią się tylko czy w samochodzie jest system ASR lub VDC.
    Najlepiej ze swojego spisać nr części (jest wybity na korpusie) i nabyć taki sam wtedy nie będzie niespodzianek.
    Kolego czy sprawdziłeś swój ABS na komp. diagnostycznym programem np. Alfadiag czy FiatECUscan - może jest dobry a brak tylko jakiegoś styku na połączeniu przewodu z informacją o prędkości.
    Sygnał ten przychodzi na tablicę na wtyczkę B noga 2 (mniejsza ze środkowych) kolor przewodu żółto/czarny od sterownika ABS (noga nr 22 łącza) poprzez łącze pośrednie w komorze silnika do tablicy.
    Dzięki. Dziś wieczorem faktycznie ruszyłem te kable - i działa. Nie wiem co było problemem ale dobrze że nie zdążyłem nic kupić i nie poszło w koszty. Może tam znów zajrzę na wiosnę. Generalnie u mnie już problem nie występuje. Dzięki za pomoc.
    Pozdro
    STOP CIOTOM DROGOWYM

Użytkownik Świeżak Avatar ukasz
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6

Domyślnie

Sorry jednak mała poprawka. Wyświetlacz km ten na prędkościomierzu jest podświetlony ale NIE działa. Dane o km/kmh/spalaniu nie wyświetlają się na ICS.
    u mnie też są takie objawy + niedziałający prędkościomierz, tempomat również niereaguje, brak kontroli trakcji (mam przycisk ASR) oraz abs'u pod zegarami świecą mi się kontroli pomarańczowa od abs oraz czerwona od recznego - ciągle ... czasem jak się odpali samochód i zaświeci się kontrolka od trakcji (ta w lewym górnym rogu) wtedy wszystko zaczyna działać ale... tylko chwile

Możliwe jest że czujnik mógł się uszkodzić/zabrudzić i głupieje wszystko? Na tyg. podjade do magika na komputer...
    ARrrrr 1 6 6 3.0 V6