Jaki olej do AISIN AW55-50 ?

• Autor wątku Autor wątku pysznymis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pysznymis

Guest
Witam,
Proszę napiszcie mi jaki olej do automatu po FL. Wiem że esso ale zamiennik mobila jakie ma ozn. ?

Z góry dziękuję​

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli masz po FL to już raczej nie Esso.
Esso był lany do ZF 4HP20 przed FL.

taki który spełnia norme JWS-3309 np mobil atf 3309 lub Valvoline maxlife multipurpose ATF

Musi spełniać norme JWS-3309 np mobil atf 3309 lub Valvoline Maxlife multipurpose ATF. Więc ten z aukcji powinien być ok. Nie wiem ile zleci ja, mam inna skrzynię:)

Dedykowany do tej skrzyni :
RAVENOL Automatik-Getriebe-Oel DexronŽ-VI to olej do przekładni automatycznych typu ATF (Automatic-Transmission-Fluid) na bazie najnowszej technologii olejów hydrokrakowych typu HC/HT, dopuszczony przez General Motors do zastosowania w pojazdach z przekładniami automatycznymi. Specjalna formuła powoduje podwojenie żywotności w stosunku z porównywalnymi olejami do przekładni automatycznych typu ATF.
RAVENOL Automatik-Getriebe-Oel DexronŽ-VI spełnia wymogi specyfikacji olejów do przekładni automatycznych General Motors dla wszystkich pojazdów z automatyczną przekładnią Hydramatic od 2006 roku.
DexronŽ-VI jest zarejestrowaną marką handlowa General Motors Corporation.

[TABLE="class: results"]

[TR]
[TD]Olej przekładni automatycznej[/TD]
[TH]Zalecany[/TH]
[TD]Ravenol ATF Dexron-VI[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Dopuszczalny[/TH]
[TD]Ravenol ATF Dexron III H[/TD]
[/TR]

[/TABLE]

kup motula dexron III i nie baw się w żadne mobile,zleci go 4 litry

pozostałe 6 co?
po odkeceniu korka wypływa około 4-4.5 litra oleju,przynajmniej przy napełnianiu na max na miarce wychodzi trochę ponad 4 litry.
ile wyszło by po wymianie dynamicznej nie wiem bo jej nie robiłem ale na forum volvo spotkałem się z opiniami że raczej ponad 12 niż 10

Ostatnia edycja:
I tu właśnie należałoby zrobić wymianę całego oleju, a nie tylko 4 litrów. czy 10, czy 12 to już do ustalenia, ale wymienić trzeba wszystko.Jak nie przy wymianie dynamicznej to chociaż po wymianie statycznej 4 litrów, przejechać 50km i potem wymienić kolejne 4, a potem kolejne 4.. czy tam 2.

Ja używam amerykańskiego oleju TRANSTAR DEXRON VI który wlano mi w firmie MIDPARTS po naprawie skrzyni, potem, zgodnie z ich zaleceniem wykonałem wymianę statyczną, zeszło 4,5 l i tak do tej pory jeżdżę, nic się złego nie dzieje, skrzynia pracuje normalnie, zarówno w mieście jak i podczas szybkich przelotów autostradami.

Wymiana filtra i oleju AISI AW55-50

Witam... Chcialbym sie dowiedziec czy to mozliwe ze w mojej AR 166 z 2005 r skrzynia sporttronic nie ma filtra? Sprzedawca w sklepie twierdzi ze nie ma....przeszukuje te fora i ciagle sie pojawia temat filtra wiec wole sie upewnic:) jakby ktos mógł podpowiedziec bylbym wdzieczny...pozdrawiam

W skrzyni AISIN stosowanej w naszych alfach filtr oleju wymienia się dopiero przy remoncie skrzyni. Aby się do niego dostać trzeba ją rozkładać.

Fiat sugeruje olej Tutela GI-V. Spełnia normę ATF JWS 3309. Po co kombinować ?

Do 4HP20 tez sugeruje olej ze specyfikacją zgodną z Dexron III :)

Dokładnie:)
Do ASB zwykle wlewa się olej jaki zaleca producent (uwaga, uwaga) ....skrzyni biegów;)

Amortyzatory
Powrót