[166] coś sie pali ??

bynus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM 2003r.
Witam

Posiadam Alfę Romeo 166 2.4JTD z 98r. i mam problem ponieważ po każdym zapaleniu samochodu spod spodu samochodu wydobywa sie dym jakby sie coś paliło nie wiem co to jest ?? to nie jest dziurawy wydech na 100%

co mogło sie stać ??

proszę o pomoc

Jeżeli to się dzieje przy odpalaniu auta to może coś z rozrusznikiem albo np któryś kabel zasilający lub masa się "marzy" . Najlepiej podnieść maskę i poprosić kogoś aby odpalał auto.

Przy odpaleniu na zimno czy przy każdym nawet jak silnik jest rozgrzany powyżej 60 stopni??? masz fabryczne webasto????

przy odpalaniu jak jest zimno lub po chwili podczas jazdy i mam fabryczne debasto

Jak ci zacznie dymić to zajrzyj pod spód auta mniej więcej na środku jest wydech od webasto taka nie za gruba rurka z tłumiczkiem jak dym leci z tamtąd to znaczy że coś nie tak masz z webasto.

właśnie z tej rurki dymi to co to oznacza ??? trzeba wymienic webasto ???

Ja w swojej 166 też mam to ustrojstwo i nic nie dymi, wnioskuje że masz coś nie tak z webasto.
Nie wiem czy trzeba wymienić musisz podjechać do jakichś speców co naprawiają takie urządzenia.

Witam :) powodem dymienia jest prawdopodobnie zatkana rurka ciągnąca powietrze do dodatkowej nagrzewnicy. Sam sprawdzałem przy zapalonym silniku co sie stanie jak rurka będzie zatkana :D
Zobacz może uda Ci sie wyciągnąć ta rurkę i ja oczyścić.

sergiusz1988 napisał:
Witam powodem dymienia jest prawdopodobnie zatkana rurka ciągnąca powietrze do dodatkowej nagrzewnicy. Sam sprawdzałem przy zapalonym silniku co sie stanie jak rurka będzie zatkana
Zobacz może uda Ci sie wyciągnąć ta rurkę i ja oczyścić.
A gdzie jej szkaj :?:

W komorze silnika na zdjęciu jest lancia ale to prawie to samo :) aaa ta rurka jest na dole :) niech ktoś nie pomyśli sobie ze to co wskazałem to ta rurka. Na zdjęciu jest wskazany jak się nie mylę czujnik zaworu egr :] strzałka wskazuje tylko kierunek gdzie trzeba szukać tej rurki

zdjecie

Koledzy ja mam Alfe z 2004 roku i mam taką rurkę pod spodem na środku auta u mnie dym z tej rurki zaobserwowałem jak przejade krótki odcinek drogi 1 km i zgaszę auto. Wtedy leci z tej rurki biały dym. Jak wiem jest to normalne bo auto ma zabezpieczenie przeciw dostawaniu się oparów paliwa do atmosfery i są dopalane resztki paliwa z tąd ten dym.

Kolego JanCzyzewski masz po prostu dodatkową nagrzewnicę
Tyle mówi instrukcja na ten temat:
"NAGRZEWNICA DODATKOWA
(wersje JTD z klimatyzacją dwustrefową)
Samochód wyposażony jest w nagrzewnicę dodatkową, która umożliwia szybkie
osiągnięcie temperatury i komfortu w samochodzie podczas chłodnych dni.
Nagrzewnica funkcjonuje przy silniku uruchomionym, gdy temperatura zewnętrzna jest niższa od 20 ºC, a silnik osiągnął normalną temperaturę pracy.
UWAGA: Gdy silnik pracuje na biegu jałowym i samochód stoi, możliwa jest emisja dymu i spalin w pobliżu wylotu specyficznej rury wydechowej nagrzewnicy nie należy tego traktować jako anomalii."

dzieki za informacje pewnie tak jest bo cztalem w instrukcji mam coś takiego, ale jak by nie patrzył to są dopalane resztki paliwa po zgaszeniu samochodu.
Kolego jak masz chwile czsu możesz opisać działanie gdzie to sie spala które paliwo bierze i gdzie nagrzewa silnik wiedzy nigdy za dużo. Zycze pomyslności w 2009 roku.

Amortyzatory
Powrót