• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Centralny zamek, alarm - ?????

deka07

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 166 2,5 V6 Sportronic, 166 2,5 V6 Progression, Jest Alfa Romeo 159 JTDm 120 KM
Jak może być przyczyna następującej sytuacji:
1. zamykam drzwi kluczykiem z lewej strony - drzwi zamykają się
2. zamykam drzwi kluczykiem z prawej strony - drzwi zamykają się i same od razu otwierają
3. otwieram drzwi kluczykiem z lewej strony - drzwi otwierają się
4. otwieram drzwi kluczykiem z prawej strony - drzwi otwierają się i same od razu zamykają
6. jak chce zamknąć z pilota ta sama sytuacja - drzwi zamykają się i od razu otwierają, chociaż alarm włącza się i miga kontrolka od alarmu.
Czy przyczyną może być odłączenie klemy od akumulatora? A jak nie to co jest grane?

Ostatnia edycja:
Witam kolego. Najprawdopodobniej lewy zamek do wymiany, tak było też w mojej. Może też być że rygielek haczy i się nie zamyka.Wejdź do auta i kilkakrotnie wciskaj lewy rygiel i otwieraj klamką. potem spróbuj zamknąć i otworzyć pilotem może pomoże. Ale obstawiam że zamek. Na allegro znajdź jakąś alfe na części i śmiało dzwoń ja swój kupiłem za 60 zł . Pozdrawiam

Może też nie łączyć kostka od centralnego w drzwiach albo coś z kablami się stało. Generalnie siłownik nie pracuje w lewych drzwiach. Przyczyn może być kilka. Ja bym wymontował i posprawdzał, może da się zreanimować :).

I usuń przyczynę jak najszybciej, jak nie chcesz doprowadzić do dalszej degradacji.

Lewe drzwi z kluczyka zamykają (wszystkie drzwi auta) i otwierają, natomiast prawe z kluczyka zamykają (wszystkie drzwi auta) i same się otwierają, podobnie pilot zamyka (wszystkie drzwi auta) i same się otwierają. Czy problem nie leży po stronie kodów, albo coś w tym stylu?

na sto procent jest to lewy zamek, jak zamkniesz kluczykiem z lewej strony to wszystko bedzie cacy a jak z prawej to moduł elektroniczny od lewego zamka daje sygnał że drzwi są niby otwarte i dlatego wszystko świruje, ja miałem to samo tyle że był walnięty prawy zamek i musiałem zamykać samochód od strony pasażera bo jak chciałem zrobić to od strony kierowcy to się zamykał i otwierał a jak chciałem otworzyć to się otwierał i zamykał hehe. To taka standardowa przypadłość naszych alfinek Pozdrawiam

---------- Post added at 14:01 ---------- Previous post was at 13:57 ----------

Z pilota od razu Ci otwiera i zamyka albo zamyka i otwiera dlatego ze nie robisz tego kluczykiem w zamku uszkodzonym - od razu idzie sygnał że lewe dzrzwi są niby otwarte i świruje.

Ok. Wielkie dzięki za info. Jeszcze małe pytanie, czy do zamka mogę się dostać ściągając boczek z drzwi, czy jest jakiś inny sposób? Aha i jeszcze jak ewentualnie ściągnąć boczek, żeby połowy plastików nie połamać?:)

Przez boczek drzwi. Tak z pamięci:
-Odkręcasz (1 śruba) i zdejmujesz trójkątną osłonę przy lusterku
-Demontujesz panel sterowania szybami (pod gumową zaślepką we wgłębieniu są 2 śruby, potem podważasz, odpinasz wtyczki)
-Demontujesz panel klamki - pod zaślepką jest śruba, potem podważasz i odpinasz wtyczkę od głośniczka
-Demontujesz osłonę głośnika - podważać trzeba delikatnie, żeby nie połamać ramki, odkręcasz głośnik, odpinasz wtykę
-Demontujesz podświetlenie drzwi na dole - podważasz po prostu oprawkę i odpinasz wtyczkę
-Odkręcasz wszystkie śruby jakie się ukazały :) - jeśli dobrze pamiętam na samym dole drzwi ze 2, potem ze 2 pod panelem sterowania szybami, kilka pod głośnikiem, może jeszcze jakieś pominąłem...
-Podważasz boczek drzwi żeby zeskoczył z zatrzasków, potem ciągniesz do góry żeby wylazł z listwy przy szybie

Dodam jeszcze, że do grzebania przy zamku dobrze jest sobie poluzować prowadnicę szyby, tę bliżej zamka. Mnie to bardzo pomogło, można ją odchylić i nawet cały zamek wyciągnąć bez demontażu szyby.

Dzięki. A teraz tylko muszę zebrać chęci :) i się za to zabrać...

Wracam do tematu w drugiej Alfie:

Zamykając drzwi z pilota nie zauważyłem, że prawe drzwi są niedomknięte. Spowodowało to natychmiastowe otwarcie drzwi. Po tej sytuacji przy zamykaniu drzwi z pilota - natychmiast otwierają się tak jakby nie były zamknięte drzwi. Natomiast zamykając z kluczyka z prawej strony drzwi zamykają się, zamykają z lewej otwierają się.

Czy może to być jakiś zaczytany błąd w sterowniku? Co wysyła informację, że drzwi są niedomknięte? Czy jest jakaś możliwość wykasowania błędu? Gdzie znajdują się kostki, czy muszę odkręcić boczek drzwi? Czy akurat padł zamek po wspomnianej sytuacji? Co w tej sytuacji radzicie zrobić?

Ostatnia edycja:
Proszę o podpowiedź odnośnie elementu: D20A, I50

attachment.php

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 257
W jakim programie można zdiagnozować centralny zamek?

Dzięki za podpowiedź.

Czy za pomocą programu można usunąć błąd? Czy jest jakiś inny sposób, aby moduł w drzwiach nie odczytywała otwartych drzwi? Oczywiście zakładając, że nie padł całkowicie moduł?

Mi się wydaje że to nie żaden "siedzący" błąd tylko po prostu uszkodzenie.

Problem można rzec rozwiązał się sam. Naładowałem akumulator i zamki zamykają się. Czasami prawy nie zaskoczy, ale wydaje mi się, że to może być wina słabej baterii w pilocie. W każdym bądź razie nie jest uszkodzenie kasety zamka, jak to może coś nie łączyć przy zamku.

Pytanie do osób znających się na elektronice / elektryce lub przerabiających temat centralnego: czy w przypadku, gdy zamek prawych drzwiach przód raz działa, raz nie działa przyczyną jest problem leżący po stronie samego urządzenia, tzn. jednostka sterująca, kaseta, czy przyczyna jest raczej po stronie przewodów? Dodam, że problem szczególnie pojawia się przy deszczu, po umyciu auta, itp. - ogólnie przy wilgoci.

Na 99% padł silniczek w zamku, do kupienia za 50 zl na allegro lub cały zamek za ok. 300zl. Normalka w 166. Najczęściej pada właśnie prawy przód. Tez mam padniety ale pogoda nie sprzyja dlubaniu.

Ostatnia edycja:
Jest to trochę dziwne. W poprzedniej 166-stce jak padł silniczek, to zamek totalnie "umarł". A tu raz działa, raz nie. Szczególnie problem zanika jak jest dobrze naładowany aku, i wydaje mi się że to raczej wina problemu na kablach. Sam już nie wiem...

Amortyzatory
Powrót