Witam. Otóż ostatnio mam pewien problem albo faktycznie tak jest. Jeżdżę Alfą w tygodniu do pracy dziennie wychodzi 40km. Wiadomo jak to jest na Górnym Śląsku, co chwile hamowanie, gaz i tak ciągle. Otóż podjeżdżając do garażu postanowiłem sprawdzić jakie wyszło średnie spalanie i co zobaczyłem... 6,8l ! Czy to jest w ogóle realne by to auto w mieście mogło tyle spalić? Jeżdżąc po mieście nie przekraczam 2500obr...
Choć ostatnio wdepnąłem jej parę razy porządnie w podłogę a spalanie dalej nie wyszło nawet większe niż 7,5l... Oczywiście mówimy tutaj o jeździe po mieście.
Zaczynam się tym martwić i myślę o wizycie w ASO bądź znajomego mechanika.
Dodam, że autko 2005r, silnik 2.4 20V JTD 175KM.
Pozdrawiam.
Witam. Moim zdaniem komputer pokazuje mniej więcej pogladowe średnie spalanie, jednak nie można sie do końca tylko na tym opierać.
Ja mam 10V i na moją jazdę (raczej cykl mieszany) średnio pokazuje mi 8,4l/100km jednak w praktyce to bywa różnie, kiedyś zatankowałem do pełna wyświetlało mi średią 9l i z ciekawości po przejechaniu 110km (jakieś 40 trasa reszta po mieście) weszło mi do baku tylko 7l wiec moim zdaniem to nie wyświetla idealnie dokładnie.
Jeżeli naprawdę pokazuje głupoty to proponuję zrobic jakąś diagnostykę i sprawdzic o co chodzi.
Kolego czym zaczynasz się martwić? Niskim spalaniem auta? Test spalania robi się zawsze przy dystrybutorze, bo nigdy nie wiesz ile Ci spali patrząc tylko na komputer. U mnie na przykład przy ostatnim tankowaniu komp zaniżył o 1 l, innym razem zaniżył o 0,3 l, także test poprzez tankowanie do pełna, wyjeżdżenie, znów tankowanie, proste zadanie matematyczne i będziesz wiedział ile pali Bella.

Właśnie tak będę chciał zrobić... Dlatego myślę, że w najbliższym czasie przekonam się jak to jest faktycznie z tym spalaniem.
Dzięki w każdym bądź razie za udzieloną pomoc. Pozdrawiam !

nie ma sensu się na zapas martwić gdyby spalanie było za duże to to już byłby problem. Powiem Ci że udało mi się osiągnąć spalanie rzędu 5,8l/100km po za miastem, a ostatnio mojej żonie nawet 4,8l/100km fakt że poza miastem i z górkioczywiście są to rekordowe wyniki i naprawdę trzeba się postarać, normalnie w mieście wychodzi u mnie od 7 do 10l/100km, z baku wychodzi około 8-9l/100km.
Ostatnio edytowane przez Dawid_Zielu ; 08-04-2011 o 07:57
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Moja AR 166 2,4 JTD 20V Sporttronic

witam mam podobny problem .mianowicie w mojej 156 2,4jtd 175koni z 2003 fl komputer pokazuje średnie spalanie 50%miasto 50% trasa 5,8 litra /100km a w rzeczywistości przy tankowaniu wychodzi 8-10 litra na 100km ( nie jeżdżę z byt szybko w mieście a po za miastem przyzwoicie średnio 130km) czyli średnio gdzieś oszukuje o 2-3 litry co może być przyczyną aż takiej różnicy???? rozumiem 0,5 - do 1 litra max na 100km ale 2-3 litry to już lekkie przegięcie
a moje 10v po miescie zawsze z dyche łyknie (komp pokazuje 9,1) teraz testuje szybszą zmiane biegów i nie przekraczanie 2tys obr i chyba mozna urwać ten 1 litr
przy 80-90 zapinam 6tke, samochod sie wtedy sam toczy przy delikatnie wcisnietym gazie, obr 1500

u mnie zawsze kłamie o ok 1 do 1.2 L /100
jaki mi pokazuje po 400km średnie 5,1 to wiem że poszło ok 6,1 do 6.3
a wyliczam tak jak wyżej pisali
leję full , robię z 400 -800 , leję full , dzielę zatankowane L przez liczbę setek km i już
ot filozofia
a kompem się wcale nie przejmuję ( po kilku testach tankowań sam wiem ile mogę przejechać i tyle )

To notoryczne kłamczuchy w ta stronę![]()
u mnie ostatnio pokazuje 5,8wczesniej pokazywał 6,4 te komputry tak mają
nie ma sie czym przejmowac , ja jak sie zaswieci komornik to jade i leje a spalanie było między 7 a 8l a teraz niewiem
przyjechał byś sie pochwalić tym TI kiedyś (zobaczylibyśmy różnice jeżeli takowe są)
[IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym
![]()
lukas8512 thanked for this post
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki