Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Akumulator padł, jak elektrycznie otworzyć bagażnik?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Question Akumulator padł, jak elektrycznie otworzyć bagażnik?

Koledzy,

normalnie paragraf 22, nie mogę naładować aku, bo bagażnik zamknięty, a nie mogę otworzyć bagażnika, bo aku nienaładowane...
    Mechaniczne otwieranie z klucza nie działa, bo mi zimą spadło cięgno w zamku i olałem sprawę do wiosny .
    Ale do rzeczy: w poniedziałek zrobiłem trasę 120km, akumulator w świetnej formie. Zamknąłem auto z klucza, bez alarmu. Po ok. 48h, we środę, próbowałem odpalić auto, ale totalny zgon, tylko lampki się żarzą. Sprawdziłem pod maską, w instalacji jest 7.5V.
    Próbowałem już 2x pożyczyć prądu od znajomych, masę dawałem pod maską na silnik, plusa w tej małej puszce z bezpiecznikiem (pod maską na podszybiu, z lewej strony auta, takie 2 czerwone grube kable dochodzą ze śrubami). Bez zmian. Po 10-15 minutach napięcie w układzie wzrasta do 8V, a zamek w bagażniku ciągle ani drgnie.
    Średnio kumam o co chodzi, czy ten układ w aucie ma taką pojemność, że podpięcie drugiego auta z włączonym silnikiem (14.4V z alternatora) nie ma wpływu na napięcie w mojej alfie? Czy najpierw muszę naładować swój akumulator w ten karkołomny sposób (to by chyba trwało parę godzin)?
    Poradźcie coś proszę, bo już 2gi dzień z tym walczę i skończyły mi się pomysły...

---------- Post added at 18:48 ---------- Previous post was at 17:49 ----------

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy: którędy idą kable + z akumulatora? Da się go jakoś odciąć bez dostępu do bagażnika?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Olsztyn, Poland
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD jest Alfa Romeo 159 2.4 SPORTWAGON

Domyślnie

Ja bym otworzył z klucza dzrzwi i zdjął tylne oparcie kanapy bo przez otwór na narty raczej nikt się nie przeciśnie, roboty na 5 minut - dostał się do akumulatora i albo zmienił aku lub podpiął pod kable hehe . Prosto i łatwo pozdrawiam.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał petrebiskupiec Zobacz post
    Ja bym otworzył z klucza dzrzwi i zdjął tylne oparcie kanapy bo przez otwór na narty raczej nikt się nie przeciśnie, roboty na 5 minut - dostał się do akumulatora i albo zmienił aku lub podpiął pod kable hehe . Prosto i łatwo pozdrawiam.
    Aż pobiegłem to sprawdzić . Roboty faktycznie na 5 minut, ale jakby ktoś pytał, za tylną kanapą jest stalowa ścianka, z wycięciem jedynie na tunel na narty :]. Tak że nie tędy droga.
    Udało mi się rzutem na taśmę ręką przedłużoną o śrubokręt dosięgnąć przez tunel do osłony akumulatora. Na szczęście ostatnio nie przykręciłem jej tylko tak nałożyłem luzem. Udało się ją zdjąć, potem jakimś cudem dosięgnąłem plusowej klemy i udało mi się ją ściągnąć z akumulatora. Podpiąłem do niej kabel rozruchowy, masa pójdzie do sanek fotela kierowcy . Już tak kiedyś robiłem więc musi zadziałać, teraz tylko potrzebuję sprawnego aku...
    Ale ciekawe, co by było, gdyby się nie udało...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Olsztyn, Poland
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD jest Alfa Romeo 159 2.4 SPORTWAGON

Domyślnie

To całe szczęście że się udało. Człowiek w potrzebie zawsze coś wymyśli .

oMULEc
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze i najważniejsze, bagażnik w 166 wydaje się mieć jakieś wspomaganie elektryczne, ale można go po prostu mechanicznie kluczykiem otworzyć. Fakt faktem, że jakoś dziwnie to przebiega - dwa razy otwierałem bagażnik samochodu bez prądu kluczykiem - myślałem, że może u mnie tak jest, ale po przekręceniu w zamku kluczyka dociśnięcie i lekkie szarpnięcie klapy otwiera normalnie zamek.

Inaczej, kiedy z zamkiem jest coś nie tak - kiedyś znajomy się ode mnie odpalał i naruszył mi klemę, dzięki bogu "+". Odpalił się i pojechał a mnie zostawił na parkingu. Dwa dni później chcę ruszyć samochód, a przy odpalaniu kontrolki się zaświeciły i zamiast rozrusznika zgasło wszystko. I niestety zamek zamarzł. Dzięki bogu "+" był na koniuszkach mojego palca środkowego ręki przeciśniętej przez otwór narciany po szyję. Stopami zapierałem się o przednie zagłówki i jakoś się udało.

Inny sposób to podłączenie kablem prądu pod maską - wiem że gdzieś jest "+" idealny do tego, ale nie pamiętam gdzie ;P

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

Przewody od akumulatora sa pod maska kolo zbiorniczka od wplynu hamulcowego, jest tam bezpiecznik na takiej plastikowej obudowie a otwierajac ta obudowe (2 zaczepy) mamy przewody od akumulatora wiec tam sie mozna podpiac mysle.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

dziwne u mnie za pierwszym razem udało się otworzyć klapę bagażnika pożyczając prąd z innego auta w sposób opisany przez yoozef'a, wielokrotnie to sprawdziłem.

....pożyczyć prądu od znajomych, masę dawałem pod maską na silnik, plusa w tej małej puszce z bezpiecznikiem (pod maską na podszybiu, z lewej strony auta, takie 2 czerwone grube kable dochodzą ze śrubami).
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid_Zielu Zobacz post
    dziwne u mnie za pierwszym razem udało się otworzyć klapę bagażnika pożyczając prąd z innego auta w sposób opisany przez yoozef'a, wielokrotnie to sprawdziłem.
    Napisz dokładnie jak się podłączałeś. Czy plusa łączyłeś z jednym kabelkiem z tej puszki czy z dwoma naraz? Jak jeden to który? Gdzie łaczyłeś masę?
    Pytam bo ja próbowałem kiedyś kilka razy i w końcu musiałem przez bagażnik odpalac, bezposrednio przez aku.

PS Yoozef jakbyś potrzebował to moge podjechać jutro w ciagu dnia. Mam niedaleko Jakby co to tel albo PM.
    Ostatnio edytowane przez kelpin ; 08-04-2011 o 21:43

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał oMULEc Zobacz post
    Po pierwsze i najważniejsze, bagażnik w 166 wydaje się mieć jakieś wspomaganie elektryczne, ale można go po prostu mechanicznie kluczykiem otworzyć.
    No jak najbardziej, tylko jak już pisałem u mnie nie działa, bo spadło cięgno jakoś na jesieni jak coś grzebałem przy tym zamku. Raz poprawiłem ale znowu spadło. Olałem to bo zimno było no i nie mam alternatywy .

Cytat Napisał hobbit_666` Zobacz post
    Przewody od akumulatora sa pod maska kolo zbiorniczka od wplynu hamulcowego, jest tam bezpiecznik na takiej plastikowej obudowie a otwierajac ta obudowe (2 zaczepy) mamy przewody od akumulatora wiec tam sie mozna podpiac mysle.
    Dokładnie tam próbowałem się wpiąć i coś lipa.

Cytat Napisał kelpin Zobacz post
    Napisz dokładnie jak się podłączałeś. Czy plusa łączyłeś z jednym kabelkiem z tej puszki czy z dwoma naraz? Jak jeden to który? Gdzie łaczyłeś masę? Pytam bo ja próbowałem kiedyś kilka razy i w końcu musiałem przez bagażnik odpalac, bezposrednio przez aku.
    No właśnie, ja też próbowałem do obu się wpinać, wczoraj do tego z mniejszą nakrętką (bardziej z prawej strony auta), dzisiaj raz jeden raz drugi. Wczoraj to myślałem że to kwestia kabli, bo wziąłem jakieś zwykłe takie domowe od przedłużacza. Dzisiaj testowałem na rozruchowych w ten sposób, że klemę masową walnąłem z bagnetu do jakiejś śruby w sprawnym aucie, klemę + zapodałem z aku w sprawnym aucie do tej śruby. Oczywiście kontakt nie był jakiś rewelacyjny, dojście jest kiepskie. Jak mierzyłem miernikiem napięcie między kablami niepodpiętymi jeszcze do alfy, to było 14.4 (prawidłowo, silnik na chodzie, tyle daje alternator). Natomiast jak podłączałem kable do alfy i mierzyłem między silnikiem a tą śrubą gdzie jest +, to było jakieś 7.5V i powoooooli rosło. Tak jakby bardzo powoli ładował mi się aku, ale napięcie nie było 14.4 tylko te 7.5V. Dziwne to, bo myślałem, że podłączając cokolwiek i jakkolwiek wmuszę alfie te 14.4V. Przecież wszystkie odbiorniki powyłączane i pobór prądu niewielki... Może nie doceniłem apetytu aku na świeży prąd?...
    Hmmm... teraz sobie myślę, że mogłem zmierzyć prąd jaki płynął w tym moim połączeniu. Bo że gdzieś mi prąd ucieka to jest pewne, może straty są takie że byle jakie podłączenie nie daje rady?

Dzięki kelpin za pomocną dłoń, ustawiłem się już na jutro ze znajomym tak że mam nadzieję to ogarnąć. Kurde, jeszcze mnie czeka śledztwo z cyklu "gdzie znika prąd" .
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 08-04-2011 o 22:19

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

Kelpin, zapomniałem napisać o kablach, co jest bardzo ważne, mianowicie, zwykłe kable rozruchowe są do dupy, nimi nie dawało rady odpalić auta, mam zrobione kable z przewodów spawalniczych, auto odpala od razu na nich. natomiast jeśli chodzi o podłączenie, jeden kabelek podłączam do tej czarnej puszeczki co jest na ściance, nie pamiętam który ale bodajże + ponieważ w puszce jest wyciągnięty czerwony przewód, a drugi kabelek do jakiejś śruby.
    Ostatnio edytowane przez Dawid_Zielu ; 09-04-2011 o 12:21
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"